Reklama

Reklama

Mráz kopřivu nespálí

(festivalový název)
  • Velká Británie Grasp the Nettle (více)
Trailer
Velká Británie, 2013, 91 min

Režie:

Dean Puckett

VOD (1)

Obsahy(1)

Aby mohl Dean Puckett natočit svůj dokument, opustil na tři roky běžný způsob života a stal se členem komunity, která si uprostřed Londýna vytvořila mikrokosmos s vlastními pravidly – tzv. ekovesnici. Její obyvatelé tu i přes nevoli developera, kterému pozemek patří, zažívají pocit pospolitosti a svobody. Stejnou hrstku aktivistů pak sledujeme při demonstracích proti britské vojenské intervenci v Afghánistánu. Jejich protestní metodou je opět okupace veřejného prostoru. Prostřednictvím režiséra jakožto přímého účastníka těchto happeningů lze vidět, kolik úsilí stojí prosadit vlastní vizi komunitního života. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Vyzkoušeno, anarchistickým pnutím se zabránit nedá, prostor pro ně může občas přinést i nový pohled na to jak žijeme, ale pro společenské uspořádání to fakt není nejlepší cesta. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Téma komunit mě zajímá, jezdili jsme po nich na dvou mezinárodních cyklojízdách. Zajímalo by mě třeba dělení peněz a další věci. Londýn je hrůzné místo pro život. ()

Reklama

Merlinousek 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednává o lidech, kteří se rozhodli žít mimo systém. Z mého skromného pohledu tento velice bohulibý záměr vzali za špatný konec. Důležité je ale to, že to zkusili. Kdo nic nedělá, nic nezkazí a po bitvě je každý generál. Zaplať pán bůh za to, že tací lidé jsou, že zkoušejí a že chtějí žít jinak. Mně osobně vadila ta neútulnost domečků, vše poskládané halabala, pořád mi ekovesnička častěji připomínala spíš rumiště nebo skládku než prostor k životu. Myslím, že můžeme žít komunitně i alternativně ale pořád v pěkném prostředí třeba dle feng shuei nebo zlatého řezu apod. Nicméně poselství dokumentu jsou zajímavá, přínosná a stojí k zamyšlení. Bohužel s účastí vojáků v Afghánistánu souhlasím, takže tam jsem se s protagonisty docela rozcházel. Dávám dokumentu vytuněné tři hvězdičky. Čtyři plusové body za formát dokumentu (kamera, střih, rozsah atd.) a jeden mínusový za jeho obsah. Z šesti dokumentů letošního Jednoho světa mě tento nadchnul nejméně. Nicméně určitě stojí za to vidět ;). ()

adpav 

všechny recenze uživatele

On by ten dokument nebyl zas tak špatný, kdyby se od začátku o tzv. ekovesnici mluvilo spíš jako o improvizovaném táboru bezdomovců nebo jak to napsat. Nevypěstovali jediný kus zeleniny, pro jídlo chodili do popelnic a pro vodu na benzinku. To mi nepřijde jako adekvátní vzpoura proti systému, na který tak nadávají. Nevytvořili nic. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Dokument o alternativním způsobu života v novém udržitelném sociálním zřízení, který v podstatě nepřímo dokazuje, že takové zřízení je kvůli odlišnosti, sobeckosti a nedokonalosti lidského plemene neudržitelné a utopistické. Autoři tohle asi ze začátku nezamýšleli, ale nakonec jim to z toho vylezlo a já jsem rád, že se dokument navzdory tomu dostal k divákům. 6/10 ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama