Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři varšavští maturanti, Alek, Zośka i Rudy, plánují začít dospělý život. Jejich plány boří vypuknutí druhé světové války... 
Film je natočen podle stejnojmenné knihy Alexandera Kamińského o činnosti skautského odbojového hnutí v období nacistické okupace Polska. (kamals)

Recenze (29)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Donedávna som vôbec nevedel kto je Robert Gliński. No drsnou sociálnou drámou "Ahoj Terezka" mi zasadil prekvapivý tvrdý direkt, po ktorom som skoro padol na prdel. Jeho ďalší film, čo som zhliadol, mnou tiež otriasol. Bola to špinavá gay prostitúcka story "Sviňky". Takže som bol zvedavý, či ma titulom "Kamene na pevnosť" knockoutuje. Táto anti-fašistická, odbojárska, poľská, vlastenecká dráma ma síce nezložila, ale bola to zasa silná pecka. Gliński je borec, točí poriadne ostré filmy. **** ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Sbírka pro armádu byla v roce 1939. Tehdy jsme dali dost.“ - „Tati, nikdy není dost!“ Mladí sabotážníci řídící se heslem „Buď připraven!“ a čekající na to, až je Zemská armáda zavolá, jsou přesvědčeni, že právě oni vědí, jakým způsobem se vypořádat s okupanty. Tato nedochůdčata spojují vztek, sebevědomí, odvaha, diletantství a také naprostá nezodpovědnost. Jejich riskantní akce čítají ztráty nejen z vlastních řad, ale i civilního obyvatelstva (a také těch nejbližších). A nepřítel si tyhle záškodnické akce nenechává líbit…Už režisérovy Sviňky mě zaujaly. O pět let mladší Kameny jsou odlišného ražení. Akční, sebevědomé a „cool“. Vlastně bych tohle dílo čekal od mnohem mladšího režiséra. Tak či onak, až na konec (zaváhání) a některé scény až příliš na efekt, jde o poutavou podívanou, která nabízí solidní odbojářské scény stejně jako ty emoční (s bonusem v podobě „výživných“ pasáží mučení). Vidím to na slušné 4*. „Ať živí neztrácejí naději, když je jí třeba.“ - „A když je jí třeba, na smrt jdou postupně. Jako kameny, které Bůh hodil na opevnění.“ ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na příběhu dvou hlavních hrdinů, skautů Rudyho a Zośky, je popsána historie polského protinacistického odboje. Mladí mají horkou krev, chtějí bojovat, často za každou cenu. Dospělí jsou zase pomalí, těžkopádní, snažící se s okupanty spíše dohodnout. Ale Poláci bojovali, bez ohledu na věk, pohlaví a postavení. Byli pro esesáky a gestapáky velmi těžkým oříškem. Tento film se bude určitě líbit chlapcům, případně mladým mužům. V postavách statečných skautů se jistě mnozí najdou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Polská reakce na odbojářské skupiny fungující na území Polska během druhé světové války, která, z filmařského hlediska, těží hlavně ze série scén, kde Gestapo poměrně brutálně mučí jednoho z místních skautíků. Samozřejmě to ale není jenom o tom. Film je svižně natočený, dynamický, obsahem hodně zajímavý. Určitě kousek, který v rámci dramat z druhé světové války jen tak nezapadne. A v rámci polské kinematografie už vůbec ne. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je skutočnou udalosťou a v Poľsku ide o národnú hrdosť na hrdinskú mládež počas nemeckej okupácie. Poľský skauting vo vojne bol organizovaný vo Zväze poľského skautingu (Zwiazek harcerstwa polskiego) a ako všetky odbojové organizácie ho riadila Zemská armáda (Armia Krajowa). Úlohou skautov boli malé sabotážne akcie. Ale mládež to brala ako odbojovú činnosť, do určitej miery aj ako hru a slabú vycvičenosť nahrádzali nadšením, odhodlaním a pokúšali sa obstáť v nečakane brutálnej skúške dospelosti. Film mal za úlohu ukázať vojnovú mladú generáciu, ako charakternú, ktorá vstupuje do dospelosti za veľmi dramatických udalostí ktoré im dávali možnosť voľby, buď prežiť za každú cenu, alebo sa aktívne zapojiť do boja za slobodnú vlasť a tým riskovať všetko, aj vlastný život. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (12)

  • Pouze 8 příslušníků organizace „Szare Szeregi“ přežilo válku. (majky19)
  • Szare Szeregi byla největší harcerská odbojová organizace v okupované Evropě. (majky19)
  • Akce „Pod arsenalem“ se zúčastnilo 28 skautů. (majky19)

Reklama

Reklama