Reklama

Reklama

Život Rogera Eberta

(festivalový název)
  • USA Life Itself
Trailer

Obsahy(1)

Rok 2002 zůstane v historii karlovarského festivalu spojen především s osobou amerického filmového kritika Rogera Eberta, který tehdy zasedl v hlavní porotě. Letošní festival nabídne s tímto držitelem Pulitzerovy ceny emotivní a v mnoha směrech objevné setkání po dvanácti letech, a to prostřednictvím dokumentárního portrétu, který měl premiéru na lednovém festivalu Sundance, tedy necelý rok po Ebertově smrti. Steve James, inspirován jeho knihou Life Itself, se v něm věnuje všem podstatným kapitolám života nejvlivnějšího amerického publicisty, ať už v Chicago Sun-Times, v televizi, nebo na sklonku života především na internetu. Nevyhýbá se však ani temnějším kapitolám, jako je boj se závislostí na alkoholu či dlouhotrvající a často nemilosrdné střety s kolegou Genem Siskelem, s nímž se dělil o slávu a soupeřil o náklonnost diváků televizní show. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (11)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zvykl jsem si často hledat právě názor Rogera Eberta poté, co zhlédnu některý ze starších filmů, takže jsem byl rád, že můžu tímto dohnat nějaký ten kontext a jeho životní story. Snad nevyzní zle, že bych se klidně obešel bez tolika stopáže jeho nesnází s rakovinou na konci života, i tak ale pěkný portrét věhlasného filmového kritika. Jehož recenze jsou nadále skvělý a cenný čtení. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

O životě a umírání člověka, který miloval hádání se o filmech, jako to milujeme my všichni, a dokázal je rozebrat tak krásně, že za to dostal Pulitzerovu cenu. Vtipnou vzpomínkou pro mne je že když jsem se tady na csfd zaregistroval a dělal pak onen test filmových znalostí pro aktivování bodování, jediná otázka na kterou mé dospívající já neznalo odpověď se týkala jakého filmového kritika...  Ten filmový kritik za pár let zemřel, ale jeho články s láskou přibližující film milionům lidí tu zůstanou na věky. Už jen kvůli jeho odkazu mám chuť tady dát hodnocení největší, i když je to dokument vlastně dost standardní, a na můj vkus se až moc věnuje sklonku jeho života místo aby zůstal hlavně u jeho kreativních vrcholů. 9/10 ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Povolání filmového kritika mě přitahuje už delší dobu, smutnou pravdou ale je, že o osobnosti pana Eberta jsem do zhlédnutí tohoto dokumentu nevěděla téměř nic. Možná jsem až příliš prudérní, ale nijak neoceňuji natáčení nemocného člověka doslova na jeho smrtelné posteli (i když s tímto postupem souhlasil). Výtku bych měla také k přehnané stopáži, spory s televizním kolegou jistě nemusely získat takový prostor. Jediný filmový kritik, který obdržel Pulitzerovu cenu, si ale celovečerní rozloučení rozhodně zasloužil. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument - pomník sice není mým oblíbeným žánrem, ale tento je prostě výborný. Jsou tu citáty z knih, rozhovory, ukázky z filmů, o kterých se mluvilo, nahrávky z televizního pořadu (včetně nepovedených scén) a další. Je tu všechno od závislosti na alkoholu přes vztah s Genem Siskelem až po boj s rakovinou. Citát na závěr: „Budeme ve filmech stále hledat nové, úžasné věci. Nejsou tam, ale my je stejně najdeme.“ ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Dokument o významném, zajímavém člověku, který umírá.. to se musí točit samo, řeklo by se. A možná ano, možná než sesbírat zajímavé životní zkušenosti Rogera Eberta bylo těžší je proškrtat, aby film netrval mnoho hodin; ale tahle dvouhodinová stopáž je ideální. Místy vtipný, místy hřejivě dojemný, místy bez příkras a bez uhnutí kamery mrazivý.. velmi poutavý dokument. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Ebert ožije ve filmu

Ebert ožije ve filmu

07.09.2015

Slavný filmový kritik Roger Ebert prohrál v roce 2013 svůj boj s rakovinou. O rok později se objevil dokument Život Rogera Eberta, který mapoval celou jeho kariéru, a teď se pisatelská legenda dočká… (více)

Reklama

Reklama