Reklama

Reklama

Bídníci

  • Francie Les Misérables (více)
Francie / Východní Německo / Itálie, 1958, 217 min (Televizní verze: 88+97 min)

Hlavním hrdinou románu Victora Huga je Jean Valjean, který byl pro nepatrnou krádež chleba poslán na galeje, kde prožil devatenáct let svého života. Jako navždy poznamenaný člověk se vrací zpět do života. Setkání s monsignorem Myrielem, biskupem proslulým svou prostotou a nákloností k chudým, osudově poznamenává celý jeho život, další Valjeanovy činy, charakter se už nikdy nezpronevěří tomuto setkání s čistotou a dobrem. Jean Valjean, vězeň číslo 24601... Mezi nejznámější a nejoblíbenější díla francouzského básníka, spisovatele Victora Huga patří bezesporu román "Bídníci" z roku 1862. Jedním z nejúspěšnějších filmových Jeanů Valjeanů byl Jean Gabin, který ztvárnil tuto postavu v přepisu režiséra Jeana-Paula Le Chanoise z r. 1957. Po jeho boku se v roli nesmiřitelného Javerta objevil Bernard Blier, Bourvil, Serge Reggiani. (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Klasika neklasika, ať se na mě nikdo nezlobí, ale já se nudil a skřípal zuby. Huga jsem nečetl, takže nevím, zda i předloha je takto naivní a schematická, ale plochost postav a jejich nevýraznost mi silně vadily. Mám pocit, že k mému pocitu ještě silně přispěl český dabing - občas se mi zdá, že ač se jednalo o počin v jeho "zlaté éře", z úst nadabovaných postav lezlo něco úplně jiného než v originále, zejména po výrazové stránce. (695., 12. I. 2012) ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo som počas toho nezaspala. Videla som verziu s nemeckým dabingom, ale nejak mi to neprekážalo. Aj keď Gabinov hlas by som si rada vypočula. Pri tomto diele ma vždy viac bavila Cosette časť, lebo potom tá revolúcia, vždy to bolo také únavnejšie. A aby som na to náhodou nezabudla, tak som si pripomenula, že Thénardierovci sú niekde v top výbere najodpornejších literárnych postáv, aké poznám. Bolo mi z nich až fyzicky zle. (Lumiere - 10.2.2014) ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dlouho, dlouho jsem si myslela, že toto zpracování Bídníků nikdo a nic nepřekoná. Pak jsem uviděla ty Hosseinovy a zjistila jsem, že je to pravda. Pomalu tekoucí děj, který ale ani chvíli nestagnuje, výborné herecké výkony a mnoho citlivě dojemných scén. Tento film mě dokáže vtáhnout do děje, cítím bídu bídníků i revolučního ducha barikádníků. A scény z barikád jsou vůbec jedny z nejpovedenějších, snad i díky Jimmy Urbainovi v roli Gavroche. Bourvilův Thenardier je nádherně slizká a úlisná svině. Blierův Javert sice neměl takové fyzické dispozice pro roli jako Bouquet díky svým ústům, ale přesto ve mě vyvolal potřebu nenávidět ho a útrpně si povzdechnout nad jeho koncem. Gabin výborně hraje Valjeana. A skutečně hodně dlouho pro mě byl Gabin jediným možným Valjeanem. Ale po zhlédnutí Hosseinových Ubožáků je mým "osobním" Valjeanem Lino Ventura, ten jako kdyby roli nehrál, jako kdyby Jeanem Valjeanem skutečně byl. Jen podotknu, že zpracování s Belmondem má s Hugovou předlohou tak pramálo společného, že se neodvažuji srovnávat. A z úcty k jinak bezchybnému Depardieu raději pomlčím o verzi z roku 2000. O americké představě o Francii začátku devatenáctého století se raději zmiňovat nechci. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Jean Gabin byl v roli Jeana Valljeana naprosto okouzlující. S největší pravděpodobností si někdy přečtu předlohu Victora Huga, protože tento film mi dal silnou motivaci. Kdo lépe může zpracovat franzouzské dílo než Francouzi. Ostatní adaptace jsem sice neviděl, ale nedokážu si představit, že by byly lepší. Před zhlédnutím jsem si řekl něco ve smyslu, že je to film z roku 1958, takže asi kdovíjak zajímavý nebude, ale nějak ho snad přetrpím. To jsem ale netušil, že mě to takhle bude bavit. 3 hodiny bez sebemenšího náznaku nudy. Prostě paráda. Ve velmi roztomilé roličce si zahrál i Bourvil. Strašně moc se mi líbil vypravěč celého příběhu. Dávám naprosto zasloužené 4* a nechápu, jak vůbec někdo může takhle silnému příběhu a myšlence, který je navíc skvěle zahrán, dát méně. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl vícero zfilmovaných verzí Hugova románu. Některé lepší, jiné horší. Ale pro mne ta absolutně nejlepší verze je tato a obávám se, že i přes další budoucí "remaky" to tak i zůstane. Nějak už si tu postavu Jeana Valjeana s někým jiným než Jeanem Gabinem nedokážu představit. Tento legendární herec mne snad nikdy nezklamal a tento jeho "filmový majstrštyk" byl současně jedním z mých prvních setkání s Jeanem Gabinem a tím pádem ho mám zarytý "zatraceně hluboko". A nutno dodat, že Gabin si zdaleka "neukradl" celý film pro sebe, nezapomenutelní byli rovněž Bourvil a Bernard Blier i představitelky Cosette a Fantiny. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • V USA měl film premiéru až v roce 1989 u příležitosti oslav dvoustého výročí Velké francouzské revoluce. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Německé demokratické republice. (Terva)

Reklama

Reklama