Reklama

Reklama

Plátno mistra Leonarda

(TV film)
  • USA The Da Vinci Shroud
všechny plakáty

Obsahy(1)

Po staletí bylo plátno, uložené v turínské katedrále, považované věřícími za pohřební roucho Ježíše Krista, nejcennější křesťanskou relikvii. Plátno není malba, vypadá spíše jako otisk. Zobrazuje ukřižovaného muže a nese stopy lidské krve i potu. Jeho vznik je záhadou. V poslední době se řada vědců shoduje, že by jeho autorem mohl být Leonardo da Vinci. Okem lze spatřit pouze mužskou siluetu, ale v negativu  je obraz muže zřetelný. První zmínka o plátně se datuje do roku 1353, kdy bylo uloženo ve Francii. Později se dostalo do Itálie, zmizelo a po čase se objevilo znovu. Jako relikvie přitahovalo davy poutníků i jejich peníze. V roce 1988 však bylo uhlíkovou metodou zjištěno, že bylo plátno utkáno 1000 let po Ježíšově smrti. Jde tedy o podvrh ze středověku. Tehdy začali odborníci zvažovat, že by jeho autorem mohl být jeden z nejslavnějších umělců všech dob – Leonardo da Vinci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Toho Leonarda da Vinci už napchajú skoro všade, pomaly si začne človek myslieť, že snáď stvoril celú túto planétu. Inak ale suché dokumentárne spracovanie o najznámejšej látke na svete. ()

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

To, že je Turínské plátno podovd jako prase, ještě nezamená, že si o jeho původu můžu vycucat z prstu jakoukoli báchorku a říkat tomu "vědecký závěr" . The Da Vinci Shroud je totiž dokument, který názorně ukazuje, jak se dá "pavědeckou demagogií" obhájit libovolná zběsilost. Za obzvlášť vypečené se pak dá považovat porovnávání neostré šmouhy bez rysů s údajnými Leonardovými proporcemi, odvozenými ze dvou obrázků, z nichž jeden prokazatelně NENÍ Leonardův portrét a o druhém se to neví ani s 50% jistotou. Úroveň vědeckých závěrů tohto arcidíla je tu asi tak stejná, jako když se v Brainiacu vyhodí do vzduchu náklaďák s hranolkami na důkaz, že brambory umí létat. ()

Reklama

Reklama