Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eik je svobodná matka, která se pokouší vyjít s penězi. Sölvi je bývalý sportovec, jenž se snaží vyšplhat po firemním žebříčku. Mori je někdejší uznávaný spisovatel, z něhož se stal těžký alkoholik. Osud všechny tři svede brzy dohromady. Drama Život v akvárku líčí tři vzájemně propletené příběhy, které se odehrávají v Reykjavíku před úderem devastující ekonomické krize v roce 2008. Móri je básník a opilec, jenž svádí boj se svou minulostí a hledá odpuštění za neodpustitelné. Eik, mladá matka a učitelka ve školce, si přivydělává jako prostitutka, aby zabezpečila sebe a svou dceru. Musí se potýkat s finančními problémy, protože s ní její zámožná rodina přerušila veškeré vztahy. Sölvi je bývalý slavný fotbalista, který šplhá vzhůru po firemním žebříčku. Postupně se zaplétá do světa korupce a morální lhostejnosti a začíná vést dvojí život. Snímek se stal na Islandu kinohitem číslo jedna, tamější média ho dokonce označují za nejlepší domácí film historie. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

silentname 

všechny recenze uživatele

Konečne. Páni. Konečne som mal možnosť vidieť tento film a som skutočne s celkovým výsledkom spokojný. Chvíľku som bol v stave, že som mal chuť filmu ešte pridať aj tú poslednú hviezdu, ale nakoniec sa bude musieť zmieriť len so štvoricou. Je to trošku podobné ako pri The Little Prince, kde prvá polka filmu bola okey, no potom sa to skutočne zdvihlo a stalo sa z toho veľmi zaujímavé dielko. "Vonarstræti" je v prvej hodine okey film, kde človek čaká, kedy sa klbko začne postupne rozuzľovať a súčasne spájať naše príbehy. Počas druhej hodiny sa už ale dočkáme jednotlivých odpovedí a film sa podľa mňa skutočne zdvíha z okey do veľmi dobrého. Sú však určité veci, ktoré sa tu až tak veľmi nepodarili a teraz si o nich povieme. V prvom rade je tu veľa momentov, ktoré z nás chcú dostať určitú dávku emócií. A myslím si, že na to aby to fungovalo bolo potrebné, aby sme naše postavy spoznali možno ešte trošku viac a najmä, aby sme mali viac času tieto emócie v nich poznať. Nemôžem moc prezrádzať, lebo nechcem vám dávať spoilery, no v dramatických častiach filmu nebudete ani sklamaní, lebo vyplynú relatívne dobre, ale v prípade, že by chceli, aby nás skutočne chytili za srdce, bolo treba na tom popracovať trošku viac. Plus posledných desať minút filmu podľa mňa úplne nefunguje a veci sa v niektorých momentoch len proste udejú. A chcel by som, aby tam bola väčšia dávka rezolúcie. Ale teraz si naopak povedzme čo podľa mňa funguje. Príbehy sa v prvom rade dobre prepájajú a hoci sú v nich určité klišé, tak sú aspoň dostatočne zaujímavé na to, aby som chcel vedieť, kam to pôjde. Hera Hilmarsdóttir je podľa mňa vynikajúca a po celý čas sa na ňu vo filme skvele pozerá. Þorsteinn Bachmann je podľa mňa rovnako skvelý a keď sa dozvieme o jeho príbehu viac, tak je to skutočne zaujímavé. Thor Kristjansson funguje okey, no nemyslím si, že je to lepšie ako naši ostatní dvaja hrdinovia. Sú tu momentky, ktoré očakávate, sú tu ale aj celkom zaujímavé prekvapenia a keď sme k nim prišli, bol som veľmi spokojný. Plus vizuálne musím povedať, že "Vonarstræti" vyzerá podľa mňa veľmi dobre. Má svoje temné momenty a atmosféru, no súčasne cítime islandské prostredie a keď je slnečno a pekne, tak to na nás aj tak pôsobí. Myslím si, že je to film hodný toho, aby ste si ho pozreli aspoň raz. Možno aj dvakrát. Hodnotenie: B+ ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

305. Očekával jsem výborné dílo a očekávání se mi i splnilo, dlouho jsem nic z islandské kinematografie neviděl a tak je velmi radostné něco podnětného k jejímu úsilí konstatovat, příběh o různých formách zneužívání, o zhoubě prorůstající celou společností, moc, peníze, sex, pokořovaná důstojnost, zadusávané lidství, jen pro ukojení touhy ovládat, ničit, hubit, tak jsou drceny režimem na drobky naše životy, jen na takový bezcenný, neobchodovatelný sled životních událostí, které nás však přes tu všechnu svou nevýznamnost tak moc poznamenávají a bolí, ano, právě bolest, to byl ten můj nejsilnější pocit, tak rád bych vstoupil do děje a zasáhl, jen ne pouze tomu všemu přihlížet, nebýt nezaujatý, když jde o tolik hnusu a utrpení, proč takový svět spoluvytváříme? Ano, sice každý s rozdílnou mírou vlivu, přesto my všichni do jednoho jsme strůjci jedné jediné celistvé reality, složitě propojené, těsně provázané, a nelze se z ní vysmeknout, vleče nás a smýká, jak si ještě udržet lidskost a neproměnit se právě v takové netvory, pro které jsme jen něco k tomu nejhrubšímu ukojení. Mimořádné a bohužel další nedoceněné dílo, které můžeme hodnotit opět jedině s pohledu vlastního pochopení stavu a situace ve společnosti. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Chtělo by se mi prohlásit, že pasé je celý tenhle žánr epizodického vyprávění, ale vystačím si s tím, že pasé je podobně lopotná a nevěrohodná realizace. O Akvárku se psalo, že je to nejlepší islandský film všech dob... nevím, třeba Ragnar Bragason provedl analýzu tamní společnosti v Rodičích a Dětech pokorněji a věrohodněji. Akvárko je shrnutím všech vad, které může podobný film mít - témata nahazovaná polopaticky, postavy ohnuté podle potřeby point a samotné pointy provedené v midcultově jalovém duchu. I když Baldvin Z. nikdy vysloveně nenudí, sterilita jeho filmu je otravná. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla poněkud větší, ale i tak docela zajímavý snímek. Opět je vidět severská otevřenost k tématům, o kterých se normálně moc nemluví. Je ale také otázka, do jak velké míry se také věci dějí (teď nemyslím celý film). Ale pokud se chcete podívat na zajímavý film se sociální tématikou, rozhodně si ho pusťte. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Největší problém tohoto filmu je asi přílišná překombinovanost, která v závěru v podstatě žádný závěr neudělá. Všechny postavy v tomto filmu si tak nějak plynou, vzájemně proplouvaj a ve výsledku žádný ucelený závěr vlastně ani neudělaj. A do toho všeho jsou to tři příběhy, které nejsou ničím originální. Naopak. Jedná se o naprosto průměrné příběhy. Ale možná právě tím, že jsou tak průměrné, tak jsou tak jedinečné. Tak jedinečné, že Islanďané z tohoto filmu udělali vyslovenou superstar. Podle mě to ale žádná superstar není. Je to obyčejná sonda do života lidí jako takových a nejspíš právě tím je naprosto jedinečná. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama