Reklama

Reklama

Věž ze slonoviny

  • USA Ivory Tower
Trailer

Obsahy(1)

Stojí vysoká škola za ty peníze? Filmař Andrew Rossi pokládá zásadní otázku o hodnotě vysokoškolského vzdělání v USA a zároveň poukazuje na to, jak vysoké školy přecházejí na komerční bázi, jež často upřednostňuje expanzi na úkor kvality. Jelikož školné v USA postupně roste mimo dosah a studentské půjčky překračují hranici 1 bilionu dolarů (více než lidé dluží na kreditních kartách), dokument "Věž ze slonoviny" pokládá otázku: stojí vysoká škola za ty peníze? Od Harvardu, přes veřejné univerzity ve finanční krizi, až po Silicon Valley, filmař Andrew Rossi sestavil portrét velkých amerických vzdělávacích institucí jež se ocitly ve zlomovém bodě. Na profilech vysokých škol Arizona State, Cooper Union, San Jose State a mnohých dalších dokument odhaluje, jak americké univerzity, dlouhou dobu považované za lídry ve vysokoškolském vzdělávání, postupně přecházejí na komerční bázi, jež často upřednostňuje expanzi na úkor kvality. Mimo to se však setkáme také s unikátními alternativními programy - od Stanfordu, přes bezplatné studium na pouštní škole Deep Springs, až po původně černošskou dívčí školu Spelman, kde stále přetrvává možnost získat vysokoškolské vzdělání, které dokáže změnit život. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (3)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Trošku tohle zajímavé téma rozebral i John Oliver v jednom z loňských dílů svého pořadu. To byla fakt paráda. Tenhle dokument je ale naprostý opak. Ospalé tempo, šílená stopáž a mizerný dabing. ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o vysokoškolském vzdělávání v USA. Viděno jen díky TurkishAirlines, za což jsem jim vděčný. Ve zkratce: od extrému do extrému. Spousta lidí se těžce zadluží (dluh cca 250 000 $ celkem běžný), aniž by přemýšlela, jestli má jejich obor budoucnost a jestli je na škole něco naučí - často jdou do školy jen kvůli mimoškolním aktivitám a 36% studentu věnuje studiu méně než 5 hodin týdně! Další opačné příklady v podobě free vzdělávání, které v USA defacto není už reálné a různých modelech formy vzdělávání v různých státech USA. ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

Univerzity v USA jsou nejlepší na světě, také nejdražší. Kdo na nich studuje, zadluží se na mnoho let, ovšem pokuď mu to nezaplatí rodiče, nebo není výborný sportovec, anebo není tak chudý, že mu dají stipendium. Dokument vypráví o americké filosofii vzdělání, které univerzity podporují chudé studenty, které poskytují vzdělání zdarma. Postupem času se ze vzdělávání stal obchod, který nabízí zboží, za které se platí. O tom se přesvědčili i studenti z vysoké školy Cooper Union v New Yorku. Management jejich školy luxusně hýřil a promarnil spoustu peněz. Takže fungování fondu, který zaručoval bezplatné studium, se zničilo a studenti budou muset začít platit. Je však to americké vzdělání hodno tolika peněz a nervů? Co studenti vlastně dostanou za své peníze? Líbil se mi supermotivační proslov jednoho děkana na dni otevřených dveří, kdy lanařil studenty. Když skončil, studentům hořely oči nedočkavostí, jen aby mohli brzy nastoupit. Na to se zeptal jeden rodič, jestli škola také zaručuje, že po studiu si absolventi najdou práci. Děkanovi spadla sánka a připustil, že tohle zaručit nemůžou. Každá univerzita se snaží mít všechno to, co nabízejí ostatní, ale tenhle rozvoj musejí studenti hradit ze školného. I když pak všechny nabízené možnsti nevyužívají. Dokument také ukazuje, jak to probíhá na začátku prvního ročníku. Studenti se vyznávají ze svých očekávání. Po prvních dnech ve škole jsou sice mírně v depresi, ale na konci ročníku jsou už zase v pohodě. Na alternativních vysokých školách je všechno jiné. Škola Deep Springs se nachází na farmě a ve volném čase musejí studenti pracovat. Ovšem školné se tam neplatí. Jsou ovšem i školy, které nelákají na supervzdělání. Těm se říká ´party universities´, např. univerzita v Arizoně. Inu, každý si z tak široké nabídky vybere. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama