Reklama

Reklama

Tajné volby

Trailer
Kanada / Írán / Itálie / Švýcarsko, 2001, 123 min

Režie:

Babak Payami

Scénář:

Babak Payami

Kamera:

Farzad Jadat
(další profese)

Obsahy(1)

Voják, který je na opuštěném postu daleko v poušti, je probuzen pádem volební urny. Dnešní den bude jiný než všední a bez jakékoli zajímavé události plynoucí dny. Je den voleb! Voják očekává příjezd státního zástupce, který bude dohlížet na správnost voleb v tomto kraji. Zástupce přijíždí, ale k velkému překvapení je to žena. Voják má rozkaz doprovázet ji po celý den a dovést ji ke všem lidským obydlím, která jsou v dosahu. Jemu se ale zcela příčí "sloužit" a být podřízen ženě. Ta naopak přehlíží tradicí zakotvené uspořádání rodin těchto lidí a je idealisticky přesvědčena, že volit by měli všichni a že jedině tak mohou lidé zlepšit své životní podmínky a úroveň. Snímek je vizuálně působivé road movie o cestě dvou odlišných lidí k sobě navzájem a k přehodnocení protichůdných názorů a přístupů k životu. Jejich cesta tak vede k dialogu a vzájemnému pochopení, a tedy i k možné demokracii.

Snímek získal na festivalu v Benátkách 2001 Cenu za nejlepší režii a na festivalu v Londýně Zvláštní uznání FIPRESCI. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Muž u solární stanice: "Já volím Boha Všemohoucího". To byla jen jedna ze zastávek v průběhu jednoho rušného volebního dne, na volební cestě nepojmenovaným ostrovem na nepojmenovaném místě. Kolik zastávek, tolik osudů a dobrodružství. Soustřeďme se zde ale jen na dva hlavní hrdiny. Volební komisařka: moderní, energická, emancipovaná žena, která své povolání vykonává zodpovědně a co jí síly stačí (tím se podobá moderním ženám na celém světě), nerezignuje ani v obtížných situacích (s místními ani s vojákem), jde prostě a důsledně za svým cílem. Voják: otupělý jednotvárnými dny strážní služby na osamělém postu (železná patrová postel na břehu moře(?) - takovou si tak zapřáhnout za auto(!)...), tento výlet se mu zpočátku nechce moc líbit, žena ho však vždycky "ukecá", nakonec jí podléhá úplně; dává jí svůj hlas a sám přemožen celodenním zážitkem (komisařkou) si bere noční hlídku a odchází rozjímat na břeh moře, zatímco komisařka odlétá s krabicí plnou volebních lístků. Shnutí: film má dvě zásadní roviny, které se jakoby proplétají, ale jsou od sebe neprodyšně oddělené: vztahová rovina voják a komisařka, a existenciální rovina obyvatel pouštních sídlišť vyrušených "mírumilovnou" návštěvou státní a vojenské moci. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama