Reklama

Reklama

Učitelka, která se vzepřela Hitlerovi

(TV film)
  • Česko Třída 39 - Učitelka, která se vzepřela Hitlerovi (více)

Obsahy(1)

Zatímco svět odvrací před nacistickým Německem oči, Leonora Goldschmidtová usilovně bojuje, aby ochránila své židovské studenty a dostala je na západ. Leden 1933. Období Výmarské republiky právě končí a k moci se dostávají nacisté. Začíná stoupat počet násilných činů vůči Židům. Antisemitismus se stává národní doktrínou, která se čím dál víc projevuje i ve vztahu k dětem a školní výuce. Šikana, diskriminace a násilí se pro židovské děti stávají denním chlebem. Nový systém ale postihuje i učitele. Tento osud postihne také židovskou učitelku s jedenáctiletou praxí, Leonoru Goldschmidtovou. Ta se však svého povolání nehodlá vzdát a s pomocí známého na ministerstvu školství se jí podaří založit vlastní školu pro židovské studenty a postupem času ji dokonce akreditovat jako certifikační centrum Cambridgeské univerzity. Tím po své žáky získá ideální pozici k vycestování do zahraničí, což se většině, ať už s rodiči nebo v tzv. „kindertransportech", podaří. Dodnes na ni všichni láskyplně vzpomínají. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Smutnonadějný příběh. Pro mě bylo nejzajímavější sledovat linku, když většině Židů docvakne, že jim jde o život, pokud neodjedou z Německa. Nařííření proti Židům jejich psychopata vůdce postupovala nenápadně. Lidské mínění je stádní a je třeba aby změnu přijalo většina mozků a stane se tak obecným názorem. V tomto dokumentu je zlom jasný - ve 40 minutě tzv. křišťálová noc. "i ti nejméně rozhodní Židé si uvědomují, že emigrace je jediná možnost" .Rodičům, kteří ještě nepřeběhli do nového názorového paradigmatu učitelka přímo řeka "co je to s vámi, jste padlí na hlavu, že tu zůstáváte?". Při dramatické snaze o transport školy do Británie si člověk říká, že už desetiletí si vymírající Britové stěhují v rámci ideologie multikulturalismu půlku Afriky a Arábie, a v této době příjímali jen židovské děti, zatímco jejích rodiče skončili v plynové komoře. Hitler mě Británii rád, to je také důvod , proč Dunkerk skončil jak skončil. Já na Britech z mých návštěv jejich země vidím fašounské znaky, ostatně s koncentračními tábory a vyhlazováním, milionů hlady lidí v jejich koloniálních zemích (miliony v Indii) začali právě oni. i ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Německo v druhé polovině 30. let pohledem ze školní lavice. Zvrácený politický režim se stal vedením kulturně i průmyslově bohatého národa, a započal svou zkázonosnou historickou stopu, která se vyznačovala hlavně krizí lidských hodnot. Nejen před žáky škol již nestojí učitelé či nadřízení, ale zmanipulovaní demagogové šířící nenávist a strach. Úkol na další hodinu? Přinést svůj rodokmen za pět generací - začneme oddělovat. Příběh o ženě jménem Leonore Goldschmidt a její škole svobody v totálně nesvobodném prostředí. Dobové Německo okem kamery, kterou drží Julien Bryan. Ten také poskytuje svědectví - na konci 30. let promítá veřejně svůj dokument o Norimberských zákonech ve Spojených Státech - zklamán z absolutní netečnosti ze všech stran. Je zde také zachycena i tzv. akce Kindertransport. Dokument je až příliš hraný, jinak téma velice vzácné a obdivuhodné, plné dobových filmových záběrů. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Je strašne veľa dokumentov o 2. svetovej vojne a o tretej ríši, o konkrétnych ľudských príbehoch počas tohoto ťažkého obdobia histórie, ale len niektoré stoja za to. Tento patrí medzi nich. BBC spracovanie tomu dodáva punc kvality a relevantnosti. 75% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Keď nesmela pracovať pre nemecký štát, napadlo ju určiť vlastné pravidlá a založiť súkromnú školu. Mimoriadna osoba v najzložitejších časoch pre ľudstvo, najmä pre židovské deti. Projekt, ktorý svedčí o obrovskom úsilí, ušľachtilom duchu a životnom optimizme jedného obyčajného človeka – ženy – učiteľky – pani Leonore Goldschmidtovej. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Židovská učiteľka Leonora Goldschidtová je prepustená z verejných služieb. Jej manžel notár objavil medzeru v nacistických zákonoch a založila súkromnú židovskú školu, kde sa židovské deti prostredníctvom dvojjazyčného vzdelávania pripravovali na odchod z Nemecka a to priamo v srdci Hitlerovho Nemecka.Keď sa jej škola definitívne zavrela 30.9.1939 odišli do Anglicka spoločne so 80 študentmi aj niektorí učitelia a pokračovali vo vzdelávaní v Folkestone až do mája 1940. Ďalší z radov dobrých dokumentov. V dobe uzatvorenia školy učiteľky Goldschmidtovej bolo v Berlíne ešte 27 tisíc židovských študentov, takže aj toto je prípad o jednej kvapke v mori. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama