Reklama

Reklama

Putinovy hry

(festivalový název)
  • Izrael Putin's Games (více)
Trailer
Izrael / Rakousko / Německo, 2013, 90 min

Obsahy(1)

Medaile jsou rozdány, rekordy pokořeny a vítězství vybojována. Kdo je ale skutečným vítězem a kdo poraženým? Zimní olympijské hry v Soči 2014 zůstanou navždy zapsány jako kontroverzní projekt ruského prezidenta Vladimira Putina, který by se nikdy nezrealizoval bez jeho osobní posedlosti. Sen o světovém svátku sportu se sice proměnil ve skutečnost, ale za jakou cenu? Všudypřítomná korupce, vyvlastňování soukromých majetků, násilné vystěhovávání obyvatel, nevratné dopady na životní prostředí. V investigativním dokumentu vystupují na povrch ty největší bolesti současného Ruska. Pro lidi, kteří svou otevřenou výpovědí přispěli ke vzniku filmu, však tato olympiáda nezůstane hezkou vzpomínkou. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

turbos 

všechny recenze uživatele

Olympijada v Salt Lake City 2 mld $, v Turine 2 mld EUR, v Soči 50mld $. Devastující a zbytečné zásahy do přírody, absolutní korupce, bezpráví, bezohlednost, arogance moci. Putinovi nikdy neměli odklepnout pořádání takovéto akce, nic dobrého to nikomu nepřineslo, doufejme jen, že se svět poučil. Po shlédnutí tohoto dokumentu jsem měl ale celkem dobrý pocit: uvědomil jsem si, že i když v naší maličké české zemičce není vše dokonalé a je hodně co napravovat, tak jsem vlastně moc rád, že žiji zrovna zde. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulisí příprav ZOH pořádaných na nejteplejším místě Ruska, sen Vladimíra Vladimiroviče Putina odhodlaného vytvořit velkolepé dílo za každou cenu. Porušování lidských práv, vystěhovávání lidí na ulici, extrémní korupce, náklady x krát převyšující jakékoliv jiné OH historie a mnoho dalšího. (viděno v rámci Jeden svět Benešov - Promítej i ty, 31. 10. 2014) ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Scházela mi gradace nebo nějaká struktura dokumentu. Na začátku se dozvíte, že je olympiáda na blbém místě a předražená kvůli korupci, a to se pak opakuje znovu a znovu dalších 80 minut jinými slovy od jiných lidí. Trochu zklamání je, že nevidíme ani samotnou olympiádu, ani osud města po ní. Tolikrát jsem slyšel, že to určitě bude průšvih, až jsem se začal těšit -- a pak najednou bam. Titulky. Děkujem. Což o to, zábavné to bylo, ale přál jsem si asi delší časosběr. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Film se soustředí výhradně na dobu před olympiádou, a nijak se nevyjadřuje ke hrám jako takovým, k jejich smyslu a užitečnosti. Rusko je velká a mocná země, bohatá na oblasti, kde zima pravidelně vládne pevnou rukou. Olympijské hry se proto konají v jediné subtropické oblasti, kterou Rusko má. V Rusku není nic nemožné. Putin se rozhodl nabídnout Rusku olympiádu. V době, kdy byly hry přiděleny Soči, zde neexistovalo naprosto žádné zázemí a lyžovalo se zde v podmínkách více než skromných. Seznamujeme se s postupným budováním sportovišť. Na podloží, které je naprosto nevhodné, jako je bahno a tekuté písky, vyrostly stavby rozměrů odporujících geologickým podmínkám. Na místě obydlených domů po pár měsících jen pláň. Je třeba něco obětovat pro slávu země a uskrovnit se v náhradním ubytování nepatrných rozměrů. Celkové nálady dosáhly minimálně 50 mld. dolarů. Silnice vedoucí do olympijské vesnice stála tolik, jako by byla celá pokrytá kaviárem. Nejde o diskusi, zda je tu korupce, ale jaká míra korupce je ještě pro firmy existenčně únosná. Propojení firem a politické moci. Pod pláštíkem olympiády se podařilo uvolnit některé pozemky a jejich cena zřejmě zajímavě vzroste, tedy pokud si časem příroda nedupne a nezúčtujte všechny ty hrubé zásahy, které se během stavby spáchaly. ()

ragnar1 

všechny recenze uživatele

Takřka nejdříve je nám ukázáno, že už i výběr místa ZOH 2014 bylo, jak by se řeklo v českém prostředí tak trochu "cinklý" (o pořadatelství stál Salcburk, ale přestože splnil všechny podmínky, tak bylo vybráno Soči). "Rusko je chladná země, jen na málo místech nesněží a Putin to místo našel." ZOH se uskutečnily na jediném subtropickém území v Rusku. Přesně ve stylu poručíme větru, dešti se začne realizovat celý projekt. Je libo železniční nádraží uprostřed koryta řeky? Není problém. Nebo letiště uprostřed bažin? Příroda nepříroda - vše je možné. Zajímavé je i srovnání rozpočtů předešlých ZOH - Torino 2 miliony eur, Vancouver 2 miliony dolarů. A Soči? Reálné odhady mluví o 50 milionech dolarů (cena však zřejmě bude daleko vyšší). Komerční zájem je samozřejmě schován za olympiádu. Je zajímavé sledovat chapadla korupčního prostředí, kdy nejednou zůstává rozum stát (viz. korupční daně). Jednu absurditu střídá jiná...Celou stopáž jsme provázeni mnohými kritiky. Jeden z nich prohlásí: "V Rusku nemá život příliš vekou cenu". Z toho až zamrazí, když si člověk uvědomí všechny souvislosti. Výraznými kritiky v dokumentu (a nejen dokumentu) vystupují Garry Kasparov a Boris Němcov - ano, ten, který je za záhadných okolností zavražděn v únoru 2015. V současnosti je téma Soči v Rusku zakázaným tématem. Nejraději bych dokumentu udělil 6 hvězd, to však ale nejde. Doufám, že podobné dokumenty budou následovat a otevřou tak celou řadu vzniklých otázek. Co takhle vidět dokument z Evropských her v Baku? Nebo příští rok z prostředí olympijského Rio de Janeira? ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama