Reklama

Reklama

Podezřelá čokoláda

(festivalový název)
  • Dánsko Lyssky Chokolade (více)

Obsahy(1)

V roce 2010 natočil dánský filmař Miki Mistrati zneklidňující dokument The Dark Side of Chocolate (Odvrácená strana čokolády). Odhalil v něm otřesné praktiky na kakaových plantážích v Pobřeží Slonoviny, kde byly k otrocké práci zneužívány děti, často pašované z mnoha chudých zemí Afriky. Film vzbudil značnou odezvu a velcí výrobci čokolády pod tlakem konzumentů slíbili zjednat nápravu. Kolik z mediálně obratně prezentovaných projektů, které si kladly za cíl zlepšit situaci místních komunit, bylo skutečně prospěšných a kolik z proklamací jsou jen lži a prázdné sliby? Na tyto otázky se režisér Mistrati snaží odpovědět ve svém novém investigativním dokumentu – a výsledek je neméně šokující. (Jeden svět)

(více)

Recenze (9)

leila22 

všechny recenze uživatele

Je pravda,že dokument mohol byť aj o niečo dlhší a venovať sa problematike ešte viac do hĺbky,ale sami sme v ňom videli,že zháňanie akýchkoĺvek informàcií o tom čo,kde a najmä KTO bolo dosť namáhavé a zahmlené kopou nejasností a vyvrátených predpokladov. Na mňa mal dokument napriek tomu celkom slušný dopad (možno to bolo aj tým,že premietanie,na ktorom som ho videla bolo spojené s diskusiou). Určite vo mne otvoril množstvo otázok a priestor na uvažovanie o tom,ako z tohto začarovaného kruhu nájsť východ. ()

Reklama

Marqta 

všechny recenze uživatele

Sice zajímavé poukázání na problém, ale plně jsem nepochopila jaký byl zamýšlený efekt filmu ve kterém je od všeho trochu a ani jeden z problémů nevysvětluje a nezabývá se jím víc do hloubky. ()

shaacul 

všechny recenze uživatele

Podle toho co sami autoři říkají nejedná se o nějaký objev ale jen o kontrolu toho jak se zlepšili podmínky od jejich minulého dokumentu, i když podle mě se jedná spíše o delší reportáž než dokument. Co je potřeba ocenit je úroveň novinařiny které se nám dostane, vše jednoduše popsané, vysvětlené. Nevidíme žádnou pseudoudýchanou hlavu která by na nás mluvila do kamery a snažila se přesvědčit o tom že se děje nějaká tragédie. Stejně tak i rozhovory s představiteli firem a certifikačních organizací jsou vedeny na úrovni. Vřele doporučuji novinářům typu Tuny aby se naučili že reportáže mohou mít úroveň a sdělovat poselství bez agresivity a nadřazenosti. Naším pohledem by samozřejmě děti pracovat neměli, otázka je jestli si rodina která má 6-8 dětí může dovolit posílat všechny do školy a po škole je nechat si jen hrát. A jak to funguje u nás? Jako příklad z našich luhů a hájů vezměme třeba Jágra, ten jako "dítě" tvrdě trénoval hokej, chodil do školy ale i pomáhal na statku, takže byl vlastně zneužíván k dětské práci? Samozřejmě je nutná určitá vyrovnanost. Co je opravdu odstrašující je to že některé děti jsou pravděpodobně prodávány na dětskou práci, o tomto problému se dokument zmíní ale bohužel se mu nijak zvlášť nevěnuje, přestože se jedná asi o nejhorší zjištění celého dokumentu. To že jsou někde dobré úmysly, ale než to proteče v rámci obrovské firmy jako třeba Nestlé a přes X přisátých neziskovek ke koncovému "zákazníkovy", a stane to co nám dokument ukazuje mě vůbec nepřekvapuje. Palec nahoru, je potřeba upozorňovat a hlídat, ale na víc než na *** to nebude. ()

quikjouning 

všechny recenze uživatele

To, že se na kakaových plantáží využívá dětská práce není žádné překvapení. Cílem "čokoládového průmyslu" není, aby měly děti v Africe školy a mohly se vzdělávat. Jejich cíl je vydělat a záleží pouze na spotřebiteli za jakou cenu. Samotný dokument mi přijde příliš krátký na to vystihnout skutečnou podstatu problému. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama