Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ling Ling Fat je člen tajné policie v Zakázaném městě a v soukromém životě gynekolog s milující manželkou. Narozdíl od všech svých kolegů v policii však necvičí kung-fu, ale věnuje všechen čas vynalézaní nepoužitelných zlepšováků. To se ale nelíbí císaři a proto mu zadává jen ty nejpodřadnější ůkoly. Mezitím král klanu Gum plánuje jak zabít císaře a převzít moc nad Čínou. Sezve proto všechny lékaře včetně císaře na lékařskou konferenci, kde je nechá všechny pobít. Přítomen je však i Ling Ling Fat, který císaře zachrání pomocí svých vynálezů. Zbývá jim jen zničit klan Gum a jeho krále. (Raztubyl)

(více)

Recenze (7)

dennykr 

všechny recenze uživatele

Mo lei tau par excellence. Forbidden City Cop je dokonalou ukázkou hongkongského nonsens humoru, který stojí na absurdních situacích, jazykových hrátkách a výrazných kontrastech. Zároveň je filmem "typickým" na několika úrovních. (a) Přebírá konvence hollywoodského filmu (milostná/pracovní linka, uzavřenost, mimo závěr filmu neomezená narace), (b) hongkongského filmu (epizodická struktura, rychle sestříhané akční scény, výrazné úhly kamery, nájezdy, násilí i kung fu příběh) a (c) filmů se Stephenem Chowem. Velmi zábavně pak pracuje na transtextuální úrovni, Chow znovu (po From Beijing with Love) paroduje filmy s Jamesem Bondem (úvodní titulky, jméno hlavního hrdiny Ling Ling Fat v kantonštině znamená "008"), wuxia filmy a obrací se i ke kultu Chinese Odyssey. Sebeuvědomělost a tendence odkazovat k dalším filmům jsou vlastnosti pro hongkongské filmy typické (a pro ty se Stephenem Chowem extrémně), Forbidden City Cop je ale jedním z těch nejzábavnějších. ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

Říkat vám, že je tahle Chowovka šílená by asi bylo zbytečné, ale když na něčem spojí síly radikální křídlo Yuenovic rodiny (Yuen Cheung-Yan a Yuen Shun-Yee... vzpomeňte třeba na Miracle Fighters) a Chow, už to musí mít ty správné grády. Už úvodní titulky fanouškům naznačí, že jedou po správné koleji, wuxiácký styl bondovsky rozšafným titulkům rozhodně sluší. Náš hlavní hrdina patří do elitní jednotky císařského dvora, kterou lze považovat právě za elitu jejího veličenstva. Zatímco jeho kolegové umějí rozpůlit lokomotivu pohledem (díkybohu že tehdy ještě žádné neexistovaly ;), jeho síla je v kreativním duchu, přesně ve stylu hesla "ty máš svaly, já mám čáry". Císař ale evidentně na Mrazíka nekoukal a tak Chowa nechá vyrazit. Někde za humny zatím hlavní záporák, maník bez obličeje kuje svůj ďábelský plán. Hodlá ovládnout Čínu tak, že zlikviduje všechny doktory - čínský lid je náchylný k nemocem a tak bude plně v jeho moci. Svolá proto fiktivní lékařské sympozium. Nejdřív ale musí odklidit z cesty císaře a jeho elitní sebranku, která však jeho ženě a synovi (právě Yuen Cheung-Yan a Yuen Shun-Yee) nesahá ani po kotníky. Jenže je tu ještě Chow a jako obvykle se s ním musí počítat, možná neovládá mistrovské kung-fu, ale konečně dojdou užitku jeho zneuznané vynálezy. Obří magnety a čepice ze které lze udělat vrtulník fungují na protivníky jako svěcená voda a "bezxichťák" odtáhne domů s nepořízenou. Ne že by vás ten děj nějak zajímal, že? U Chowa je to stejně jen podloží pro více či méně povedené vtipy. Nadobro jsem se asi stal fanouškem tohohle pošuka, protože i když tenhle film na některých místech očividně dře (po prvním neúspěchu hlavního záporáka se film "nenápadně" snaží dělat, jako že se nic nestalo a navazuje s další zápletkou, aby ve finále obojí spojil... JAK překvapivé, ale i kdyby, tenhle systém je vždycky necitlivým zásahem do tempa filmu a nejinak je tomu zde), vážně jsem si ho užil a mám z něj opět vyzobaných pár geniálních momentů (scéna s lékařským sympoziem, předávání "Oscarů"), na které se s radostí podívám znovu. Navíc krom Chowovy ukecanosti a Yuenovic šíleností tu opět hrají pěkné děvy a zvrací se tu všehovšudy jen jednou. To už je slušná pozvánka, nemyslíte? Stephen je prostě k nezastavení a navíc si užijete i pár vcelku hezkých drátovaček a akčních scén (opravdu fajnová je představovačka Chowových kolegů-agentů), je skoro škoda, že se tyhle dva tvůrčí týmy potkaly až na konci 90. let, tahle kombinace totiž opravdu funguje v zajímavých rovinách. Ale lepší jednou, než nikdy, tak to nepropásněte. 70% ()

Reklama

Idaho 

všechny recenze uživatele

Další geniální chowovka, která se může měřit směle měřit s Tricky Brains. Až do poloviny filmu je to nabité skvělými scénami z nichž se mi bránice trhala smíchy, pak se tempo zvolní a vše spěje k velkolepému finále v Oscarovém střihu. Na celém filmu je vidět obrovská uvolněnost i to, jak si všichni herci užívají své role. 100% doporučení. A Carina Lau je zlatíčko. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá komedie od Chowa, která je již tradičně velmi potrhlá od začátku až do konce. I když občasná slabší místa má, ale pokaždé když jsem si to říkal, tak přišla parádní scéna (krysy na pohon sexuální mašiny, pitva "mimozemšťana" atd.), u které mě Chow zase dokázal velmi dobře rozesmát a dál bavit. Celkově opět hodně dobrý snímek s Chowem:-) 80 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Množstvo skvelých nápadov natlačených na seba až do takej miery, že to postráda typickú Chowovu poetiku. Táto pocta Wuxia filmom a hlavne asi filmom King Hua má ako všetky jeho filmy určité kvality. Ale mám pocit, že až svojimi neskoršími dielami dozrieval a dokázal mixovať absurdný humor so skutočnými emóciami. Tu mi to príde - podobne ako vo filme From Beijing with Love, že sa jedná o prostoduchú paródiu, ktorá síce miesi jedno cez druhé ale chýba tomu aj nejaká originálna charakterová črta, ktorá by to spravila divácky bližším. Je to okej, ale ako som napísal už niekoľko krát. Chow má aj lepšie filmy. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama