Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tulák Joseph Hugues Guillaume Boutier-Blainville řečený Archimedes (Jean Gabin), známý bonviván a štamgast hostince „U tří svíček“, je svéráznou postavou pařížského předměstí. Stále má dobrou náladu, z jeho řečí i způsobů je znát, že se mu kdysi dostalo vzdělání. Nyní bydlí v rozestavěné novostavbě a žije spokojeně z drobných příležitostných výdělků. Ale když se na domě začne pracovat a jeho vynesou i s postelí, musí přemýšlet, kam v zimě složí hlavu. Může odjet na riviéru, nebo se nechat na tři měsíce zavřít. Archimedes se snaží o to druhé. Pokouší se vyvolat hádku na ulici i na stanici podzemky, ale jeho pokusy nevedou k úspěchu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Neodolatelný Archimedes. Jean Gabin jako všemi zbožňovaný pařížský pobuda, který holduje dobrému muškátu, cituje Apollinaira, tancuje charleston a vyhledává jakoukoliv příležitost, jak se dostat do vězení. Grangierův film navíc populárního francouzského herce ukazuje v ryze komediální roli, kterou zvládá s naprostým přehledem. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

"Pane Felix, vypadněte odsud, nesnáším pohled na vaši vizáž." "Jak račte vědět, výjev není všechno, pane." "Jenže u vás je vzácná jednota odporného zjevu a pokřiveného charakteru." Haha, pan Gabin coby úžasný bezdomovec na úrovni s dočasným bydlením celkem na úrovni a láskou k muškátu. Normálně mám na dabovaného pána Gabina silnou alergii, protože mi to jednoduše nesedí a neladí, ale tohle byl snad první dabing, který mi nějak nevadil. Zkrátka to sedělo a monsieur Gabin s úžasnou lehkostí proplul celým filmem. Mimochodem... úžasně pozitivní film. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tulák Archimedes má skutečně hloupoučký a strašně jednoduchý příběh. Prostě sledujete pár situací ze života jednoho tuláka. Taková zápletka se těžko roztahuje do celovečerního filmu a bohužel se to na tadytom filmu i dost podepsalo . Zpočátku to působí příjemným dojmem, ale ve druhé půlce už jsem se začal malinko nudit. Gabin si tu roli strašně užil, je to vidět. Jeho tulák má občas slušné hlášky a já nelituji stráveného času s filmem. Ale to všechno je prostě málo. Chtělo to když už to má být komedie, nějáké větší tempo a lépe zpracovaný příběh. Pod 3 nakonec tedy nepůjdu. 60 % ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Zapřísahám vás, intelektuální elito – neřešte to! Ano, příběh se logikou nezdržuje, ale na to snad není žádný zákon. Že není zrovna realistický, snad taky není zločin. Pohádky, sci-fi a zpravodajské relace snad jsou? Z filmu dýchá radost a nadšení Jeana Gabina, který to tady opravdu rozjel. A pro mě byla radost se na to dívat, protože ho mám prostě ráda. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Archimedes bol grecky matematik, fyzik, mechanik, vynalezca, astronom, a nepochybne aj kmotor, stryko, ujo, svagor, syn, otec, dedo a svokor. To myslim staci. Tu sa Archimedes zjavil v podobe Jeana Gabina, teda aspon tej filmovej podobe. Ma na praci kadeco : od dobrej nalady, cez byvanie v rozostavanej novostavbe, inteligentne vynadrovanie az po kadejake prilezitostne zarobky. Co tymi prilezitostnymi zarobkami reziser myslel, neviem, a obavam sa, ze to nevedel ani samotny Gabin. No nic, film aspon ma pekne exteriery, zaujimave dialogy, ktore nenudia ani v strede filmu. Nuda taktiez nedostalôa sancu, Gabin ako myslienkovy samorast mal hodne do seba, a len tak mimochodom, snazi sa dostat do vazenia /bude mat istotu strechy nad hlavou a pravidelnej stravy/, taxa rozhodol nieco vyviest . Samozrejme taku cinnost, za ktoru sa zatyka a odobera sloboda. Lebo nebudeme si navravat, v mnohych krajinach /od SR, CR, cez Srbsko, Rusko alebo hoci aj Portugalsko/ system funguje tak, ze vazni po x rocnom pobyte v chladku sa uz nemaju kam vratit - rodina vymrela, alebo zostarla a doziva v domovoch dochodcov. Tak o5 nieco vyvedu, aby mali zase strechu nad hlavou a pravidelnu stravu. 76 % ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Námět k filmu poskytl samotný Jean Gabin. V titulcích se však skrývá pod svým pravým jménem Jean Moncorgé. (Komiks)

Reklama

Reklama