Reklama

Reklama

Max Lambert, bývalý šéf lupičské bandy, si odpykává dvacetiletý trest. Před zatčením zakopal u kostela nedaleko Říma několik milionů ve zlatě, „výdělek“ ze své poslední akce. Se svým spoluvězněm Pierrem Bizetem připraví plán útěku a v převleku za duchovní se snaží odletět do Říma, kam zrovna v této době směřují církevní hodnostáři z celého světa. Takže dvě sutany navíc se mezi nimi lehce ztratí! Jenže uprostřed poklidného letu se objeví únosci, kteří nutí pilota obrátit letadlo na Tanger. Ale to zdaleka není ještě to nejhorší, co je na cestě za svobodou a penězi čeká. Jedinečná dvojice GabinBrialy, výborné dialogy a situace v komedii, která nestárne. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príjemný film s nezameniteľnou atmosférou, francúzskym šarmom hlavných predstaviteľov, dobre vypointovaný a s dabingom, ktorý už v súčasnosti počúvame iba zriedkavo. Ale tiež film s hluchými miestami, často naivný a ľahko stráviteľný. V každom prípade sa už nikomu ďalšiemu nepodarí, aby sa ako veľký herec v poslednej vete posledného filmu obzrel za vykonaným dielom, lakonicky prehlásil: "Já už jsem přispěl dost" a bola to pravda nielen vo filme, ale aj v živote. Neľutujem hviezdičku navyše práve za tento výrok. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsme v prdeli, monsignore." Takhle se vyjadřují kněží? Normálně asi ne, ale Max s Pierrem strávili za mřížemi moc času, tak jim odpusťte jejich mluvu a vyzpovídejte se ze svých hříchů. Hlavně těch sexuálně peprných. Já se přiznám, že jsem Svatý rok jsem viděl mnohokrát a pokaždé jsem se u týhle skvěle namíchaný směsi napětí, humoru a neslýchanejch duchovních vulgarit výborně pobavil. To zkrátka bývaly časy, kdy k útěku z vězení stačila kombinace štěnice - pilník - kanál a k únosu letadla otevřít dveře do pilotní kabiny. ()

Reklama

štísko 

všechny recenze uživatele

Svatý rok rozhodně není pro příznivce akčních komedií. Pro takové může působit trošku rozvlekle. Ale kdo má rád dostatek prostoru pro vychutnání velkého množství vtipných scén s dramatickou zápletkou, tak si přijde na své a zažije 91 minut inteligentní zábavy bez jediného hluchého místa. Doslova umělecký zážitek podtrhují skvěle obsazené a vykreslené vedlejší role. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Berme to tak, že jediným smyslem tohoto filmu bylo dát poslední roli živoucímu klasikovi francouzského filmu důstojnou jako nějaký důstojný otec. Což se celkem povedlo (ano, ta geniální poslední věta!) a koneckonců to není málo. "Komedie" dnešníma očima z větší části nezamýšlená, leč nostalgie po "správných policajtech a poctivých zločincích ze staré školy" je tak nějak příjemná. (Jediné, čemu nerozumím, je účast Maurice Travaila, což myslím úplně nebyl jen statista, ale jeho role tady větší rozsah nemá. Možná jeho věty padly pod stůl ve střižně?) Dávám 4*, film se mi určitě líbil víc než (tematicky dost podobné) "Le Soleil des voyous". ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vzdycky kdyz nekdo unese letadlo odnesou to nevini lide zbabelci! prasivy kreteni! nejzabavnejsi unos letadla co jsem kdy zkouknul Gabin se svym suchym humorem je totalne nad veci nadhled je tu davkovan az pekelne a monseniur je v prdeli co dodat tezka zabava zadna blazniva komedie spis hlaskovaci jizda jako hrom ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Boeing 747 ve filmu je registrován pod F-BPVA, jedná se o první dodaný Boeing v roce 1970 Air France. Pro potřeby filmu je maskován jako Air Italia. (sator)
  • Na začátku filmu, při útěku z ošetřovny vězení, přepilují trestanci dvě tyče mříží zcela zbytečně. Pro útěk by pohodlně stačila pouze jedna. (Scott67)
  • Bernard Menez byl poprvé osloven pro roli Pierra Bizeta (Jean-Claude Brialy), ale odmítl ji, protože se mu nelíbil scénář. Později přiznal, že hluboce litoval, že promeškal tuto jedinečnou šanci zahrát si s legendárním hercem Jeanem Gabinem (Max Lambert). (sator)

Reklama

Reklama