Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragikomedie absolventa pražské FAMU, renomovaného srbského režiséra Gorana Paskaljeviće (nar. 1947), který dnes žije střídavě v Paříži a v rodném Bělehradě, vznikla podle úspěšné divadelní hry makedonského autora Dejana Dukovského. Ten psal toto dílo původně jako filmový scénář, který je mozaikou dvanácti epizod, jež za jedinou noc prožil či zahlédl mladý taxikář. Tématem filmu je srbská národní mentalita. Dušan Petrović napsal, že film se sice odehrává v rozpětí necelých 24 hodin, ale je v něm ukryto na deset milionů autentických událostí, které jsme prožili v průběhu posledních let. Prostřednictvím několika příběhů, jejichž aktéry jsou zástupci různých generací a rozdílných sociálních a kulturních skupin, se rozvíjí výpověď o iracionální nenávisti a právě takové lásce, jakých je schopen homo balkanikus. Režisér Paskaljević o svém Sudu prachu řekl: Až jej uvidíte, pochopíte, že to není film, podbízející se Západu. Je to možná první snímek, z něhož se svět může dovědět, co se odehrává v našich duších a odhalit, že existuje i jiné Srbsko, odlišné od toho, pro které má zahraniční tisk jen negativní přídomky Lidé nejsou ani jen dobří, ani jen zlí. Za to, jací jsou, může často situace, v níž se ocitli. Násilí je nejednou důsledkem ztráty životní rovnováhy a o tu člověk přijde, když už dál nedokáže vzdorovat vnějším tlakům. je schopen homo balkanikus. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Naprosto typickým problémem snímku složeného z mnoha povídek je samozřejmě velice kolísavá kvalita jednotlivých povídek. Na jedné straně tedy máme úžasné a vtipné povídky s úžasnou tmavě černohumornou pointou(boxeři, autobus) a na druhé straně máme povídky o hovně(automobilová srážka, bohatý navrátilec), které jsou ke všemu nesmírně otravné. Ve výsledku tedy jaksi nemohu hodnotit lépe než lehce nadprůměrně. Každopádně si pro nás Paskaljević připravil hezkou a trefnou sondu do smýšlení obyvatelstva z oblasti, které se neříká balkánský sud se střelným prachem nadarmo. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Jak víme, na Balkáně vždy probíhaly války, takže odtamtud mírumilovní lidé odešli a zůstali tam jen zločinci a „Kabaret Balkán“ zobrazuje, jak jejich stát vypadá. Vypadá to, že na věc nahlíží spíše z negativní stránky, ale viděla jsem už několik filmů z Balkánu a všechny v tomto byly podobné, takže to vypadá, že to tam tak skutečně chodí. Neřekla bych, že se film točí kolem taxikáře, protože se tam myslím nevyskytoval více než někteří jiní, spíše jsou to krátké epizody o různých lidech. Tyto epizody jsou plné násilí a utrpení a nešetří se vulgaritami a vypadá to, že je to na denním pořádku. Uvaděč v kině správně řekl, že nám nemůže popřát, ať se nám film líbí, protože se nám tam asi nic líbit nebude. Nekoná se vůbec žádné hraní na city, nic vyumělkovaného se zde nevyskytuje, film se tváří naprosto přirozeně a je na nás, jak na nás srbská realita zapůsobí. Ve mně vyvolala dost silné pocity. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Juhoslovanská obdoba Pulp fiction, ktorá mi prvú polhodinu pripadala ako meisterstuck, ale zvyšok času ako prehnane cynická paródia s vyberaným južanským slovníkom, v ktorej boli použité skoro všetky spôsoby zabitia, okrem atómovej bomby. Preexponovaný humor stál tento film jednu hviezdičku. IFF BA 2012. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pohľad na balkánsku mentalitu. Silná tragikomédia, ktorá až veľmi realisticky podáva pohľad na situáciu v povojnovej Juhoslávii a hlavného mesta porazeného Srbska Belehradu, ktoré malo ešte pred bombardovaním NATO. Scénky sú veľmi tvrdé a často končia smrťou, ale tak to často aj pri mnohých incidentoch počas vojny a po vojne končilo. Musím pochváliť skvelých hercov, no vadili mi tam prílišné nadávky, ale znova treba pripomenúť, že dodávajú tomu realitu, ale myslím, že aj bez nich by sa to nejak dalo, len to chce veľmi dobrého režiséra, ktorý si to nezľahčí a vôbec nad tým bude rozmýšľať. Vo filme je neobyčajne skvelá hudba, čierny humor, skoro úplne to vynecháva cigáňov, skrátka ukazuje to rozpaky, rozčarovanosť, úpadok kultúry a normálnosti, sklamanie, smútok, depresiu, bláznovstvo a trápenie. Takto je to film pre dospelých a odo mňa má 90%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ balkánského filmu, u kterého mi nesedí vyvážení dramatických a vtipných scén, resp. brutální, černý humor někdy komicky vyzní, jindy vůbec ne. Záměrně nepíšu absurdní, poněvadž dle režiséra samotného se v srbských ulicích prý odehrávaly ještě drsnější situace. Celkově mi to vychází na čistý průměr. ()

Galerie (14)

Související novinky

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Reklama

Reklama