Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že tohle nechápu. Snímek má velmi dobrý nápad, má velmi dobré prostředí, ale prostě stejně nefunguje. Je zde parádní hororově detektivní zápletka, ani ta nefunguje. Hodně bych si přál, aby to fungovalo, aby to šlapalo, ale tohle se prostě nepovedlo. Alespoň za snahu jít jinudy dávám průměrné hodnocení. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Úplný propadák to věru není, srovnání s Kameňákem je absurdní nesmysl. S čím Mašínův Wilsonov vlastně srovnat? Se lokálně podobným Grandhotelem Budapest Wese Andersona asi ne, oba dva tvůrci sice používají silně vyhraněnou manýru, ale Wesův film je umělecky a kvalitativně tak moc jinde, že podobné srovnání by pro Wilsonov vyznělo až moc bolestně. Tak tedy s legendárními parodiemi Oldřicha Lipského, když se tvůrci sami zaklínají inspiraci Adélou? Takové srovnání dobře demonstruje rozdíl mezi tehdejší a současnou filmovou tvorbou - umělecky je současný český film v úpadku, největší rozdíl lze pak shledat v kvalitách scénáře (Marek Epstein opravdu není Jiří Brdečka), trikové stránce (animované triky Jana Švankmajera jsou i dnes mnohem působivější a inovativnější než trikové pojetí současné) a hlavně pak v herecké garnituře - generace herců kolem Rudolfa Hrušínského, Miloše Kopeckého, Ladislava Peška, Václava Lohniského, ale i mladší kupříkladu kol Michala Dočolomanského, byla o tolik výraznější a herecky přesvědčivější, že mi je z pinožení a pitvoření pánů Macháčka či Dyka opravdu smutno. A je to minus tvůrcům za celý casting plný herců bez charismatu, i když ono dnes opravdu není kde brát...a Ivan Trojan nemůže hrát úplně všude... ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

WILSONOV bol dobrý nápad. Náklady na štýlovú výpravu a triky neboli malé a dal sa čakať malý zázrak, ktorý by bol mixom Zemanových trikových filmov a bláznivých komédií Oldřicha Lipského a Václava Vorlíčka. Lenže, to by sme museli žiť v inej dobe. Dobe, keď humor ešte nebol z rodu trápnych a herci zanechávali za sebou otlačok v podobe nesmrteľných hereckých výkonov. Čo už, na podobné zlúčeniny tu máme aspoň ostatok sveta. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Nový pohled na historické události, trochu humoru a zajímavý a svěží vizuál, který je něčím neobvyklý. Některé vtípky jsou považovány za rasistické, ale ten film je jedna velká nadsázka, která si utahuje z mentality různých národností a vtipy o otrocích nejsou zesměšněním lidí tmavé pleti, ale pohledu, jaký amerika dříve měla. Tedy alespoň pro mě. Nafoukaný američan, co ví všechno nejlépe, těžko si odvyká, že se už tabák nežvýká a nemá možnost mít otroka? V tom kontrast na "malého" nesmělého "čecháčka, kterému stále někdo diktoval, jakým jazykem má mluvit, co si má myslet a sebevědomí nikde? Oba se od sebe něco naučili. Nevím, už podle trailerů mi bylo jasné, že to má být nadsázka a humor, nic víc jsem nečekala a odpad a šílené kritiky mě prostě překvapují. Neříkám, že je film kdo ví, jak úžasný, a že by měl lesk Mazaného Filipa či Tajemného hradu v Karpatech, ale byl zábavný. Jediné, co mě vážně štvalo byla přepálená stopáž (některé scény zaměřené na poetiku a kecání ubíraly na spádu) a nepřišla jsem na chuť ani rychlím změnám denní doby v jednotlivých scénách. Jinak docela ucházející pokus, který mě místy i pobavil, trochu i přiměl se dovzdělat o historii připojení Slovenska. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Na iDnesu se dá přečíst (od koho jinýho než od Spáčilový) recenze s titulkem, že "Wilsonov s Macháčkem a Dykem prohrál". Ne, prohrála Spáčilová - že si udělala jméno na prvoplánově zdrbávacích komentářích téměř čehokoli, to neni nic novýho a proto mě ani tadyta recenze neodradila, ale co mě překvapuje, to jsou ty hodnocení tady - rozhodovat se jen podle nich, tak na Wilsonov nikdy nejdu a to by byla chyba. Připadá mi, že to je jeden z těch českejch filmů, který jsou sice víc než slušný, veřejnost je ale v nějaký davový psychóze nesmyslně a neopodstatněně odsoudí. Rozumim tomu, že to někomu třeba nemusí někomu úplně stoprocentně sednout, objektivně špatnej ten film ale prostě neni, ať si místní davy řikaj, co chtěj. Tak je to u spousty filmů - můžu uznávat a vidět kvalitu i tam, kde to neni moje parketa. Ten film mi svym způsobem připomíná Mazanýho Filipa nebo Choking hazard, je to něco mezi parodií, groteskou, satirou, komedií, detektivkou a kdoví čim ještě. Je to přehnaný, ale s nadsázkou - přiznaně a záměrně (např. náhlý změny počasí podle aktuální scény, automobilová honička na konci...); je to trochu dada, občas absurdní... Asi to někdo nemusí jako záměr pochopit a pak chápu, že si film neužije a bude ho hodnotit špatně; je to ale podobný, jako kdyby někdo měl obdobně sepsout Žhavý výstřely nebo Připoutejte se prosím. Celej nápad s kýženym připojenim Slovenska jako balkánský enklávy k Americe je skvělej, a tu prdel, kterou si to ze Slováků, Maďarů, Američanů i Čechoslováků dělá, tu jsem si užíval parádně. Některý herci sice přehrávaj (třeba Luboš Kostelný - policajt Brunner), ale dojem z filmu to nijak zvlášť nenarušuje - oproti tomu Dyk, Pauhofová, nebo Kraus jsou dobrý. Podle mě to je skvělej film a velká prdel, která si nezaslouží bejt takhle smetená ze stolu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)
  • Titulnú skladbu "Wilson City" nahrala slovenská poprocková skupina HEX. (StilesTW)
  • Ide o sfilmovanie poviedky Michala Hvoreckého, „Najhorší zločin vo Wilsonove“, ktorá vyšla v roku 2001, v zbierke poviedok Lovci & Zberači. (JančiBači)

Reklama

Reklama