Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dílo jednoho z hlavních představitelů ruské klasické literatury, Fjodora Michajloviče Dostojevského, se od počátku filmu těšilo velké oblibě u režisérů. Vedle Zločinu a trestu a Bratrů Karamazových filmoví tvůrci nejčastěji sahali po neméně slavném románu Idiot. Poprvé byl román zfilmován již v roce 1910 v Rusku. Ve Francii byl Idiot na filmové plátno převeden poprvé až po druhé světové válce, realizace se ujal Georges Lampin, režisér ruského původu. Ten se ve francouzském filmu od počátku třicátých let uplatňoval jako producent, IDIOT (L'Idiot) byl jeho režijním debutem, přičemž do podoby filmového scénáře upravil román renomovaný Charles Spaak. Film disponuje hvězdným hereckým obsazením, vedle přítomnosti osobností typu Gérarda Philipa tu našli uplatnění i významní herci francouzského divadla, kteří jinak s filmem vůbec nespolupracovali. Například v roli generála Jepančina se objevil Maurice Chambreuil, slavný herec divadla Comédie Française, pro nějž to byla jediná role ve zvukovém filmu. Film měl premiéru 7. června 1946; Georges Lampin se k Dostojevskému vrátil o deset let později se Zločinem a trestem. (argenson)

(více)

Recenze (13)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Zdařilá verze Idiota - mladý Gerard Philipe byl ideálním představitelem Myškina - přesvědčivě zachytil půvab a křehkou sílu této postavy. Myškin je nádherná a hluboce dojímavá postava a herci se povedlo tuto postavu oživit tak, že jsem měl pocit, že skutečně vidím Myškina a ne jen mladého herce. Opravdu mě jeho kreace dojala téměř tak jako tato velká a hluboká postava. Ve filmu je několik nádherných detailů jeho tváře, v které se zrcadlila celá síla Myškinovy osobnosti - nadlidská dobrota, prostota a láska. Stojí za vidění. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Kniha podaná rychlostí TGV. Ale asi nebyla jiná možnost, než škrtat a zjednodušovat. To že odpadnou všechny vedlejší motivy a postavy se dalo očekávat, horší mi přišlo někdy až přílišné zjednodušování charakterů a motivací těch důležitých postav. Koneckonců široké a rozervané ruské duše nebyly Francouzům nikdy vlastní a Dostojevského měli potřebu často krátit a upravovat i v písemné podobě. Škoda také někdy až přílišného postaršení postav, kdy např. generálka Jepančinová vypadá spíš jako babička než matka dívek na vdávání. Což ovšem neznamená, že by byl film špatný, to právě naopak, je dost dobrý, ale knize konkurovat nemůže. Jednoznačně nejlepší zde byl Gérard Philipe v hlavní roli. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Stejně, jako si Dmitrije Karamazova už nedokážu představit jinak než s holou hlavou, kníže Myškin bude pro mě mít trvale podobu čtyřiadvacetiletého Gérarda Philipa. Jeho podání neobratného, křehkého mladíka s čistou duší a dětským srdcem, který se dívá na svět trochu náměsíčnýma očima je dokonalé, stejně strhující je však i procítěný výkon Edwige Feuillère v roli Nastasji Filipovny. Děj je hodně zjednodušený, to je ale nutné zlo filmových adaptací Dostojevského, a nelze to tvůrcům mít za zlé. A chvílemi jsem byla vážně dojatá. „Jen se na něj podívejte - zdědil dva miliony a pláče!“ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dostojevskij vo svojom románe naplno rozvinul konfrontáciu morálne čistého a naivného muža so skazenou ruskou spoločnosťou 19. storočia. Tento niekedy až tragikomický pohľad sa podarilo preniesť na film najmä vďaka slávnemu scenáristovi Charlesovi Spaakovi. Dobrú prácu odviedol aj debutant na režisérskej stoličke Georges Lampin, ale hlavne mladučký Gérard Philipe, ktorý sa zhostil jemného kniežaťa Myškina s citom a noblesou. Jeho morálne čistá postava, vďaka ktorej si od miestnej smotánky vyslúžil zjednodušené pomenovanie "idiot", je rozpoltený láskou k dvom ženám. K čistej Aglaji ho ťahá láska v pravom slova zmysle, no k vrtošivej Nastasii so zlou povesťou je to skôr súcit. ()

27maudit 

všechny recenze uživatele

Jak píše Kobejn, nelze si Idiota představit jinak než jako Gérarda. Viděla jsem téměř všechny jeho filmy a ty nádherné detaily jeho tváře a andělských očí už ve mne zůstanou navždy. Gérard byl (a díky filmům, které dnes běžně můžeme vidět v originále s jeho nádhernou francouzštinou) stále je a navždy bude nadpozemsky nadaný herecký gigant. My Češi bychom měli být pyšní, že má český původ. Koho bohové milují, umírá mladý. Jeho smrt ve 36 letech ho paradoxně učinila nesmrtelným. Byla jsem nadšená výpravou i hereckými výkony. Nemohu jinak než za pět. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Herec Gérard Philipe svou roli hrál i před sovětským obecenstvem, které pravdivé podání Idiota sledovalo s největším zaujetím. Kdo ho jednou viděl s dlouhými vlasy, krátkou, světlou bradkou a bezbranným a jímavým výrazem, nemůže si už Myškina jinak představit. I význačný sovětský herec Jurij Jakovlev, který později ztělesnil tuto postavu ve filmu Idiot (1958) režiséra Ivana Pyrjeva, přijal mnohé z vnějších znaků Philipova knížete.
    (Rosalinda)
  • V dobové kritice filmu napsal režisér Jacques Doniol-Valcroze: " Hvězdou je tu Gérard Philipe. Je tu on... a ti druzí. Průzračný pohled, maličké gesto a stal se knížetem Myškinem. Ti, kteří ho viděli na jevišti v Caligulovi, věděli už, že je to velký herec. Nyní se o tom přesvědčí i široké obecenstvo. Je mladý, má velmi rád své povolání; i když pracuje do úmoru, vzbuzuje všechny naděje a otevírá nespočetné a krásné perspektivy do budoucnosti... Člověk se chvěje při pomyšlení, že by nám mohli zkazit takový talent..." Obava kritiky se naštěstí nesplnila.
    (Rosalinda)
  • O své roli herec Gérard Philipe řekl: "Idiot byl skutečně mojí první opravdovou filmovou zkušeností. V tomto filmu jsem začal cítit svoje řemeslo. Nejdříve mne zarazilo, že Georges Lampin chtěl dát mé postavě výraz Krista, ale brzy jsem pochopil, že představa byla správná. Když se film dostal do kin, veřejnost mne velmi pěkně přijala. Zejména příjemný byl pocit, že za mnou stáli moji spolužáci - hájil jsem názory své generace. Tentokrát jsem vystartoval. Cítil jsem, že mne čeká velká práce." (Rosalinda)

Reklama

Reklama