Reklama

Reklama

Viktoria

(festivalový název)
  • Rumunsko Viktoria
Trailer
Bulharsko / Rumunsko, 2014, 155 min

Obsahy(1)

Borjana je rozhodnuta nikdy nepočít dítě v komunistickém Bulharsku. Se svým manželem lékařem a s matkou sdílí malý byt a sní o útěku na Západ. Přesto se v roce 1979 narodí Viktoria, dítě, kterému chybí pupík. Možná i kvůli své fyzické dispozici je Viktoria prohlášena „Dítětem desetiletí" a až do devíti let, kdy ve východní Evropě padne komunismus, rozmazlována státem a komunistickou stranou. Režisérka se nesnaží o realistickou výpověď, naopak ve vizuálně stylizovaném, důvtipném a místy ironickém snímku přesvědčivě kombinuje epické pasáže s intimními, vypovídajícími o složitém charakteru tří hlavních hrdinek, ale i době, kdy nebylo jednoduché lásku dávat a přijímat. S lehkostí a ve třech částech prolíná archivní záběry s hraným příběhem o ambivalentním vztahu žen tří generací na pozadí historie, která tyto vztahy silně poznamenala. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

kajas 

všechny recenze uživatele

Asi ze mě nikdy nebude opravdový milovník nezávislých evropských filmů, ve kterých se asi tak polovinu stopáže vůbec nic neděje. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Matka nemůže mluvit a má dceru, která ji nenávidí. Matka miluje komunistickou stranu, dcera Spojené státy a Benátky. Dcera má muže a toho nemiluje. Dcera má dceru a ta ji nemiluje. Muž dceru miluje, ale dcera dcery miluje soudruha Živkova. Dcera dcery nemá pupík, proto ji miluje komunistická strana a soudruh Živkov. Dcera je neskutečná píča, nejmíň sympatická postava roku a všichni diváci ji doufám nenávidí. Muž je hloupý a dcera dcery dítě. Komunistická strana skončí, jeden ze zmíněných se dostane do Benátek, skoro nikdo nepromluví, jedna osoba zemře, jedna si najde cestu k jiné a průběžně se bude objevovat mrzák. Kdo se na něco ze zmíněného vyloženě těší, nevadí mu stařecká nahota, ženská hysterie a dětský křik, má největší předpoklady k bytí fanouškem filmu, který mě moc nebavil, ale zároveň mu fandím za znázorněné vztahové hodnoty, které na rodinném a láskyplném objetí mnou několikrát viděném v sále fungují. Viktoria má smysl, akorát to není drink pro mě. (p.s. neví někdo, v čem až je to inspirováno skutečným příběhem?) ()

Reklama

vyhnalek 

všechny recenze uživatele

Příběh tří generací žen na pozadí historických událostí. A nebo zapomeňte na historii a vnímejte svět očima dítěte - od útlého věku po nastupující pubertu. Přidejte k tomu kameru, vizuální nápady a svižný příběh. Dvě a půl hodiny jsou dlouhé přesně akorát. ()

Galerie (49)

Reklama

Reklama