Reklama

Reklama

Chór

(festivalový název)
  • Írán Hamsarayan (více)
Krátkometrážní / Drama
Írán, 1982, 17 min

Obsahy(1)

Hranice mezi dvěma světy může být někdy docela prostá, třeba jako pecička od naslouchátka. Muž prožívající podzim svého života má na výběr mezi značně zesílenými hluky svého okolí a tichem věčnosti. Co když se ale zrovna rozhodně špatně? (dopitak)

Recenze (3)

dwi 

všechny recenze uživatele

Íranský film v podobě Abbase Kiarostamiho je ukázkou výrazové prostoty. Bez jakýchkoliv stylizací záběrů, s neherci či bez líčidel přímo a otevřeně ukazuje skutečnost takovou, jaká je. Hamsarayan nahlíží do života postaršího nahluchlého muže a do jeho každodenních drobných epizod. Procházka omšelými ulicemi mezi opráskanými domy, krmení holubů, návštěva trhu atd. symbolizuje rutinní a nejspíše stále se dokola opakující životní fádnost, pro evropského diváka jsou tyto záběry zároveň ukázkou koloritu běžného íranského města. Kromě těchto drobných banálních situací Kiarostami zakomponoval do děje i úsměvný závěrečný prvek, v němž si děda užívá poklidné odpolední siesty, zatímco horda malých školaček před domem pokřikuje, aby jim otevřel. Tyto krátké příspěvky Institutu pro intelektuální rozvoj dětí a mládeže v Teheránu, kde režisér pracoval, jsou jen letmým odrazem pozdějších (kvalitativně vyšších) celovečerních snímků. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

In memoriam díl třetí - Pocta Abbasu Kiarostamimu, jehož jsem poznal před pár lety na LFŠ a od té doby čekám na další nové filmy. Už se nikdy nedočkáme a zbývá jen detailně poznat celou jeho práci. Samozřejmě, Abbas uměl lépe a tenhle kraťas nutno brát spíš za takové malé odpolední cvičení. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama