Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický film o tom, čo všetko sa môže stať s človekom, ktorého živelný talent a chlapčenské sny o filmovej práci sa rozplynú v tvrdej realite za mäsiarským stolom. Príbeh predstavuje dvoch kamarátov z vojenčiny profilujúcich sa dvoma celkom odlišnými postojmi k životu. (oficiální text distributora)

Recenze (15)

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Takový ten drsný příběh rozervaného mladíka z konce normalizační éry, kdy už, minimálně ve velkoměstech, nastupoval plíživě divoký východní kapitalismus. Zjevně inspirováno předešlými českými snímky, natočené ale na slovenský způsob. Nebýt Vetchého přehrávání a místy šílené hudby, bylo by to snad i na čtyři hvězdy. Podle mne nejlepší film tohoto v podstatě neznámého režiséra. O to cennější, že si napsal i scénář. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Chápu, o co mělo jít a o co se to snaží, ale nijak mě to nevzalo. Pár trochu silných scén mi skutečně nevynahradí všechny ty mdlé, které se sice o něco snaží (včetně poetiky), ale neúspěšně - aspoň v mém případě. A Godárovy hudby, na kterou jsem se těšil asi nejvíc, tu pro mě bylo dost málo, nicméně i tak ten můj výsledný dojem táhne o něco nahoru. Ale jinak to jako celek fakt šlo mimo mě a nezanechalo to ve mě skoro nic. 2* ()

Reklama

sek 

všechny recenze uživatele

Film, který tak trochu neustál momentální změnu režimu, měl se ještě víc odstřihnout od konkrétní doby. Nicméně výkon Ondřeje Vetchého je vskutku pozoruhodný. Řeč, kterou se snaží zaujmout u přijímacích zkoušek, nebo výbuch násilí na bezbranné ženě, kterým se snaží vyrovnat "úspěšnému" kamarádovi – to jsou scény, na které se hned tak nezapomíná. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Traumou z detstva sužovaný mladík z dediny má hlavu plnú poetických predsavzatí o živote v meste. Nesplnenie ideálov o filmovej tvorbe, či štúdiu nahrádza zhrubnutím na barovo-mejdanového frajera, vybíjajúceho si pošramotené ego ubližovaním okoliu. Rozpory s vnútorne citlivým "ja" sa stupňujú, nádejný vzťah sa búra, istoty rodinného zázemia zanikajú... Opakujúce sa symboly žaby a sovy, zmätené skoky do minulosti hlavného hrdinu a odkazy na zanikajúci socializmus, kedy sa príbeh odohráva, zrejme mali dodať umeleckú nadstavbu, ale v kontexte hlavnej dejovej línie o pohltení mestským bahnom pôsobia rušivo, nadbytočne film spomaľujú a ten potom stráca šmrnc. 50% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Na filme spolupracovalo nemecké štúdio Omnia Film München. (Raccoon.city)
  • Filmové exteriéry sa natáčali v Bratislave, Važci, Vysokých Tatrách a v rakúskom meste Hainburg. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama