Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Desetiletý Khaled žije jen s těžce nemocnou matkou v levném činžáku. Otrlý, bojovný a statečný chlapec si dávno zvykl, že nemůže svému okolí důvěřovat. Po smrti maminky proto nechá tělo v ložnici a před ostatními se tváří, jako by se nic nestalo. Je však třeba platit nájem a elektřinu, odhánět od dveří sociálního pracovníka nebo třeba jen zašít si kalhoty. Navzdory všem svým handicapům je Khaled odhodlaný vést s vnějším světem nenápadnou válku a uchovávat tajemství tak dlouho, jak to jen jde.

Drama režiséra Asghara Massombagiho lze vnímat jako svérázný thriller i jako poetický příběh dětského outsidera, diskriminovaného svým sociálním postavením a rasovou odlišností. Film, natočený digitální technikou a s minimálními prostředky na torontském sídlišti Alexandra Park, zachycuje reálná prostředí a běžné události; avšak spojení bezelstného dětského vnímání a doslova fyzické přítomnosti smrti radikálně přehodnocuje náš obvyklý pohled na svět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Legas 

všechny recenze uživatele

Opravdu krutý film. Navíc je natočený na digitál, a proto vypadá značně dokumentárně. O to víc je pak působivější. Výborná kamera, která jako by zastupovala velmi dotěrného televizního reportéra, byla první, co mě na filmu upoutalo. Samotná historka je ale natolik psychicky děsivá, že od filmu jen tak neodejdete - pokud tedy nejste slabší povahy. Herecký výkon mladého "hrdiny" je opravdu výborný. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Digitalni kameru ve filmech opravdu nemam rad, radoby-umelci ho casto pouzivaji pro vetsi autenticitu filmu a snahu navodit dojem opravdovosti - a ejhle! Ono to opravdu i nekdy funguje, Chaled je toho dukazem. Navic s temer absolutni absenci jakekoliv doprovodne hudby a citlivem poctu dialogu, pusobi vse, jako by se to vse opravdu nekde delo, jako by to byly zabery z televiznich novin. Herecky vykon onoho mladeho kloucka je take hodny respektu, az pri zaverecnych titulcich a premitani o celem tomto snimku jsem si uvedomil, ze jsem v nem ani na vterinku nevidel herce, ale opravdu nejakeho klucinu odnekad z Toronta, ktery je smykan drsnou realitou sveho okoli. Namet je vskutku originalni a cele je to nadprumerne, k dokonalosti tomu ale chybi takova ta divacka pohnutka "to musim videt jeste jednou" a nejaky opravdu hlubsi dojem, ktery by se mi vryl do duse. Presto solidne nadprumerne. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Smířila bych se s tím, že Khaledova matka má plíce na cimpcampr a přitom kouří extraligu. Celkem bych i pobrala, že si malý kluk neví se smrtí matky rady a nepokusí se jí zavolat sanitku. Ale pak Khaled předvede sled rituálů, který by mohl naznačovat, že trpí obsedantně kompulzivní poruchou, a vše završí tím, že si lehne do postele v botách. Svět dospělých je zlý, všichni chtějí Khaledovi ublížit, sociální pracovník s domovníkem na něj takřka pořádají hony. A Massombagi chce, aby tomu všemu divák věřil. K tomu neshledávám důvod. A neokouzlí mě ani pokus o artové provedení v podobě roztřesené kamery. Představitel hlavní role hrál velmi dobře, ale jiné pozitivum na tomhle snímku nedokážu najít. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nemusím mít zrovna všechno jak na zlatým podnose, ale stejně mně trochu zamrzel nedořčený konec. Přesto jde o zajímavý film, se silným a originálním příběhem. Velmi potěšil výkon dětského představitele v hlavní roli, na svůj věk je herecky přirozený a nepřehrává. Digitální kamera nevadí, naopak posiluje autenticitu příběhu. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

kanada nenesie na rozdiel od svojho južného suseda morálnu zodpovednosť za osud ľudstva, tak si môže dovoliť aj oveľa kritickejšie a dramatickejšie snímky . . . ktoré nemusia končiť vyslovene dobre a niesť nejaké kladné posolstvo a optimistické pocity . . . týmto sa však otvára brána k natočeniu naozaj kvailtného filmu, filmu ako napr. Khaled ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama