Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (157)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Neopouštím zemi, tak se nemáš čeho bát.“ Začíná to jako klasický válečný film. Několik bažantů prochází tvrdým výcvikem, aby byli připraveni na boj. Naše parta borců ale s žádnou válečnou vřavou nepočítá, těší se na cvičení v Německu. Místo toho nakonec zůstávají „doma“, čeká je mise někde v Severním Irsku…a tam začíná krutá realita. Najednou stojí proti někomu, kdo válčí z přesvědčení a s pořádnou dávkou nenávisti. Film působí dost realisticky a civilně. Už kvůli hlavnímu hrdinovi, který rozhodně není ten typ, co za sebou nechává desítky mrtvol. Sice vydrží hodně, ale má strach, přímé konfrontaci se vyhýbá, působí zkrátka jako obyčejný kluk „od vedle“. Spolu s ním vnímáme velmi stísněnou atmosféru všech těch uliček, které mohou skýtat úkryt stejně jako smrt. Všude číhá nebezpečí a hlavní hrdina spolu s publikem žije v nejistotě, zda ho ten člověk, se který zrovna mluví, nesejme třeba hned za dalším rohem. Vše pak umocňuje minimalistická, ale o to působivější hudba. Potěšil i (ne) uspokojivý konec. Celkově silné 4*. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Pořád nechápu, proč takové typy indie snímků jako tento neputují do kin. Dá se asi pochopit, že návštěvnost by se nepohybovala v závratných číslech, ale lidé by to vidět měli. Podle mě dost lidí ani pořádně neví, jak to vypadalo v uličkách Belfastu v sedmdesátých letech (nebojte se, i já jsem měl menší mezery ohledně tohoto, pro Velkou Británii, černého období plného násilí a vražd. Film nastolí parádní retro atmosféru doplněnou věrohodnými kulisami, párkrát dojde i na přestřelky a prostě akčnější momenty. Mně se ale zalíbilo to zpracování a celkově hra s myšlenkou: Nikomu nevěřte. Vkládejte důvěru jen v sami sebe. Je to taková hra na kočku a myš, mezi kterou uvízne jeden mladý naivní vojáček, který postupem času zjišťuje, že se ocitl skoro až v pekle. Souboje a soupeření katolíků s protestanty, intriky tajných anglických služeb, ale i náhled do života obyčejných lidí, jejichž osudy se na konci všechny pospojují a vytvoří úžasný, pomalu až grandiozní závěr plný těžkých a morálně tíživých rozhodnutích. O'Connell skvělý. Nebude z toho film hodný na Oskara, ale svůj moment slávy si dle mě vysloužil. Tedy alespoň u mě. Za mě dávám 84 % ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro mě jsou boje v Severním Irsku těžko pochopitelné. Jen to potvrzuje, že každý z národů, nejen v Evropě, trpí určitými stigmaty, které negativně mnohdy působí na celý národ. Kamera je ale skvělá, atmosféra doslova válečná…a to se přitom většina filmu odehrává v ulicích Belfastu…takže na to, jak malý tento film je, se jedná o hodně zajímavou vstupenku do světa boje o nezávislost. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VÍTEJTE V IRSKU! ŽÁDNEJ STRACH, BUDETE TU JEN TAK DLOUHO, DOKUD VÁS NĚKDO NEZASTŘELÍ…“ /// Nejdřív to vypadá jako film, kterej by mohl vykládat vo tom, jak se v jednasedmdesátým v Belfastu žilo nejen anglickejm vojákům, ale i domorodcům. Celkem brzo to (bohužel?) přejde v historku, kterak klikař vojín Hook přežil v týlu nepřítele. Podívaná je to napínavá. Vobčas si pohrává s uvěřitelností, ale nakonec (téměř) každej dostane to, co si zaslouží, takže tomu, i díky fajn tempu, leccos odpustíte. 3a½!, ale zůstanu při zemi. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se zůstat „viset“ u nepřátel. 2.) Serou mě protestanti i katolíci. 3.) Thx za titule ,,panot“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Pěšák na šachovnici několika hráčů. Ztracený voják "Velké" Británie ve válečné zóně Belfastu bojuje o život, podobně jako stát, jehož uniformu nosí. Tehdejší Británie byla na tom špatně v několika klíčových oblastech a občanská válka v Severním Irsku symbolizovala úpadek někdejšího impéria. Způsob řešení a přístup Anglie k problému Severního Irska hezky dokumentuje hlavní oficír jejího veličenstva...taktiky manipulace, lží a hry na obě strany nemohli fungovat. 78%. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Jack O'Connell uvedl, že se cítí být spřízněn s rolí, protože ve svých 15 letech také uvažoval o vstupu do armády. Prohlásil: "Byl jsem trochu jako Gary Hook, i když určitě vzdělanější, co se týče Severního Irska, protože jsem napůl Ir." (Zdroj: BBC) (Tristan Rafael)
  • Když se Jack O'Connell dozvěděl, že jeho postava pochází z Leedsu, rychle požádal o přepsání původu na Derby a to ze dvou důvodů. Jeden je ten, že sám z Derby pochází a přišlo mu, že Derby je ve filmech obecně opomíjeno. Hlavní důvod je, jak jako zapřisáhl příznivec fotbalového Derby County, uvedl, že jsou dvě města, která odmítá reprezentovat - Nottingham a Leeds. Jedná se totiž o dva odvěké nenáviděné rivaly právě Derby County. Režisér Yann Demange i scenárista Gregory Burke nebyli proti, O'Connellovi vyhověli a přepsali i související dějové linie. (Zdroj: Derby Telegraph) (Tristan Rafael)
  • Konflikt v Severnom Írsku, ktorý neskôr dostal pomenovanie "The Troubles", trval v skutočnosti dlhých 30 rokov. Prvé nepokoje začali v roku 1968 a vojnu ukončila až takzvaná "piatková dohoda" v roku 1998. Hlavnou príčinou celého konfliktu bola snaha írskych nacionalistov vybojovať nezávislosť Severného Írska od Veľkej Británie. Proti tomu sa postavili probritskí unionisti, ktorý chceli zotrvať vo zväzku so Spojeným kráľovstvom. Táto občianska vojna si za 30 rokov vyžiadala stovky obetí z radov vojakov, policajtov i civilistov. Medzi obeťami bolo i mnoho žien a detí. (Jello Biafra)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama