Reklama

Reklama

Zelený princ

(festivalový název)
  • Německo The Green Prince (více)
Trailer 2
Německo / Velká Británie / Izrael, 2014, 101 min

Obsahy(1)

„Zelený princ“ Mosab Hasan Júsuf, syn jednoho z lídrů hnutí Hamás, patřil mezi přední agenty izraelské rozvědky Šin Bet. Dokument s dramatickými prvky, který formálně evokuje psychologické thrillery, prozrazuje, co Mosaba vedlo k rozhodnutí „zradit“ svůj lid a rodinu a jak se s úlohou agenta vyrovnával. (MFDF Ji.hlava)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (5)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zelený princ je natočený minimalistickým způsobem a zjevně s nepatrným rozpočtem. Použití tak primitivních filmových prostředků by teoreticky nemělo vůbec fungovat, protože devadesátiminutový pohled na dvě střídající se mluvící tváře, tu a tam přerušený sporadickými dokumentárními záběry by měl diváky spíš odrazovat. Ono to ale funguje díky síle příběhu, který je stěží uvěřitelný, ale právě takové píše život. Kdyby někdo natočil hraný film, ke kterému bych přistupoval bez vědomí, že jde o zobrazení skutečné události, tvrdě bych ho odmítl jako za vlasy přitažený. Jenže ono se to celé skutečně odehrálo a osobně si vzpomínám na krátké zprávy ze zahraničních agentur, které u nás nebyly nijak výrazně komentovány, holt jsme tehdy žili jinými problémy. Těch 80 % není za herectví ani za režii, ale berte to jako uznání profesionality a lidskosti dvou mužů, kteří na začátku patřili k opačným stranám barikády, aby posléze spojili své síly a zachraňovali lidské životy. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument, který vřele doporučuju všem se zájmem o izraelsko-palestinský konflikt. Jen pár bodů, které by mě zajímaly hlouběji - jeho vztah k víře a autoritám (přece jen znásilnění osobnostní otřese) a to jak se dostal do USA, ale to Šin Bet neprozradí. Celkově postoj Agentury k celé situaci by rozšířil film o novou dimenzi, včetně třeba dopadů prozrazení na rodinu jeho řídícího důstojníka. ()

Reklama

Jirka83 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný příběh, člověku se chce říct, že ti dva se hledali. Dobře natočený, silný dokument. Kdyby mělo víc lidí rozumu obdobně jako Mosab, a míň horké krve, vypadalo by to na východě jinak.. ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

Neskutečně skutečná cesta Zeleného Prince směrem dovnitř (sebe sama), přes řeku mezi dvěma břehy, kde mosty jen hoří a vytrhávání kořenů z toho, co mu bývalo blízkovýchodním doma. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Téma vymačkané z románů Fredericka Forsytha, dvě mluvící hlavy a napínák jak z blockbusterového thrilleru. Ten námět je tak čistý, až je s podivem, že žádná hollywoodská studia nepořádají dostihy, kdo tohle protlačí na plátno dříve. 4 a ½. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen podle autobiografické knihy „Syn Hamásu“. (Zdroj: Festival izraelského filmu Kolnoa)

Reklama

Reklama