Reklama

Reklama

Zkáza konvoje PQ 17

(TV film)
  • Velká Británie PQ17: An Arctic Convoy Disaster

Obsahy(1)

Jeremy Clarkson se vydává po stopách jedné z nejtragičtějších a zároveň nejpodivnějších epizod 2. světové války... Od června 1941 nesl Sovětský svaz tíhu bojů s nacistickým Německem. Z hodiny na hodinu se z jeho spojence stal úhlavní nepřítel. Lidské i materiální ztráty léta 1941 byly strašné. Winston Churchill i prozíravý F. D. Roosevelt pochopili, že SSSR je třeba v zájmu jejich vlastních zemí pomoct. První konvoj se zásobami munice, zbraní, vozidel a potravin vyrazil z Británie už v srpnu 1941. Rozsah materiální pomoci se zvětšil poté, co do války byly nuceny vstoupit i Spojené státy. Posádky zásobovacích konvojů, které se plavily Severním mořem a Severním ledovým oceánem do Murmansku či Archangelsku, musely čelit nejen německým letadlům, lodím a ponorkám. Čekal je další zrádný nepřítel — prudké vichry, obří vlny, ledovce a teploty pod bodem mrazu. Známý britský moderátor a zájemce o vojenskou historii Jeremy Clarkson se vydal po stopách konvoje s kódovým označením PQ 17. Ten na své plavbě z Islandu na sovětský sever ztratil v červenci 1942 čtyřiadvacet ze svých pětatřiceti nákladních plavidel. O příčinách této námořní tragédie se přou historici dodnes... (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

f7r 

všechny recenze uživatele

Vážný Jezza... to se moc často nevidí :) Dokument je ale celkem stručný a chyběla mi například zmínka o tom, co se stalo s trosečníky, kteří se dostali na břeh Nové Země. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Benzínový šílenec, tlusťoch s bolavými kyčlemi, zkráta Jezza, tentokrát tak trochu navážno vypráví a tak trochu si i utahuje z Američanů, kteří spolu s Brity tvořili konvoj obchodních lodí označených PQ17 plujících severní cestou do Ruského, tehdy Sovětského Archangelsku. Někteří z nich to dokázali a to i bez doprovodu vojenských lodí. Ti, co úspěšně dopluli, byli oceněni až v roce 2013. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Konvoj PQ17 patril k najväčším konvojom vyslaným severnou cestou. Na 35 nákladných lodí (22 amerických, 8 britských, 2 sovietske, 2 panamské, 1 holandská) sa naložilo 297 lietadiel, 495 tankov, 4246 rôznych vozidiel a 156 tisíc ton streliva a iného materiálu. Konvoj PQ17 vyrazil z Hvalfjordu, Island 27.júna 1942 pod vedením Johna Dowdinga. Priame krytie konvoja zabezpečovali britské krížniky Sira Pounda. Z hľadiska nemeckej taktiky len pri tomto konvoji koordinovali všetky tri zložky ozbrojených síl Luftwaffe, ponorky a hladinové plavidla a preto aj takýto veľký úspech. Luftwaffe vykonala na konvoj PQ17 viac ako 200 bojových letov a pritom stratila iba 8 (z 264 nasadených) lietadiel, významný podiel malo práve 12 ponoriek, ktoré potopilo 10 lodí. Pre anglickú admiralitu opustenie konvoja, Sirom D. Poundom a jeho ochrannými loďami ide o najviac zahanbujúcu epizódu na mori v priebehu 2. svetovej vojny. Viedlo to ku zhoršeniu anglo-amerických vzťahov a Sovieti odmietli uveriť, že 24 stratených lodí zničil nepriateľ svojou nadvládou v tejto oblasti. A tak odišlo na dno Barentsovho mora 22 obchodných lodí USA Christopher Newport, William Hopper, Carlton, Fairfield City, Daniel Morgan, Honomu, Peter Kerr, Washington, Pan Atlantic, John Witherspoon, Alcoa Ranger, Pankraft, Olopana, Hoosier, lode Veľkej Británie Navarino, Empire Byron, River Afton, Earlston, Bolton Castle, Hartlebury, loď Panamy El Capitain a loď Holandska Paulus Potter, 1 záchranná loď Zaafaran (Veľká Británia) a 1 tanker (Veľká Británia), spolu so 430 tankami, 210 lietadlami, 3350 vozidlami a 99 316 t materiálu. Na druhej strane do Archangeľska doplávalo 11 obchodných lodi a 2 záchranné Rathlin (VB), Zamalek (VB), Samuel Chase (USA), Benjamin Harrison (USA), Troubador (Panama), Donbass (ZSSR), Silver Sword (USA), Winston Salem (USA), Azerbajdžan (ZSSR), Ironclad (USA), Bellingham (USA), Empire Tide (VB), Ocean Freedom (VB). Skaza konvoja PQ17 poučila Royal Navy a na ďalšie konvoje sa už lepšie pripravila. Veď do konca vojny sa prepravilo do Sovietskeho zväzu ešte viac ako 4 milióny ton materiálu. Tento dokument Jeremy Clarksonovi sa veľmi nevydaril, z historického hľadiska omnoho lepšími sú filmy z ruskej dielne Konvoj PQ 17, 1. až 8. diel, 2004 alebo z americkej Konvoj do Murmanska, 1943. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Rusům přivezly konvoje 4 miliony tun materiálu-cena za to byla 105 lodí a  3 tisíce lidských životů... ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama