Reklama

Reklama

Prales tančících duchů

(festivalový název)
  • Švédsko De dansande andarnas skog (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostřed hlubokých, civilizací dosud nedotčených pralesů afrického Konga žijí Pygmejové kmene Aka. Unikátní snímek švédské filmařky Lindy Västrik, která mezi domorodci pobývala v letech 2005–2012, zachycuje fascinující život tohoto lovecko-sběračského kmene. Ten se stejně jako před staletími řídí magickými rituály, mýty a tradicemi. Na pozadí osobního příběhu manželů Akayi a Kengoleho, jejichž největší touhou je mít vlastní děti, je vykreslena harmonie soužití lidí s pralesem, jež je zdrojem všeho života i smrti. Soužití, které kvůli plánům státní lesnické společnosti však zřejmě nebude mít dlouhého trvání. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Filmem se táhne příběh mladého páru, který se snaží otěhotnět, leč marně. S porody mrtvých dětí je v pygmejské kultuře spojeno mnoho pověr a nařčení z prokletí apod. Část filmu je tedy opravdu náročná a drsná - ženě zemře dítě a jsme svědky hlubokého žalu a motivací zemřít. Na pozadí tohoto příběhu se dozvídáme podrobnosti o náboženských představách, o vzniku národa Pygmejců, o slavnostech a zvycích. Opravdu obdivuhodný dokument, všechna čest tvůrkyni dokumentu. ()

Tobias_Sin 

všechny recenze uživatele

Dokument, na který jsem šel s jistým očekáváním, které se však nenaplnilo.. Příběh se odehrává ve vesnici Pygmejů, kteří nežijí až tak odloučeně od civilizace, jak by se dalo předpokládat, ale odění do triček z adidas a využívajíc plastových barelů se snaží vyhovět tlaku okolního světa a zachovat si svou kulturu, což se jim do budoucna moc dařit nebude.. jejich pány jsou tzv,, Majitelé", kteří fungují jako otrokáři, přesto, že patří do jiného černošského kmene ( vzali si příklad z bělošské kolonizace). Dokument od Pavola Barabáše mě nadchl mnohem víc.. ()

Reklama

touseli 

všechny recenze uživatele

Hodně silnej zážitek. Dokument o úplně normálních lidech, kteří pracujou, zakládají rodiny a když to nevychází, tak se rozvádí. Taky slaví, hádají se, mají se rádi i se občas nenávidí...A to vše uprostřed pralesa, vlastněni jinými lidmi a za stavu, kdy mohou o svůj domov přijít kvůli dřevařský lobby. Jo, a neustále přítomné je i náboženství...ale to snad všude, ne, civilizovanej světe? :D Já posílám spíš 5 hvězd než 4 a nakonec vzkaz pro slabý nátury: Nezapomeňte si vobčas zakrejt voči. ;) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama