Reklama

Reklama

Lebassi Baraye Arossi

  • angličtina A Suit for Wedding

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Z trojice raných Kiarostamiho filmů Zkušenost, Cestovatel a Oblek na svatbu se mi tento poslední líbil určitě nejvíc. Možná i díky barevnému obrazu už nepůsobí tolik zestárle, jako ty dva předchozí. Ačkoliv nejlepší tvůrčí období Abbase Kiarostamiho mělo za mě teprve mnohem později přijít, už tady pan režisér dává plně znát, v čem bude spočívat síla mnoha jeho filmů. V řadě záběrů s podmanivou atmosférou, které na pozadí příběhu mapují íránské reálie. V excelentní režijní práci s dětskými i dospělými neherci. V námětech s jednoduchými, někdy doslova až banálními zápletky, ze kterých však lze z pohledu dětské duše vytesat i silné drama a působivý prožitek. Tentokrát je ve středu dění jeden svatební oblek, s nímž hlavní dětští hrdinové prožijí během dne (tedy zejména večera a dalšího rána) nejeden pestrý zážitek. Řekl bych, že označení filmu níže za „íránské Bakaláře“ docela sedí, příběh je natolik univerzální, že na reáliích a době moc nezáleží... a skvělých scén má během necelé hodiny hromadu, hodně se mi líbila naprosto civilně pojatá konverzace kluků např. u schodů, následní scéna z kouzelnického představení nebo i záběry na dění kolem budovy textilního podníku snímané z výšky. [80%] ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Někde chybně překládáno jako Svatební šaty, ale jde o OBLEK NA SVATBU. Krejčí šije pro dvanáctiletého chlapce oblek na svatbu jeho starší sestry a jeho učeň právě došitý oblek půjčí kamarádovi, což má neblahé následky. Spontánně působící dialogy mezi třemi kamarády a také dospělými vyvolají úsměv svou přirozenou zábavností odpozorovanou ze života. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kiarostamiho anekdota ze života aneb příklad asertivního chování. Takoví íránští "Bakaláři", jiné je tu především prostředí a mentální background. Jinak by se to klidně mohlo stát i u nás - nejspíš méně řečnění a více fackování. Aspoň tak nějak si to pamatují z doby, kdy jsem byl v jejich věku. Byli mi moji spolužáci sympatičtější? To sotva! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tretí film iránskeho režiséra Abbasa Kiarostamiho pracuje s obrúsenejším scenárom, príbeh má v sebe istý nádych irónie, napriek tomu, že je spoločensky ostrý a realistický. Oblek na svadbu prežije svoju zaujímavú cestu pomocou mladých chlapcov a ponúka zaujímavý pohľad do exotickej kinematografie. Tretia recenzia. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Fakt to je taková bakalářská povídka, která si mě sice ze začátku moc nezískala, ale postupem času ano a to celkem dost. Dokonalé to sice taky není, na Kiarostamiho nejlepší filmy to vůbec nemá a i z těch jeho začátků mi o dost víc sedl Cestovatel, ale zase je zajímavé vidět, že už zde dost rozvíjel svoje typické nápady a prvky a už tehdy zdařile. Na začátek jeho tvorby je to ještě ideálnější než Zkušenost, která je takovým skutečným úvodem do jeho tvorby, nicméně tohle je takové plnohodnotnější (a Cestovatel, který vznikl dříve, mi přijde propracovanější a na úvod bych ho jen tak nedoporučoval, btw). Jen teda ty íránské reálie to analyzuje méně, než jsem čekal... Slabé 4* ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama