Reklama

Reklama

Rodinné návštěvy

(festivalový název)
  • Španělsko Family Tour (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jeden měsíc strávený v rodinném kruhu může ledaskomu obrátit život vzhůru nohama. To si na vlastní kůži vyzkouší Lili, která se po několika letech vrátí do rodné země a zůstane bydlet u rodičů a sestry. Její matka je svérázná excentrická osoba, která jí přímo i lstí donutí, aby většinu času trávila na jakémsi návštěvním turné u příbuzných. Lili se tak najednou ocitá na plánovaných i nečekaných návštěvách u prarodičů, tet a strýců, bratranců a sestřenic, přičemž ani její vztah s vlastními rodiči a sestrou není ideální. Nejenže se vrací do svého dětství, ale ožívají tím traumata, na něž by raději už nevzpomínala. Postupně zjišťuje, že možná nejinspirativnější jsou pro ni vztahy s lidmi vně rodinného prostředí. Tou nejbolestivější zkušeností se nakonec stává zkoumání hranic tolerance a schopnosti porozumění mezi těmi nejbližšími. Režijní debut Liliany Torresové je syrovým polodokumentárním esejem, který propojuje Španělsko a Mexiko. Jde o velmi intimní komedii, která je tak trochu proustovskou cestou do minulosti. (La Película)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Intimní a citová výpověď sympatické paní režisérky. Na tomto snímku je nejkouzelnější, že zde divák uvidí pouze dva herce. Jedna herečka hraje hlavní hrdinku - režisérku (Liliana Torres), aby ještě více vynikla její role outsidera. Druhým hercem byl ztvárněn strýc režisérky, neboť se nacházel v pokročilém stádiu rakoviny a natáčení by nezvládl. Krátce před premiérou dokonce zemřel. Těžko říct, jak bych snímek hodnotil, kdybych se nezúčastnil po skončení promítání diskuze s režisérkou, která zde objasnila spoustu věcí stojících za tímto filmem. Rozhodně podařená záležitost, ve které nechybělo ani trošku vtipu hlavně ze strany zapálené maminky režisérky. Lepší 3 hvězdy. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Rodinné návštěvy nejsou pro každého. A to jak film, tak i ty návštěvy. Hlavní hrdinka přijíždí z Mexika na měsíční návštěvu k rodině, a zjišťuje, že je od nich oddělená jak vzdáleností zeměpisnou tak i duševní. Příbuzní pokládají klasické otázky ohledně práce, vztahů, apod., ale jen aby souhlasně pokývali hlavou, nebo - a to spíše - nesouhlasně zabručeli. Matka Lili tahá po příbuzenstvu, aby se snad pomstila a vybila si na dceru svůj skrytý hněv, který sice nepropukne naplno, ale je cítit z každého rozhovoru a gesta a je zapřičiněn faktem, že dítko neplní rodičovský scénář, tak jak tomu občas bývá. Rodina se nesnaží Lili poznat a ona cítí, že do ní nebude nikdy zapadat tolik, jako když byla malá holka - viz. metafora s oblečením - pokud se pokusíme znovu obléct dětské šaty, stane se z nás nehybná karikatura. Film nemá kladného ani záporného hrdinu, jen izolaci vyvěrající z toho, že nikdo není takový, jak si ho rodina přeje a poznání, že domov není cosi neměnného, ale že si ho vytváříme sami v sobě, tak jako se vyvíjíme. Snímek Rodinné návštěvy je intimní zpověď jedné strany - Lili -, tak jak situace prožívá ona. Nesnaží se předstírat objektivitu, a tak je možná divákovi o to blíž. ()

Reklama

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu hrají skuteční členové rodiny režisérky Liliany Torres. Profesionály jsou ztvárněni pouze hlavní hrdinka (Núria Gago), aby více vynikla její role „outsidera“ v rámci rodiny a její strýc, kvůli pokročilému stádiu rakoviny. (Frajer42)
  • Natáčalo sa v skutočných priestoroch, kde rodina režisérky Liliana Torres bývala. Časť štábu tam počas natáčania aj spala. (Lucjen)

Reklama

Reklama