Reklama

Reklama

Salem

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2017), 29 h 43 min (Minutáž: 43–60 min)

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Janet Montgomery, Shane West, Seth Gabel, Ashley Madekwe, Tamzin Merchant, Xander Berkeley, Iddo Goldberg, Elise Eberle, Morgana Shaw, Stephen Lang (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Seriál odohrávajúci sa v násilnom období 17. storočia v Massachusetts poodhaľuje oponu smutne známych procesov s čarodejnicami v meste Salem, ako aj nevysvetliteľných, nadprirodzených udalostí, ktoré poháňali dianie počas tejto temnej stránky amerických dejín. Bosorky sú skutočné, ale nie sú také, ako ich vidia ostatní.
Hlavnými postavami seriálu sú John Alden (Shane West), ktorý sa vracia z vojny a nachádza svojho priateľa Cottona Mathera (Seth Gabel), ako riadi procesy s čarodejnicami. Stretáva aj svoju bývalú lásku Mary Sibley (Janet Montgomery), ktorá je vydaná za staršieho, no bohatého muža, Georgea Sibleyho (Michael Mulheren). Napriek nepriaznivým okolnostiam a prostrediu riadiaceho sa pravidlami puritánskeho života, sa vzťah medzi Johnom a Mary opäť obnoví. (Incantator)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (73)

maddy 

všechny recenze uživatele

Nie je to temné, zvrátené, vizuálne nápadité, ani herecky vyšperkované ako American Horror Story 3: Coven, ale ani tak hlúpe a naivné ako kedysi Charmed. Je to jednoducho len také nijaké, obyčajné, nenápadité. Analógiu hľadám niekde pri minuloročnom Draculovi, ale ten mal aspoň výborného, charizmatického Jonathana Rhys-Meyersa, ktorý seriál ťahal o úroveň vyššie a prvú sériu som vydržal aspoň celú dopozerať. Salem má akurát ex-osadenstvo z Nikity (Xander Berkley, Shane West) a minimálne druhý menovaný dobrým hercom asi nikdy nebude (vystačí si už tretí seriál s jedným naštvaným výrazom). Viem, že to je ešte len začiatok prvej sezóny, ale pri súčasnej záplave seriálových klenotov ako True Detective, Fargo, Hannibal a pod. sa s takýmto niečím neoplatí strácať čas. Nuda, nič, šeď. S navyše dosť lacnými televíznymi kulisami a predvídateľnou story. A tých pár zvrátenejších, ale evidentne digitálnych scén dnes už do varu nikoho neprivedie. Od tohto som čakal rozhodne viac. Ďalej nesledujem. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

— Thirteen souls fed to hungry earth opens the way for our dark lord's birth. — "The occult and witchcraft are so often used in cinema with a heinous disregard for even researching its origins. However, I liked the themes of Salem. It looks at the witch trials without being cliche like most modern films." Stejnými slovy jako Marilyn Manson bych popsal Salem i já. K seriálu jsem se dostal právě skrz Mansona a zaujal mě jak svým zpracováním a tématem, tak i zajímavým příběhem a postavami. Janet Montgomery v hlavní roli je naprosto úžasná, krásná a místy i děsivá zároveň. Svým hereckým výkonem často zastiňuje své kolegy (což však u některých nebylo zas tak těžké). Co se „skutečně“ odehrálo v Salemu na konci 17. století je fascinující námět. Okultismus a nejrůznější rituály jsou zpracované opravdu skvěle, a to hlavně v první sérii. V dalších dvou se mi zdálo, že Salem až moc zabředl do žánru fantasy a magie byla až moc využívaná úplně všemi. Taky škoda, že samotným procesům se seriál věnuje jen v první sérii a další dvě se už jimi prakticky nezaobírají. Vrcholu pro mě Salem dosáhl s příchodem Increase Mathera, proto škoda, že se i další dvě série nenesly v podobném duchu. Moc se mi líbilo i salemské ztvárnění Samaela a jeho teologické rozpravy s Cottonem. To, že byl seriál zrušen předčasně, je však hlavně v poslední sérii velmi patrné – charaktery postav se rapidně mění a děj se žene kupředu. Přesto jsem ale rád, že se tvůrcům podařilo Salem ukončit. Jen škoda, že se vše vlastně odehrává jen v prvních měsících salemských procesů, a i když finále seriálu teasuje fakt, že hon na čarodějnice bude pokračovat, bohužel už nikdy neuvidíme, jak by byly tyto další měsíce ztvárněny. Přesto je ale fajn, že se Salem dočkal zakončení, mnoho seriálů tento luxus nedostane. ()

Reklama

Laerry 

všechny recenze uživatele

Syrovější a více "realističtější" náhled na "salemskou otázku". Především netradičně tradičnější zobrazení mýtů o čarodějnictví, které si v puritánských kolonií žilo svým vlastním životem. Salem tak dokázal lépe pojmout téma čarodějnic nežli AHS: Coven, který byl celý rozjuchaný, barevný a rozezpívaný (v podstatě pokračování Glee). Zde se najde několik scén, které by nedělaly ostudu kdejakému hororu. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Tak pilotní díl sice neurazil ale ani nijak zvlášť nepotěšil.... Po třech dílech ale pořád docela nuda a prozatím nejdu nad 50%. Pátý díl už vzbudil mou pozornost a očekávání o něco více, tak uvidíme co dál...I po sedmém dílu si stále stojím za lepšími 3*. Nakonec se to ale velice slušně rozjelo a strhlo mojí pozornost, každý týden dychtíce po novém dílu. A poslední díl série mě jen definitivně utvrdil v tom že zvedám na 4*. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Zpočátku je tempo poměrně pozvolné, ale po příchodu Stephena Langa nabere na obrátkách a souboj Puritánů a čarodějnic je čím dál zajímavější. Fajn je i to, že ani jedna strana není prezentována jen jako dobrá či zlá. Špatná není ani atmosféra, i když některé nechutnosti by si mohli tvůrci odpustit, jsou zbytečně samoúčelné. Ale jinak slušná podívaná. 7/10 ()

Galerie (955)

Zajímavosti (9)

  • Skutočný kapitán John Alden (Shane West) sa oženil s pútničkou menom Priscilla Mullins v roku 1621. Mali spolu 10 detí. (Carol Pifková)
  • Samhain je keltský sviatok, v ktorom sa oslavuje koniec zberu úrody a príchod zimy. V seriáli je Samhain vodca spolku, ktorý chráni jeho členov. (Carol Pifková)
  • Ve filmu se měla objevit i Selma Blair, která později musela svou účast na filmu zrušit kvůli organizování dalšich projektů. (lucius789)

Reklama

Reklama