Reklama

Reklama

"Tulipán" tak přezdívají starému zahradníkovi z Argenteuil, který žije poklidným, nenápadným živote na okraji Paříže. Jako penzista si přilepšuje tím, že dává do oběhu padělané peníze. Ale vždy jen trochu a tolik, kolik potřebuje. Tahle zásada mu zajistila bezpečí po celé roky. Ale jeho mladý synovec se svou snoubenkou skromností zrovna neoplývají. Proč se spokojit s málem, když by mohli mít vilu na Riviéře a bourák. A tak je klidný život zahradníka a malíře Tulipána obrácen naruby.
Vedle Jeana Gabina se ve filmu objeví německá komediální herečka Lisette Pulverová. Roli rozervaného lehce dekadentního umělce si zahrál Serge Gainsbourg, který k filmu složil hudbu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dokud to vypadá, že film bude o velkém dluhu na sociálním pojištění, který Jean Gabin musí zaplatit během několika dní, je zaděláno na slibnou komedii. Jenže to, co se zdá být hlavní zápletkou, je jen způsob, jak představit titulní postavu a ozřejmit její způsob života. Jako nejlepší ve filmu se mi jeví sekvence, v níž Gabin rozměňuje padělané bankovky a získané mince ukrývá v deštníku. Jenže pak doslova i obrazně začne pršet. Film atakuje Liselotte Pulver, namluví si Gabinova kmotřence a staříka to degraduje do vedlejší role jakéhosi uzívaného glosátora tuctového děje. Gabinovo tolik obdivované podehrávání mi vždycky připadalo jako postoj "tak už to natočme, ať to máme z krku a můžu si jít lehnout". Pokud hraje Maigreta, lupiče v přestrojení za kněze nebo jinou postavu, která má dobrý důvod chovat se nečitelně, je vše v pořádku. Ale v Zahradníkovi z Argenteuil mi to tak vhodné nepřipadá. Gabinovo flegma nakazilo celý film a ovlivnilo můj výsledný dojem. Ne přímo špatný, ale velice ospalý film. 60% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Řeč bude o penězích … K životu jsou nezbytně nutné, o tom není pochyb - a lze si je opatřit nejrůznějšími způsoby. Leč je dobré nepřekročit přitom míru - protože jenom tak mohou přinášet malé radosti, nikoli velké starosti ... Nepříliš komplikované, lehounce úsměvné vyprávění je sice vkusné, ale ke škodě věci nadmíru únavné - takže jedna z mála skutečností, která potěší (kromě přítomnosti Jeana Gabina), je poměrně krátká stopáž … 2,5* ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pohodová komedie o svérázném mužíčkovi v podání Jeana Gabina, který miluje zahradnictví, poezii a malování, na první pohled žije desítky let zastaralým životem, mimo jakýchkoliv společenských pokroků nejen moderních 60. let... ve skutečnosti ale představuje pro společnost skrývající se hrozbu v podobě dlouholetého padělatele bankovek. Od počátku je zaděláno na slušný námět, velice se mi líbil provázející komentář s pěkným nadhledem, a některé situace hodně zábavné, např. taková malá optimistická vzpoura pana zahradníka vůči důchodcovským povinnostem či jeho typicky senilní názory na současnou mládež, kde každý je automaticky "beatlesák". :-)) Nebo když Gabin postupně sbírá pomocí záměny svých bankovek spoustu drobných nejdřív do kapsy, pak do prasátka a hlavně do třetice do deštníku. Trochu horší to je s přechodem děje na Riviéru, když se začíná děj motat hlavně kolem mladých. No a konfrontace milého staříka s dekadentní společností mladých pseudoumělců a jejich psychedelického happeningu na lodi snad v tomhle žánru ani nebyla nutná. Celkově jsem se příjemně pobavil, ale ve srovnání se zvyškem Gabinovy pozdní filmografie (včetně komedie, jako např. Svatý rok) je to za mne jenom dobrý průměr. 65% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nějak se nemůžu přehoupnout přes tři hvězdičky. Nenašla jsem na filmu nic, co by ho mohlo vyzvednout mnohem výš. Jean Gabin byl civilní a dokonalý, ale nic víc. Stále je to pro mě jen obyčejný příběh o strárnoucím muži, kterému převrátí poklidný život naruby příjezd jeho synovce a snoubenky. Hned jak se snoubenka objevila na scéně, tak jsem se nemohla zbavit dojmu, že ji odněkud znám a pořád jsem si lámala hlavu odkud. Ke konci filmu si mi vytězoslavně rozzářily oči a já na celý obývák vykřikla: "Vždyť je to naše komteska ze Spessartu!" Jo,jo, taky by tu trilogii mohli dávat. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Vše klape a je v pořádku v příjemné uvolněné atmosféře až zhruba do poloviny filmu. Pak se odjede na riviéru začne to být celé takové podivné(obzvláště scéna na lodi je vskutku šílená). Gabin je jako obvykle výborný, Serge Gainsbourg sympatický a jeho hudba přesně padnoucí, ztřeštěná Liselotte Pulver nijak neruší, ale vzhledem k oné druhé polovině nemohu dát více než 3*. ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama