Reklama

Reklama

Ti z Labského údolí

  • Slovensko Tí z labského údolia (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer
Krátkometrážní / Dokumentární / Sportovní
Česko, 2013, 20 min

Režie:

Petr Kubík

Hrají:

Jiří Slavík

Obsahy(1)

Labské údolí, které se nachází mezi Děčínem a  Hřenskem, láká každoročně stovky lezců. Víkend co víkend si lezci přijíždí vychutnat jedinečné lezení v Labských pískovcích. Stovky klasických nebo moderních cest všech obtížností, dlouhé vzdušné cesty s výhledy do údolí,  zajímavá struktura skály, pestré lezení v kolmých i převislých stěnách a lezecká atmosféra, kterou doplňuje všudy přítomná vůně písku se vám snadno „zaryje pod kůži". Stejně jako prvovýstupcům – dělníkům skal, pro které se dělání nových cest na pískovci stalo nekonečnou výzvou. Nové směry prostupují stále dle pískovcových pravidel odspodu: „Tak je to přirozené", jak říká jeden z aktérů filmu Tomáš Sobotka.  Odspodu se ale rovná notná dávka adrenalinu, objevování, nebezpečné odskoky do lana, hluboké emoce, které jsou tím pravým kořením lezení na pískovci. Provýstupy na pískovci jsou pro odvážné, i přesto že dnešní tzv. sportovnější cesty jsou kvůli těžším pasážím a novým lezeckým stylům lépe odjištěny.  To však neznamená, že ztratily svou dobrodružnou hodnotu. „Ti z Labského údolí" představí tuto jedinečnou pískovcovou oblast Labské údolí v celé jeho kráse i z ptačí perspektivy. Provede důkladnou sondu do prvovýstupcovy duše a především ukáže, jak samotné prvovýstupy vznikají. Autoři vybrali do filmu ti nejpovolanější prvovýstupce z údolí – Jiřího Slavíka alias Prcka, který patří mezi srdcaře pískovcových oblastí a jednoho z nejaktivnějších prvovýstupců oblasti z poslední doby Tomáše Sobotku. (Expediční kamera)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

rekkky 

všechny recenze uživatele

Prostřednictvím výkonů dvou extrémně obdivuhodných borců tento dokument nastiňuje vznik lezecké cesty umístěné v Labském údolí a je to vskutku náramná podívaná, protože záběry zachycují jednak úsilí při prvovýstupu, ale také nádhery okolní krajiny, která stojí za bližší prozkoumání. Autoři myslí i na laiky a poskytují vysvětlení pro větší vtáhnutí do děje, což oceňuji obzvlášť. ()

Reklama

Karkanoid 

všechny recenze uživatele

Ten dokument by možná byl dobrý, kdyby si tam neprotiřečil. Nechápu jak doopravdy velkou úctu mají aktéři k přírodě a lezení na písku, když to pak všechno oplácají magnésiem. Hnus na to koukat. ()

Capinka 

všechny recenze uživatele

O pískovcovém lezení a o tvorbě cest jsem teda vůbec nic nevěděla a dokument opravdu skvěle ukázal, jak se to všechno dělá. Byly tam hezké záběry na lezce i na okolní krajinu a hudba byla také super :) ()

Reklama

Reklama