Reklama

Reklama

Divá zvěř

(festivalový název)
  • Jižní Korea Yasaeng dongmul bohoguyeog (více)
všechny plakáty
Jižní Korea, 1997, 105 min

Obsahy(1)

Jediný Kim Ki-dukův film, jenž se odehrává mimo Koreu. Snímek původně nazvaný Dva krokodýlové sleduje osudy dvou korejských přistěhovalců v Paříži. Nepříliš nadaný malíř Chung-hae (Modrý oceán) se seznamuje s maďarskou dívkou Corinne, zatímco bývalý severokorejský voják Hong-san (Rudá hora) překračuje hranice Francie. V klíčovém okamžiku mu pomůže korejská dívka Laura, milenka gangstera Emila (hraje ho Denis Lavant, známý z Caraxových filmů BOY MEETS GIRL či ZLÁ KREV). Poté, co Hong-sang náhodně přepadne Corinne, oba Korejci spojí své síly ke krádežím a podvodům. Postupně se zaplétají s místní mafií a také jejich osobní vztahy procházejí bouřlivým vývojem. Mezi Chung-haem a Corinne sílí láska, které stojí v cestě dívčin neurvalý ochránce, požadující vysoké "odstupné". Cesta k penězům vede přes nájemné vraždy a do spirály rostoucího násilí vstupuje i sama Corinne. Chung-hae a Hong-san zabijí Emila, ale sami jen o vlásek uniknou smrti z rukou svých francouzských společníků. Neodvratný úder však může přijít i ze zcela nečekané strany. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (21)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Raného Kima charakterizuje bezprostředně zobrazené násilí a prýštící energie - i když film postrádá silnější zápletku, nenudí, protože uhání vpřed jako lokomotiva, která utáhne i některé nepříliš logické a pochopitelné motivace jednání postav (ale to je u Kima vlastně běžné). Divá zvěř zřejmě vypráví hlavně o jednom podivném přátelství, které ač vystaveno mnoha zkouškám a zradám, přesto přetrvává. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa najviac prikláňa západnej tvorbe, no zároveň v sebe nesie silné prvky Kitanovej tvorby, ktoré sa najviac odrážajú na príbehu a kriminálnom zasadení. Komédia je to tak možno prvých 15 minút, ale zvyšok je značne krvavá dráma o láske a násilí z prostredia francúzskeho podsvetia (obsadenie Denisa Lavanta bolo pre mňa príjemným prekvapením). Ale bohužiaľ je to aj jeden zo slabších Kimových filmov, hlavne čo sa samotného scenára týka a pri sledovaní si jeden povie "to tu už predsa raz bolo". Stále však zostáva výborným filmom. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Ki-duk Kim má rozhodně co říct, ale myslím, že hlavní problém mu zde dělá jak to říci. Kladu to za vinu tomu, že to byl jeden z jeho prvních filmů... Děj mi přišel až moc přímočarý a tak zde není čas na nějaké rozvíjení charakterů postav, či nějakých situací. Bohužel, ale je to tak - všechny postavy se od začátku do konce filmu nezmění a vy je máte od nějaké desáté minuty přečtené tak, že můžete následující děj předvídat... Na hereckých výkonech je také dost vidět, že jsou jaksi chtěné a Ki-duk Kim jim nedává žádný prostor, jde mu jen o to ukázat akci a reakci bez toho, aby dával postavám prostor k vývoji a k ukázání jejich vnitřního světa. Prostě je to dosti schematické. Hlavní padouch (mafiánský boss) mi přišel spíše k smíchu, protože ztělesňoval konvencemi zažitý typ člověka (spíš jako by vypadl z nějaké italské komedie Buda Spencera a Terence Hilla), který se celý život tváří ala drsňák. Herecké výkony bohužel nejdou věřit a podporují to ještě nelogicky napsané scény u nichž logika jaksi mizí (např. Chung-hae v jednu chvíli chce utopit Hong-sana, připoutá ho k řetězu se závažím a shodí ho do řeky a hned za chvíli ho zachraňuje, aby se zas oba kamarádsky poplácali po zádech...) Ki-duk Kim si nevybral špatné téma, ani jeho cíl ke kterému chce zřejmě dospět není špatný, ale nějak se mu to zde rozsypává, hlavně kvůli nedopracované psychologii postav. Na druhou stranu si ale zvládá hrát s mnoha detaily, které podívanou oživují, což oceňuji (např.malování krví...) ale rozhodně nemůžou přebít výsledný pocit z filmu... ()

sochoking odpad!

všechny recenze uživatele

Tento Kim Ki- duk mi nesadol. Už pri úvodnej melódii som dostal depku ako hovädo, pretože ma preniesla do éry komančovských seriálov vysielaných v nedeľu večer. No na mašľu! Potom ma zabil výber aktorov v roliach francúzskych gangsterov. Hlavne ten ksicht, čo "klátil" šéfovu frajerku... Normálne som pomýšľal, že to vzdám, ale čakal som nejaký mysteriózny symbolický záver, tak som sa držal až do konca zubami nechtami. A neodradili ma ani tí dvaja chuji, čo sa neustále mlátili do držky a hneď si všetko odpúšťali! No a ono nič. Takže u mňa to je jasné... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Když se bezelstná duše potká se zkaženou, jak to může dopadnout? Ki-duk Kim odpovídá tak, jak bychom čekali, ovšem cestou k oné odpovědi se dozvíme, že černobílý svět neexistuje, je totiž jen černý. Marná sláva, jeho pojetí filmu mu žeru, na první pohled fádní příběh se při tom druhém mění na mnohdy krutou, ale hlavně ne falešnou a pozlacenou cestu do duše, a to mě na tom asi baví nejvíc, ono postupné vtažení do divnosvěta páně režiséra, do kterýho buď máte vstupenku a jste jeho a nebo vás nepozvali a skončíte u prvního pohledu. Očekávaná pointa tedy vůbec nevadila, tý beznadějný cestě k naději a zase zpět jsem věřil. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Oproti Krokodýlovi je tento film podstatne vyzretejší. Bohužiaľ s ním má veľa spoločných rysov. Príbeh dvojice kórejcov žijúcich v Paríži stojí na peknej myšlienke. Túžba dosiahnuť v živote viacej aj tým nesprávnym spôsobom odkazuje na povestnú príčinu a následok a tiež že každý zlý čin, bude nakoniec potrestaný. Lenže na to aby Kim Ki- duk predostrel túto myšlienku nepotreboval 100 minút. Hlavným problémom filmu je násilie, ktoré sa v určitom momente filmu stáva samoúčelným. Postavy riešia päsťami všetko a jediná dobrá vražda - tá s rybou je vykonaná niekym úplne iným. Rovnako vzťah hlavných predstaviteľov pokulháva na fakte, že jeden druhého zradí a ten druhý ho nikdy neopustí, ani nezabije a zostanú tak najlepšími kamarátmi až do konca. Určitá náklonosť tam síce je zobrazená, ale nie zase až tak veľmi, aby som im zožral že aj po pokuse o vraždu si môžu po chvíli znova podať ruky ako by sa nič nestalo. A potom je to erotika. Tá sa tiež stáva akousi samoúčelnou atrakciou, ktorá neposúva príbeh ďalej ani neobsahuje toľko intimity aby nám priblížila ktorúkoľvek z postáv. Film má pekné gradovanie aj je plný pekných obrázkov, ale tejto rannej tvorbe Kim Ki- duka skrátka neviem prísť na chuť. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak to je můj šestý film od Kim - Ki Duka a je jednoznačně nejhorší. Asi to bude tím, že to je prvotina a neodehrává se v Korei. Další snímky už naštěstí natočil v prostředí, které důvěrně zná. U tohoto snímku o emigrantech z Koree, kteří se snaží usadit v Paříži, jsem se docela nudil. Nezáživný příběh gangů plných zločinců, kdy vám nikoho není líto, protože si to možná ani nezaslouží. Jediné světlo do snímku přináší Colin, ale ta to nezachrání. Hudební doprovod je taky docela odfláknutý. A tak spletité osudy čtyř hlavních aktérů mohli být nasměrovány jinam a vše mohlo klidně skončit jinak. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Snad to nejlepší od Kim Ki-duka. Kupodivu se to jako jeho jediný film odehrává mimo Koreu a to v Paříži. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Divá zvěř, Kimův druhý film, trpí stejnými neduhy jako režisérův debut - tedy výpravou na úrovni televizního filmu a chaotickým, vykonstruovaným dějem. Přesto je zde patrné jisté zlepšení a hlavně mírný posun směrem k autorovu stylu, který dovede k dokonalosti ve svých pozdějších filmech. Kontrast poetických momentů s ohromnou brutalitou (zmražená ryba, sekání rukou, vraždy) tady bohužel ještě nepůsobí tak silně a nad závěrečným "zvratem" nezbývá, než se pousmát. ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

7/10 Neubráním se pocitu, že Divá zvěř a Krokodýl jsou takřka stejné filmy. Aspoň co se základních motivů týká. Zajímavé je opětovné použití spoutání hlavních postav ve vodě. Jenže tentokrát se z toho dostanou, aby posléze........ ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Kimuv druhy film Wild Animals je hodne silny material s primym tahem na branu, ktery je o uroven lepsi, nez reziseruv debut. Sceny uz nejsou jen brutalni, ale velmi brutalni, uz se zde jen nesuka, ale je to misty temer porno (pomaha tomu i celkove levny feeling a bckova hudba). Kim uz mel v te dobe jasno kudy povede cesta, jen stale nemel rozpocet a podle toho to do urcite miry vypada. Dulezite ale je, ze film je to vyborny, ktery vubec nenudi a jako jediny v Ki-dukove filmografii se neodehrava v Koreji, ale ve filmove vdecne Parizi, kde sam reziser pobyval, studoval umeni a prodaval po ulicich sve obrazky jako jeden ze zdejsich charakteru. 7/10 ()

Jira K 

všechny recenze uživatele

Netradičně se děj odehrává v Paříži, ale jinak je dle všeho patrné, že je to dílo mistra KIma a jak jinak, zhostil se ho na výbornou! Příběh dvou "kamarádů", jejichž přátelství se mění pod tíží okolností doslova z minuty na minutu. A nechybí ani Kimovsky tradiční násilí v netradiční podobě, tentokráte má na svědomí vše zmražená ryba. "Ryba, kterou muž nikdy nejedl, stejně viděla jeho žaludek. Není to zajímavé?" ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý kousek o poněkud atypické a drsné formě přátelství ve světě zločinu, po běžného diváka asi nepochopitelné scény i celý průběh. Zajímavé jaké drobnosti v životě vlastně rozhodují o bytí a nebytí.... ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se žije korejcům v Paříži. Asi docela blbě. Jeden je zloděj, druhej mlátič, z ženskejch jsou buď peep show tanečnice nebo bejvalá děvka, která teď dělá živou sochu. A ta nahá živá socha bylo to, co mě zaujalo a bylo hezky. To násilí mi nepřišlo nějak moc divoce zvířecí a retro 90. let z toho sálá jedna radost. Radost? No to asi moc ne. Všichni francouzsští herci jsou tady hrozny kopyta a vubec se tam nehodijou, prostě jak nějaky béčka... a taky se tam najde několik skoro až céčkovejch scén a záběrů. A tak se tam dozvíte hlavně to, jak jde někoho mlátit a zabít zmrzlou rybou... což není moc... Ten děj je totiž jinak dost o ničem... Takže závěr je ten, že to, co vidíte na plakátě, je to jediny zajimavy. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Mistr asijského filmu tu opět nabízí drama s neobvyklými obrazy. Chlap probodnutý mraženou rybou. Zloděj přecitlivělým umělcem. Holka polonahá na bílo natřená jako socha. Při sexu prolínající se záběry na útěk ze severní Koreje. Atd, atd---to se vám ale povedlo todleto...řekl by Spejbl! ()

maslic 

všechny recenze uživatele

Moje první Kimovina, pozdě ale přece. A konečně vím, co znamená, když někdo scény z jeho filmu nazve "fakt krutě brutálními". Film je plný krve, ultranásilí a kontrastních milostných scén. Některé iracionální zvraty v hlavách hlavních postav mi vůbec nedávaly smysl, ale přesto jsem jim to věřil. Chung-hae mě dostával svou proradností a zrádností, na druhou stranu to je naivní romantický snílek a vyzařovala z něj čistá duše. Hong-san zas představuje neohroženého správňáka, fyzicky i psychicky zdatného natolik, aby odolával parťákovým kamarádským projevům, po kterých většinou následovala jeho nepochopitelná zrada kvůli penězům a zakázané lásce. Ideální mafiánská dvojka k pohledání. Celý snímek je vlastně příběhovým propletencem od začátku až do konce a kdyby tyto linie byly více prohloubené, dal bych hvězdiček pět. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Mé třetí a nejslabší setkání s Dukem. Po dvou plnotučných peckách tady forma hodně zaostává za obsahem. Jednak mám pocit, že si není vůbec jistý v Evropských kramflecích a zadruhé mám velký problém s vedením herců, to snad nejvíce v akčních scénách (potyčkách a soubojích), které mi připadají natočeny až téměř amatérsky. Výtvarným pojetím věci se však dává blýskat na lepší časy, které dozajista ve svých dalších počinech pan režisér plně zúročil. Jsem po zhlédnutí hodně rozpačitý a tři packy jsou teda s odřenýma ušima. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných "vikukových" snímků je Divá zvěř poměrně výpravná a kombinuje vícero stylů. Osobně mi snímek velmi sedl a svou "mezinárodností" připomněl Jarmusche. ()

mgerlich 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejslabší Kim a slepá ulička. Snaha o zamotanou gangsterku byla marná... Jiní to umí lépe a Kimova síla je hlavně atmosféře. Tenhle film je blbě natočenej s naprosto strašným soundtrackem a hroznejma hereckejma výkonama, nicméně alespoň je tam pořád trochu autorskýho rukopisu takže můžu dát 3*. ()

Reklama

Reklama