Reklama

Reklama

Strážce pláže v zimním období

  • Česko Hlídač pláže v zimním období (více)

Příběh o přelomu mládí a dospělosti mladého Dragana, který po ukončení školy hledá své první zaměstnání. Zároveň prožívá svou první velkou lásku s Ljubicou. Po mnohém nedorozumění a vzájemném "vyjasňování si věcí" rodičů obou snoubenců, se jim podaří uzavřít sňatek. Je těžké získat byt a práci, a tak Dragan přijme místo hlídače pláže, které manželům zajišťuje sice skromné, nicméně přece jen ubytování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

curil 

všechny recenze uživatele

Film zobrazuje tragickou a komickou stránku   života mladého Dragana. První velká láska,   svatba, složitá životní situace. Špatné   pracovní místo, ale aspoň nějaké bydlení.   Bezvadné hlášky Draganova otce, který se tak   snaží poskytnout své životní zkušenosti. Z   filmu je zřejmý generační konflikt a také   kritika režimu. V té době aktuální touha   vycestovat na západ, jako mnoho jiných mladých   Jugoslávců, za prací a lepšími životními   podmínkami. Ve filmu se mi líbí i skvělá   hudba. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ke sledování tohoto filmu mě zlákal: výsostně poetický název, jméno režiséra a vysoké hodnocení na čsfd. Do půlky mi však připadal jako jedna z "nezávazných" komedií českého režiséra (ne tak zcela bez souvislostí - Goran Paskaljević má s námi mnoho společného). Když se však postava "frivolního" otce začala dotvářet v "milujícího" otce, který je pro syna ochoten i zemřít, a mladé manželství nabylo "běžně zažitých" dimenzí, dostal novou dimenzi i celý film. Obava z "jugoslávské vesničky střediskové" byla (bohudík) přece jen rozptýlena. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(KB - J) Debut Gorana Paskaljeviće je příslibem toho, co bude později s větší úspěšností uplatněno v režisérových dalšísch snímcích: mladící vyrovnávající se s dospělostí a toužící odcestovat ze země pryč, narážející na četná omezení (rodinná, politicka), která jsou pro diváka tu zábavná, tu smutná svou směsí komiky a tragiky. HLÍDAČ PLÁŽE V ZIMNÍM OBDOBÍ je paradoxně nejdospělejší, protože nesledujeme hrdinovy první milostné zkušenosti na pozadí historiky významných okamžiků, ale snahu najít si práci, založit rodinu atd. I navzdory figurkaření, které umožňuje rozehrát několik vtipných scének těžících z trapnosti okamžiku, je přístup spíše realistický. Žádné zkreslování, které by bylo dáno přizpůsobení se optice ústřední postavy, mladíka Dragana. Mnohem víc než u ostatních Paskaljevićových snímků se tak do popředí dostává generační konflikt a kritičnost vůči komunistickému režimu. Ovšem hrdinovo potácení se mezi dvěma rodinami a mezi pracovními a osobními povinnostmi má vliv na tempo, které je velmi pomalé a divácky nepřívětivé. I sázka na tragické konce, které mají dodat další rozměr, působí násilně. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Klasika. Do partnerstiev i manželstiev detí sa stále kafrú rodičia. Aby dokázali, že ich potomok dokáže prekonať, povzniesť rod k výšinám hojnosti a šťastia. Aby zabránili vstupu ekonomicky nanič frajerov (alebo frajeriek) do rodiny. A deti? Tie chodia na návštevy k rodičom, rodičia k nim. Častokrát počúvnu ich dokolečka opakované mantry o potrebe rozísť sa. Je to podobné ako náboženská ideológia, len na úrovni bazálnej - rodinnej. Rodičovia opakujú: "Vieme, milujete sa, to je fajn. Ale to prejde, pozri nemá skoro žiadne prachy, poriadnu robotu. Nie je ani perspektíva blízkeho obratu. Lepšie bude, keď to nejako ukončíte, aspoň na čas. Môžeš bývať u nás, my sa postaráme." V skratke o tomto je príbeh Dragana, ktorý chcel budovať manželstvo, prácu aj domov no naráža na rodičovské reči, na ťažkosti pri hľadaní zamestnania, ktoré by uživilo a zabezpečilo bývanie. Snaží sa, ženu ľúbi, no vzájomná láska často nestačí. Pozvoľna plynúci príbeh so smutnosmiešnym podtónom. 3,5*. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Na celovečerní debut neuvěřitelně vyspělý. Sám jsem byl překvapen, jak na mě Paskaljevičova prvotina zapůsobila. Jemná oscilace mezi komickou a tragickou stránkou, jednotlivé přepínání mezi těmito polohami. [==] Mladík Dragan nedávno ukončil střední kožařskou školu a poohlíží se po nějaké slušně placené práci, toto čekání vyplňuje příležitostnými brigádami, práce v čistírně ho zavede i k jeho první lásce (Ljubice). Právě ona představuje v Draganově životě po dokončení školy nějaký pevný bod, kterého se může chytnout. Jenže plány jsou jedna věc a realita druhá... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama