Reklama

Reklama

Difret

(festivalový název)
  • Etiopie Difret
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy skutečných událostí roku 1996 sleduje osud čtrnáctileté venkovské dívky, která se rozhodla vzepřít mužské síle a násilí. Emancipovaná právnička Meaza Ashenafi se v rámci etiopského právního systému snaží zprostit svoji svěřenkyni nejvyššího trestu smrti a zlomit tak staletou lokální tradici, která porušuje práva dívek a žen. Poté, co si tamní muž vyhlédne mladou dívku, ztvrzuje manželství tak, že ji unese a znásilní. Debut etiopského režiséra scenáristy Zeresenay Berhane Mehariho poukazuje na kulturní specifičnosti a obtíže spojené s transformací země směrem k rovnosti občanských práv, za něž svádí boj pouhá hrstka odvážných. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Ne nerozvinutou kinematografii překvapivě kvalitní filmy. Další, co oceňuji je, že silné téma je podáno bez sentimantu a přílišné snahy vzbudit emoce. Vlastně k bolestivé tradici bylo přestoupeno velmi věcně a suše, protože odsouzení je adresováno praktice nikoli lidem. Hirut a další aktéři nám jsou ukazováni v rozličných scénách, kde i ty ze zdánlivě všedního života hrají ve vývoji příběhu nezastupitelnou roli. Bod hercům za šikovnost a přirozenost, bod Angelině Jolie za finanční podporu. ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Představuje nám téměř čistě objektivní vyprávění obviněné čtrnáctileté dívky, která po vlastním znásilnění zabila právě svého násilníka, a její emancipované právničky. Film staví na tom, že čerpá ze skutečné události, hraje na city, zároveň má ale prazvláštní odstup, který nedovoluje divákovi doopravdy vhlédnout do problému. Asi proto o tom ani nedokážu více napsat. ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama