Reklama

Reklama

Farídulláh má dnes volno

(festivalový název)
  • Česko Faridullahův volný den (festivalový název) (více)
Dokumentární / Krátkometrážní / Rodinný
Dánsko / Afghánistán, 2013, 17 min

Obsahy(1)

Během války v Afghánistánu přišla rodina jedenáctiletého Farídulláha o dům a již několik let je nucena bydlet v utečeneckém táboře. Aby Farídulláh a jeho rodiče měli z čeho žít, půjčují si peníze od majitele malé cihelny a ty pak splácejí každodenní tvrdou dřinou. Farídulláh chce chodit do školy, to se ale v současné situaci jeví jako nesplnitelný sen. Přestože musí trávit každý den těžkou prací při výrobě cihel a čelit častým výtkám věčně nespokojeného šéfa, je Farídulláh plný obdivuhodné energie a věří, že se mu bude brzy dařit lépe. (Jeden svět)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Vzdělávací dokument pro děti 8-12 let.Paradoxně stejnou práci jsem dělal zdarma několikrát jako dobrovolník, naštěstí neobklopen arabskými típky ve vyprahlé krajině bez života. ()

EIa 

všechny recenze uživatele

Film zařazený do Jeden svět na školách. Od roku 2013 se děti v západních zemích dívají na to, jak zcela odlišné dětství mohou mít děti v zemích sužovaných válkami, ukázané na příběhu jedenáctiletého Farídulláha, a tím pomáhají sobě a svým obzorům. V roce 2016 školáci v Lanškrouně vybrali peníze na knihy a školní pomůcky přímo pro Farídulláha, aby mohl chodit do školy, a tím pomohly jemu. Jasně, film se snaží ukázat na všechny děti, které nikdy nedostanou příležitost studovat a změnit svůj život, zatímco české děti pomohly jenom tomu jednomu konkrétnímu, o kterém byl film, ale není to paráda? Už jen že se zamyslely a rozhodly se pomoct znamená, že budou moci říkat "pomohl jsem afgánskému dítěti změnit život", a to je pro ně zkušenost, na kterou budou vrstvit další podobné, protože zjistily, jak moc jednoduché to je. Víc podobných snímků, které plodí osvětu. ()

Reklama

Arany 

všechny recenze uživatele

S takovými dokumenty mám vždy problém, protože nevěřím, že by se lidé před kamerou chovali tak, jak ve skutečnosti. Především ti "záporáci"! ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 7/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 6/10 ... Celkový dojem: 6/10. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama