Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Není snadné jednoznačně vystihnout žánr tohoto francouzského uměleckého filmu. Snad nejlépe by se hodilo označení „dobrodružný", či dokonce „detektivní". Je ovšem nutno podotknout, že od běžné produkce tohoto druhu se film „Benzin a olej" podstatně liší. Má kriminální zápletku avšak jeho praví hrdinové nejsou ani zločinci ani detektivové, nýbrž prostí francouzští lidé řidiči dálkové nákladní autodopravy. Ústřední postavou filmu je Jan Chape, jehož klidný a spokojený život je náhle přerván. Chape přejel za podivných okolností neznámého člověka. Policie zjistí, že Jan je nevinen. Přejetý muž byl lupič, kterého někdo zavraždil na silnici a Janův vůz přejel již jenom jeho mrtvolu. Chape může pokračovat ve své práci. Brzy však zpozoruje, že od nešťastné příhody jej na jeho cestách neustále sleduje silný sportovní automobil se čtyřmi lidmi: třemi muži a ženou. Netuší, že to jsou někdejší společníci mrtvého lupiče, kteří se domnívají, že se Chape zmocnil jejich kořisti z poslední loupeže, a usilují dostat peníze zpět. Jan se však nelekne nebezpečí. S pomocí svých přátel řidičů nákladních aut dálkové dopravy - přispěje k zneškodnění celé lupičské bandy policií. Pak se ožení s Alicí a dál žije klidným a spokojeným životem. (Filmový přehled)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Film je spíš psychologická sonda do duše šoféra - živnostníka, doplněná o šestákovou kriminální zápletku, než čistokrevný film noir. Většinu filmu hraje prim Gabin v montérkách, kterak křižuje Francii ve svém náklaďáku, jenž je mu nejlepším přítelem a vzájemně vytvářejí filmu poněkud ospalé tempo. Těch pár momentů, kdy na scénu vstoupí zločinci filmu nepřidá spád a diváka tak z podřimování probudí pouze výbušné finále s honičkou náklaďáků. V případě, že jste fandou motorismu, asi vás film uspokojí o něco více. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Gas-Oil - Nafta: je mnohem více noirem než kriminálním dramatem. Gilles Grangier využil románu "Hrozny v naftě" francouzského spisovatele George Bayleho z roku 1954, jenž pro film upravili Michel Audiard a Jacques Marcerou. Film, ani předloha, není ovlivněn fascinací světem zločinců, ale naopak ho vnímá jako překážku života obyčejného člověka. Kameraman Pierre Montazel v obrazech zachytil aspekty doby, životní podmínky, prostší, industriálně nerozvinutější charakter venkova, společnost s morálkou v jejím tradičnějším vnímání, ale již v započaté transformaci. Obyčejný člověk v jeho zdravém jádru je víceméně romantizován ve stavovské soudržnosti (profesní se z ní nevyjímá), jeho vrozená nedůvěra v policejní aparát a spoléhání se na komunitu je dlouhodobou nejosobnější zkušeností. Hrdinou noirově laděného příběhu je Jean Chape (velmi zajímavý Jean Gabin), řidič nově pořízeného kamionu se svou osobní představou o štěstí a spokojeném životě. Hlavní ženskou postavou příběhu je Alice (šarmantní Jeanne Moreau), emancipovanější venkovská učitelka a Jeanova milenka. Je Jeanovou civilizovanější tvárnou rukou osobnosti. Z dalších rolí: Jeanův soused, kamarád a řidič náklaďáku Lucien Ragondin (Camille Guérini), jeho synek a mladý řidič Pierrot (Marcel Bozzuffi), Lucienova ženuška a Pierrotova matka Maria (Germaine Michel), prohnaná vdova Scoppo (Ginette Leclerc), narcistní vůdce všehoschopných gangsterů René Schwob (Roger Hanin), násilného řešení dychtivý člen zločinců (Jean-Marie Rivière), zarytější řidič zločinců (Bob Ingarao), s nabytou kořistí prchající lehkovážný zločinec Antoine Scoppo (François Darbon), zadavatel zakázek řidičům Félix (Robert Dalban), provozovatel bistra pro řidiče nákladních aut Émile Serin (Albert Dinan), Émilova manželka Camille (Gaby Basset), Serinovic dcera i servírka bistra Mauricette (Lisette Lebon), či bodrý řidič kamionu Jojo (Guy Henry). Film Nafta je nevšednějším dílem v noirovém a kriminálním žánru, z nichž se vyjímá svou romantizací obyčejného člověka bez obvyklejší fascinace světem zločinu a bez nezapomenutelných hrdinských kousků. Zajímavý filmový zážitek, který se obrací k člověku s přívětivějším přesvědčením. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když já napíšu, že se mi líbil černobílej film z roku 1955, tak už to musí bejt něco extra, protože já tyhle prehistorický filmy fakt nemám moc rád. Tohle je opravdu dobrej kriminální film s překvapivou pointou. Samozřejmě je film zubem času už poněkud nahlodán a občas působí trochu naivně, ale mě to bavilo. Jinak by mě zajímalo, kterej pablb zase vymyslel českej název, protože gas-oil (gazole) je nafta. Žádnej benzín a olej. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Padesatkova francouzska krimoska s Gabinem a Jeanne Moreau. Navic z nakladakarskeho prostredi, coz mam rad. Prestoze to ma nekolik temer noir momentu, film ma problem zaujmout. Rekl bych, ze to ale pada na bedra rezisera, protoze herci hraji a ani pribeh zasadni problem nema. Mozna by pomohlo zkraceni o 20 minut...tezko rict. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý klasický francouzský noir. Charismatický Gabin jako řidič náklaďáků, který si umí poradit s bandou slizkých gangstříků. Zajímavé je, že narozdíl od většiny žánrových francouzských i amerických bratříčků tu jsou zločinci vylíčeni jako striktně záporné postavy a nevzbuzují nijaké lítosti. Celkem netypickou roli má i Jeanne Moreau, její postava emancipované učitelky je ale možná i životnější než její starý milenec v podání Jeana Gabina. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Jean Gabin ve filmu řídí v té době zbrusu nový náklaďák Willème LD 610. Gangsteři jezdí v automobilu Ford Vedette z roku 1949. Dalšími vozidly v rukou přátel hlavního hrdiny jsou Berliet GDM a GLR 8, Ford 3T5 (1946), Renault ADR (1936) a AGR 2 (1937). Vozy policie představuje Renault 1000Kg (1950) a Citroën 15 Six D (1951). (Martensson35)
  • Na rozdíl od většiny obdobných snímků jsou zde mafiáni podáni pouze ve zcela negativních rolích. (contrastic)
  • Film patří k nejslavnějším francouzským filmům noir. (contrastic)

Reklama

Reklama