Reklama

Reklama

52 úterků

(festivalový název)
  • Austrálie 52 Tuesdays (více)
Trailer

Obsahy(1)

Billie je sebejistá teenagerka, která žije se svojí mámou Jane a navštěvuje svého svobodomyslného tátu. Její rodiče se rozvedli, když se Jane vyoutovala jako lesba, což všichni přijali. Billie ale čeká šok. Jane se rozhodla začít s tranzicí a životem jako James, kterým ve skutečnosti je. Zároveň potřebuje mít v této chvíli prostor pro sebe, takže Billie na rok odstěhuje k otci. Po jejích protestech se domluví, že se budou scházet každé úterý. Hraný debut zkušené dokumentární režisérky Sophie Hyde okouzluje autentickými hereckými výkony a výjimečným způsobem natáčení. (Mezipatra)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

katakomb 

všechny recenze uživatele

Provedení jako variace na 500 Days of Summer, chronologičnost/časosběr se trochu míjí účinkem a po čase nudí, zvraty ve filmu zklamou svou prvoplánovostí, stupňování dramatu ani vypjaté emoce nepřekonají obrazovku a diváka ani neofouknou. Téma zajímavé, nabízí hromadu možných zpracování, ale tohle je tak na obrazovku do letadla, aby člověk spokojeně usnul ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Nesporně silné téma, s kterým se na filmovém plátně neshledáváme příliš často, se v případě 52 Tuesdays stává navýsost kontroverzním projektem, vybočujícím mmj. svou pozoruhodnou realizací. Vše ostatní je ovšem prapodivná směs lidských emocí a citových zabarvení, která se prostřednictvím titulních hrdinů proměňují ve zvláštní, takřka neuchopitelný svět, v němž klíčovou roli samozřejmě hraje sexualita a její sebeurčení. Jistá jakoby nezúčastněnost se v závěrečném ohlédnutí jeví spíše chybným, než jakkoli pozitivním účinkem. Úterky ubíhají jeden za druhým a divák se nudí a přemýšlí a nudí a... konec. #Aussie Film Fest ()

Reklama

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Za australským 52 Tuesdays se skrývá docela ambiciózní projekt s extravagantním tématem. Už i forma samotného tvůrčího postupu je zajímavá. Scénář vznikal z týdne na týden. 52 úterků se natáčelo a každou středu pak probíhala postprodukce. Tvůrci dokonce vyvinuli speciální aplikaci, kde si můžete tvořit vlastních 52 Tuesdays. Ve filmu každé úterý znamenalo dceřinu návštěvu matky procházející přeměnou pohlaví. Film se zabývá problémem vnímání rodičů pouze jako lidí svázaných rodičovskými povinnostmi, ale ne už jako osob, které mají vlastní potřeby a sny. Člověk si pak uvědomí, že jeho rodiče uvažují i o věcech, o kterých s nimi nemluví a začne je vnímat z jiného úhlu, osobnějšího. Oceňuji formu, obsah i zpracování, snad se brzy dostane i k nám. (Berlinale) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prajem si, aby toto objavili ludia ako verbal, aby hodnotenie kleslo z vyhriatych vyse 70 % na triezvych 30 -35. Aspon ze moj oblubeny David3141 je pri zmysloch a dal dva spunty. To tak akurat, lebo tu ide o zmanu pohlavia - a to uchylaren! Teda zase pardon, mne to uslo, ja viem, vobec to nie je choroba, je to uplne normalne, vec tak pominutelna ze sa o tom nemusia viest ani dialogy. Naopak, to vo mne je problem, ja som proste nemoderna rasisticka ksenofobna a homofobna entita. Mno jo, ja sa bojim, bojim sa konkretne toho, zeby postupom casu par mlsnych pohladov nespocinulo aj na mojej velactenej prdeli : 15 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Silná téma, ktorá bola dlhé roky/desaťročia tabu, a zároveň vynikajúci formát akoby v 52 dejstvách v rámci jedného roku. Zaujímavé, ako to celé prebiehalo a ako sa u Jane/Jamesa fázy entuziazmu razom striedali na fázy sklamania, a naopak. Všemožné experimentovanie so sexualitou u dospievajúcej Billie v rámci tejto dejovej línie mi prišlo občas scestné, ale bol to zároveň aj zaujímavý kontrast voči jej matke podstupujúcej premenu na muža. Filmov s podobnou témou je pomerne dosť málo, takže originalita sa tomu rozhodne nedá uprieť, vďaka čomu sa film stáva výslovne zaujímavým a aj kvalitatívne dokáže dosiahnuť relatívne vysoko. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Film je natočen chronologicky, tedy ve stejném pořadí, v jakém se odehrává příběh. (Terva)

Související novinky

První ročník festivalu Aussie Film Fest

První ročník festivalu Aussie Film Fest

27.11.2014

Austrálie exotická a atraktivní: to je Australský filmový festival „Aussie Film Fest". Zahajující 1. ročník proběhne v Praze v Kině Lucerna jako dvoudenní přehlídka 28. – 29. listopadu. Praha má v… (více)

Reklama

Reklama