Reklama

Reklama

Naše prokletí

(festivalový název)
  • Česko Naše kletba (festivalový název) (více)
Krátkometrážní / Dokumentární / Drama
Polsko, 2013, 28 min

Obsahy(1)

Vodní víla Ondine seslala podle legendy na svého nevěrného milence kletbu, která mu zakazovala usnout – spánek pro něj znamenal jistou smrt. Tzv. Ondinino prokletí (syndrom kongenitální centrální hypoventilace) je velice vzácné onemocnění, při němž každý spánek přináší pacientovi riziko zástavy dechu. Touto nevyléčitelnou nemocí trpí novorozený syn režiséra Tomasze Śliwińského, a proto musí každou noc spát připojený na plicní ventilátor. Režisér na kameru zaznamenává těžké chvíle, kterými s manželkou procházejí, když se připravují na převzetí malého Lea z péče lékařů do domácího ošetřování, první bezesné noci, ale i okamžiky optimismu a radosti, jež jim Leo přináší. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Dan 

všechny recenze uživatele

Balancování na hraně radosti ze života a zoufalství z jeho absurdity. Až příliš často si člověk se sklenkou vína v ruce klade tu otázku, zda takový život má vůbec smysl. A přece láska jako modrá skalice, ta krásná dřina k uzoufání, nás zachránila... ()

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

Skvělá příležitost a skvělá statická kamera co neuhne, když si všichni lidi v sále přejí, aby už uhnula... Mrzí mě, že filmaři nestrávili s párem víc času, nedokázali jej víc uvolnit, vykřesat víc dobrých scén. Písničku na konci si taky mohli odpustit, ale každopádně vznikl silný film. ()

Reklama

Galerie (5)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama