Reklama

Reklama

Strážci relikvie

všechny plakáty
Trailer 1

Skupina irských mnichů má za úkol přepravit do Říma cennou náboženskou relikvii. Ta má údajně velkou moc a mohla by zvrátit průběh křížových výprav v Jeruzalémě. Relikvie se však chtějí zmocnit normandští vojáci, a mnichy tak čeká boj nejen o vzácný poklad, ale i o holý život… (TV Prima)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (64)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dalo by se se říci, že se jedná o temné středověké road movie, kde skupinka mnichů převáží z jejich vzdáleného kláštera v Irsku do Říma kámen, který uctívají jako relikvii. A mají k tomu samozřejmě důvod. No, a to by nebylo, aby o něj při cestě nebyl nebývalý zájem. Takže příběh sleduje jejich dobrodružstvích, útrapy a sebeobětování. Pro ateisty těžko pochopitelné. Přímočarost a temná doba z děje doslova přetéká. Doba, kdy si nikdo není ničím jist. Příběh jednoduchý, ale vygradovaný. Místy je dokonce z díla cítit dosažení artu, což nedalo připomenouti dávné české počiny. Příběh ze středověku je zkrátka filmařská výzva, která obsahuje netušené možnosti. Natočit to však neumí jen tak leckdo. Tento snímek je plný intrik a snahy dosažení svého cíle i za cenu života a smrti. Akčních scén není mnoho, což je jedině dobře, ale zato vynikají svojí brutálností. Irská krajina už jenom přidává na atraktivnosti atmosféry celého děje. Nejedná se o žádnou popkornovou zábavu ve stylu Hollywoodu. Věrnost, zrada a pomsta, ale v zájmu víry a přesvědčení. Tady jde skutečně o hodně. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Něco Centuriona a hodně Valhalla Rising, ale ani náhodou to nedosahuje zábavnosti a tempa prvního a už vůbec ne mysticismu druhého. Ale jinak solidní historák o přenosu relikvie z bodu A do bodu B, přičemž hlavním hrdinům se do cesty staví jak pohané, tak proradní souvěrci. Tvůrcům se docela podařilo využít krásy Irska, i když jsem přesvědčen, že Zelený ostrov toho může nabídnout mnohem víc, povedlo se i pár těch bitek a herecké obsazení mě také neuráželo. Potěšil i fakt, že je to zasazeno do poměrně reálného historického rámce. Sice jsem čekal víc a odpovídala tomu i natěšenost, takže u mě panuje mírné zklamání, ale i tak to vidím lehce nadprůměrně. 65% ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se, že zhruba první polovinu jsem stepovala nohama nudou a nezáživností, ale to se v druhé polovině změnilo. Ne nějak extra výrazně, ale už se konečně něco dělo. Krvavý boj o relikvii, vyjádření zla a dobra v souvislosti s vírou (ovšemže zastoupené známou církví) a nevírou. Prolínaly se tam různé mýty a já jsem docela jukala s čím vším se dalo bojovat. Velké plus byla temná atmosféra po celou dobu, takže jsem z toho měla málem deprese. Nicméně to bylo asi to nej z celého historického dramatu. Konec mně vyzněl do ztracena a to je u tohoto filmu škoda, alespoň nastíněná pointa by byla dobrá. Ale tu jsem si domyslela v souvislosti právě se zázračnou relikvií. Brendan asi věděl, proč to ukončil právě tak. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €4,749,500Tržby Celosvetovo ▐ Dejovo minimalistické ale stačí to na tú nosnú tému o ceste neceste svätej relikvie - kameni do svätých rúk. Herci čo to uhrajú a tajomný Jon Bernthal to hravo utiahne, hlavne keď príde na súboje to má slušné grády a nechýba primeraná drsnosť. /55%/ ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"MÍR SE MUSÍ SÍT, HÝČKAT A ŽIVIT. TO VĚTŠINA LIDÍ NEDOKÁŽE." Evidentně to moc nestálo, přesto obsazení myslím hodně slušné, to nejsou herci, kteří by byli rádi, že je obsadíte a dychtivě čekali s nadějí v očích (hádám, že výrazná část rozpočtu padla právě na trio Holland, Bernthal, Armitage). Výsledek neurazí, nenadchne, děj nemá žádné překvapivé prvky, středověká krajina působí jak má a kluci si své odehrají. Snad kdyby to bylo napsáno odvážněji, to už se ale nedozvíme... 55% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se nevyskytuje žádná ženská postava. (Nyan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. dubna 2017 na filmovém festivalu Tribeca v New Yorku. (BMW12)
  • Príbeh nie je založený na knižnej predlohe. (Kristine1)

Reklama

Reklama