Reklama

Reklama

2030

(festivalový název)
Vietnam, 2014, 99 min

Režie:

Nguyen-Vo Minh

Scénář:

Nguyen-Vo Minh

Kamera:

Bao Nguyen

Hrají:

Kim Long Thach

Obsahy(1)

Rok 2030 s sebou nepřináší expandující civilizaci jen vyspělou technologickou evoluci, překonávající v mnoha ohledech všechny dosavadní milníky, přináší s sebou také strach, smrt a chudobu lidem bez bohatství a majetku. Existenciální otázce tak čelí stále větší procento obyvatel přímořských oblastí, jejichž původní přírodní ráz byl samotnou přírodou jen v posledních několika letech změněn k nepoznání. Z dříve úrodných zemědělských oblastí jižního Vietnamu je nyní jen mrtvá mořská pláň, odkrajujíce si stále větší a větší kus pevninského území. Tři čtvrtiny obyvatel ohrožených oblastí byly již přemístěny dál do vnitrozemí, avšak vyskytují se i tací, kteří odchod rázně odmítají. Žijí v příšerných podmínkách v plujících domech, malých a ještě menších rybářských bárkách, z nichž mohou snadno lovit rapidně se zmenšující počet mořských ryb. Obyvateli menšiny jsou i Sáo (Quỳnh Hoa) a Thi (Thạch Kim Long). Manželská dvojice, zuby nehty bojující o vlastní přežití. Tvrdohlavost je ale jednoho dne připravuje o vzájemné pouto, když je po návštěvě plující farmy Đại Thanh Floating Farm nalezen Thi mrtev. Tyto multikulturní farmy jsou po celé délce mořské pláně vybudovány z mezinárodních fondů za účelem vědního centra, zabývajícího se měnícími se přírodními podmínkami a pěstováním rozličných druhů konzumních potravin v drastických mořských podmínkách. V čele jednoho takového komplexu stojí i Giang (Quý Bình), renomovaný vědec, jemuž se jen před nedávnem povedl průlom v pěstování zeleninových produktů v mořských podmínkách. Se Sáo si byl kdysi velice blízký. A uvědomujte si to i Sáo, která se na něj po dlouhých letech omezené komunikace obrací s prosbou o zaměstnání v komplexu, v němž nalezl před nedávnem její muž smrt. Sáo se na vlastní pěst rozhoduje zjistit celou pravdu o manželově smrti. (Conspi)

(více)

Recenze (2)

Tillia

všechny recenze uživatele

V historicky první vietnamské sci-fi Nuoc 2030 zaplavilo moře nížiny, přitom v něm zároveň ubývá ryb. Genetičtí inženýři proto zkoumají, jak pěstovat zeleninu na mořské vodě. Neobejde se to bez obětí, jak pozná i hlavní hrdinka Sao. Nuoc 2030 je jeden z těch filmů, které vzestup moří komunikují srozumitelně: nebude co jíst. Režisér Nguyen-Vo Minh původně pracoval jako vědec a fyzik. K filmu ho přimkla už drobná radost z dětství. Rodiče měli kino, kam chodil zapomenout na válku, která v zemi zuřila. Ironií osudu je, že hlavní peníze Minhovi nepřišly z Vietnamu, ale od americké nadace. Je ale škoda, že snímek před vědeckým aspektem preferuje poměrně banální romantiku. Co na tom pak, že obraz i atmosféra pustých vodních ploch berou dech. Zdroj: http://magazin.aktualne.centrum.cz ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hezké. Rozhodně svébytné - na art moc málo zasněné a příliš dějové, na normální film moc pomalé, ale holt na to Vietnamci jsou po svém. A já to oceňuju. 3 a 1/2 ()

Reklama

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Snímek pracuje s povídkovým literárním podkladem dobře známé vietnamské spisovatelky Nguyễn Ngọc Tư. Ta sepsala fiktivní povídku "Nước như nước mắt" ("Water Like Tears", pozn. aut.), v níž ve vysoce nehostinném prostředí drastických globálních změn exceluje odhodlání tvrdohlavé ženy zjistit pravdu o podivné smrti svého manžela. Spisovatelka je rovněž autorkou naturalistické povídkové sbírky "Cánh đồng bất tận" ("Endless Fields", pozn. aut.), z níž filmoví tvůrci inspiraci čerpali i v roce 2009 při tvorbě vietnamského dramatického filmového snímku Floating Lives (2010). (Conspi)

Reklama

Reklama