Reklama

Reklama

13. komnata - Série 9 (2013) (série)


13. komnata Františka Ringo Čecha (S09E28)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Svérázný hudebník, malíř a ředitel divadla byl v mládí za recesi obviněn z hanobení republiky a ocitl se na několik měsíců ve vyšetřovací vazbě. Františka Ringo Čecha známe jako schopného muzikanta, komika, textaře, malíře, divadelního impresária a v poslední době i politika. Před rokem 1989 vystupoval v televizi i v rozhlase. Málokoho by asi napadlo, že i on ochutnal krutost komunistického režimu, tíseň jeho absurdních a vykonstruovaných procesů a poznal chlad vězeňské cely.
Františkův otec byl známý kabaretiér František Pražský. Ringo se nejprve vyučil v Kovoslužbě a chvíli pracoval jako elektroopravář, ale silný vztah k hudbě zvítězil a Ringo počátkem 60. let začal studovat bicí na pražské konzervatoři. V té době se seznámil se skupinou pražských recesistů, mezi kterými byli filozof Eugen Brikcius, publicista Oscar Gottlieb a další. Pro zábavu založili Tatarskou říši, měli svoji řeč, zákony, ministry i generály, hymnu i vlajku a svoji tatarskou armádu. Takto se bavili několik let až do léta 1963, kdy se ministři a generálové Tatarské říše sešli v kavárně u Nováků, kde Čech hrál. O přestávkách mezi hraním recesisté mezi sebou mluvili jako tatarští politici, chtěli vyhlásit válku Československu a výborně se bavili, jenže netušili, že je poslouchá udavač, který si myslel, že plánují státní převrat. Druhý den ráno byl Čech cestou do školy zatčen, převezen do Bartolomějské, dlouze vyšetřován a obviněn z přípravy ozbrojeného převratu. Následovalo obvinění z hanobení republiky a socialistického zřízení a několikaměsíční vyšetřovací vazba v ruzyňském vězení. Čech i další recesisté byli odsouzeni na 3 roky vězení, z čehož je zachránila až amnestie prezidenta Novotného. Tento atak moci jednadvacetiletým Čechem velmi otřásl, měl psychické potíže a uvažoval o emigraci. Podařilo se mu sice vycestovat do USA, ale po roce se vrátil domů, neboť cítil, že emigrace není pro něj. Absurdní proces se skupinou mladých recesistů a zkušenost s krutostí, jaké byli komunisté schopni, jej ale navždy poznamenaly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (6)

zette 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento porad mam rad. Preferuji ale dily, kdy jednotlive osobnosti jsou rozebirany v delsim casovem horizontu. To, ze byl Ringo par mesicu ve vezeni je sice "fajn", ale nikdo si z toho na zadek nesedne. Nebo alespon ne v situaci, kdy se tato neprijemna situace resi pul hodiny a nezbyde cas na dalsi komnaty tohoto kontroverzniho umelce. Jinak obraz "Zviratka obdivuji picu" na hrad:-)! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pol hodinu preberať iba jednu jedinú, hoc zaujímavú, záležitosť spred 40 rokov sa mi zdá trochu taký podraz pre divákov. 50% ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zajímavá kapitolka o neznámé podobě tvůrčího intelektuálního úniku. Další střípek do mozaiky režimních absurdit, který Žmolíkovým osudovým výrazem a účastí Šiklové občas dostává pachuť pokusu o obecné vyjádření totalitního zla. ()

hermiona

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

to sator: ČT pořad nestopla a nesmazala info (pořád je na jejich stránce), pouze jej v daný den 14. 3. stáhla z vysílání kvůli nasazení životopisu Otakara Brouska, který v ten den zemřel - tuhle komnatu pak odvysílali v náhradním termínu 11. 4. Dělají to přece pokaždé s večerním pořadem, když nějaká osobnost zemře, to není žádná novinka. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama