Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parta mladých lidí se vydává tábořit do hlubokých lesů. Přes varování nedbají a utáboří se uprostřed krásné, ale divoké přírody. Od začátku je však někdo sleduje a je jim v patách. Začínají se dít podivné věci, které vyústí v teror a nepředstavitelnou noční můru... (Flipnic)

Recenze (44)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přežije blbá bloncka nebo debilní blonďák? Lesní slashery mám rád a tohle je příjemná, byť tuctová a předvídatelná osmdesátková naháněčka. Čekal jsem poněkud více nápaditosti, překvapení a originality, avšak nakonec jde pouze o variaci oblíbeného tématu: parta mladých frajerů vyjede tábořit do hor, jsou dvakrát varováni, leč oni si z toho nic nedělají. Na tehdejší dobu skromná nahota a jen trocha krve. Závěr jsem si představoval dosti jinak... Les s řekou a vodopády za plný počet, fajn hudba + Blondie: Heart Of Glass a obstojná kamera. Na jedno podívání dostačující. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Partia mladých ľudí ide kempovať pre nich na neznáme miesto ale ako vždy to u takýchto filmoch býva nevybrali si najšťastnejšie aj keď ich pred tým miestom niekoľko krát varovali.Berú to z nadhľadom a to určite nemali.Lebo v tých lesoch žije niekto kto sa rád vyžíva v sadizme.Aj keď je z roku 1981 nieje ničím výnimočný lebo predným aj po ňom tu je veľa takýchto filmov.Tie postavy sa chovali veľmi zvláštne idiotsky,aspoň že si užívali lesný folklór aspoň do chvíle keď im pôjde o život.Ale celok bol nevýrazný a aj vrahovia boli s tých úbohejších.Príbeh je veľmi jednoduchý a celé to je bez atmosféry.A to je divné pri takom prostredí akým je les tak chýbajúcu atmosféra je podstatná.Pár veci tu nedávalo zmysel ale už srať na to.Tešil som sa na tento film a na oplátku som dostal čistý nudný Teen slasher bez náznaku originality.Lebo príbeh bol čarokrásne neoriginálny. ()

Reklama

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Parádne lesné prostredie obrovskej prírodnej rezervácie s ťažko nehostinnými podmienkami sa rozhodla ľahkovážne navštíviť skupinka mladých kempistov aj napriek tomu, že ich od tohto zámeru ešte dole odrádzal rančer Roy. Už otváracia scéna v starom kostole tam hore naznačuje, že výletníci budú mať okrem šantenia, fotenia a opekania klobások, ešte o minimálne jednu starosť viac. Na slashera si ale musia hodnú chvíľku počkať, čím stráca film na dobrom tempe z úvodu. Z toho samozrejme vyplýva aj malý bodycount či umiernené množstvo goru, servírovanom len v nevyhnutnom množstve. Dokonca, čo ma celkom prekvapilo, v niektorých momentoch ho ani kamera neukáže, aj keď sa v samotnej scéne zabíja. Nie že by to bol celkovo problém, ale v tomto prípade to trocha vyvádza z miery a utvrdzuje len v myšlienke, že Just Before Dawn nevie ani poriadne čím chce byť. O miestami podivnom správaní postáv a celkovom množstve logických chýb radšej pomlčím. Niekedy by si za to zaslúžili preplesk. Z časti to bolo možno spôsobené tým, že pôvodný scenár Just Before Dawn, vtedy ešte pod názvom The Last Ritual sa musel prekopať ku želanej finálnej podobe bez náboženského podtextu, ktorý pôvodne obsahoval. To čo z toho nakoniec vzniklo je len žánrový priemer s nesympatickými zabijakmi úradujúcimi uprostred hustého lesa. BTW song od skupiny Blondie - Heart Of Glass potešil. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jak si zavzpomínat na zlatá osmdesátá léta? Vyrazit si do hlubokého lesa na fajnový horor-čundr. S kamarádkami, co rády ukážou kozičky. A pak si užívat honění mládeže mezi duby a buky a nakonec její vyloženě radostné mordování, v téhle romanticky krvavé vykopávce. "Tichá a chladná noc je provoněná dýmem, po kmenech stromů tančí mihotající se stíny. Jiskřičky z ohně poletují jako světlušky nad křovinami vzhůru až do korun stromů. Do praskání hořícího dřeva se jen tu a tam zdálky ozve tklivé pískání, strašidelně zvláštní hvízdání. Snad jen nějaký neznámý noční pták... A ve stínech, těsně za hranicí světla vrhaného plameny, se zřejmě dusí nějaké zvíře. Je slyšet vzduch unikající se svistotem z jeho mordy, až se zdá, jako by se sípavě smálo... To zvíře musí být hodně velké, neboť pod jeho vahou praskají na zem spadlé větvě, když ve tmě obchází v kruhu kolem tábořiště." Prima čundr, jehož scénář napsal tramp nebo aspoň nějaký hajný. Příběh je 100% uvěřitelný a bez jakýchkoli nelogických vylomenin a atmosféra hutná, že bys ji mohl mačetou krájet. A to tklivé pískání? Brrr... husí kůže po celém těle, snad i uvnitř žaludku! To nemělo chybu! Já si můžu jen gratulovat, že jsem to neviděl v době natočení, kdy jsem měl za sebou teprve prvních pár spaní pod širákem. Bych s tím vandrováním hned seknul! Než by mě někdo seknul. Parádní přerostlej kňour s mačetou, to jsem byl celej já... Hned od zítřka začínám hubnout! ;-) ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak za sebe musím uznat,že Just Before Dawn pro mě bylo celkem milým překvapením. Ačkoliv se nejedná o slasher, kterej by dokázal překvapit originálním námětem, hereckejma výkonama či přemírou krve a gore efektů (ty tady nejsou prakticky vůbec). I přesto mi tenhle kousek kápl do noty. Myslím si, že Lieberman dokázal z toho mála co měl k dispozici vytěžit maximum. Prostředí lesa je k hororu jako stvořený, atmosféru to mělo taky celkem ucházející a hlavní " Killer " byl docela řízek. A ten jeho smích. No luxus. Určitě nic co by jste chtěli slyšet před smrtí. Jediný co bych filmu vytknul je ten konec. Zakončení filmu mohl Lieberman vyšperkovat víc. Ale i přesto je za mě Just Before Dawn lepší jak některý díly ze série Friday the 13th. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (6)

  • Podle scénáře se měl film jmenovat The Last Ritual. (Chatterer)
  • Film bol zakázaný vo Fínsku. (Paldiny)

Reklama

Reklama