Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu nás přivádí do malého mexického městečka, kam přichází Nellie (Michele Morgan) se svým nemocným manželem. Přes péči doktora muž umírá. O mladou vdovu, kterou v hostinci okradou o všechny peníze, okamžitě projevují nepatřičný zájem místní hodnostáři. Nellie s postupně seznamuje s okolím i místním opilcem a povalečem Georgem (Gérard Philips), který tu kdysi byl doktorem. Události naberou spád ve chvíli, kdy se v městě prokáže nebezpečná epidemie. Doktor s pomocí Nellie donutí George k abstinenci, protože jeden lékař nestačí. Kdo může uteče. Nellie a Georges zůstávají… (Jezinka)

(více)

Recenze (5)

mortak 

všechny recenze uživatele

Jean Paul Sartre sice nakonec stáhl své jméno z titulků, ale pokud pomineme závěrečných pět minut, které se podbízejí buržoazním paničkám, jde o výborný film. Ač je Sartrova novela "Tyfus" typicky existenciální - postavy jsou sice uvnitř svobodné, takže George může kdykoliv přestat pít, kdykoliv se vrátit k řemeslu, ale přesto je něco přesahuje a znemožňuje plně prožívat jejich svobodu (v Sartrových Cestách ke svobodě či v Pozvání Simone de Beauvoir je to válka, kterou Albert Camus v Moru zobrazuje právě pomocí symbolu nemoci, která ovládne člověka tak, že on sám se stane tou nemocí a není již tím, co býval), Allégret však změnou názvu učinil hlavními hrdiny Nellie a Georgeho. Divák s nimi prožívá nesnesitelné horko (točilo se v reálu při 60 stupních na slunci) a přitom jako ti Mexičané touží po M. Morgan chladící se ledem (malého Scorseseho tato scéna pronásledovala v mladistvých erotických snech), cítí bolest injekcí do zad, odvrací oči od nemoci, při které se člověk uzvrací k smrti... ale musí odejít pět minut před koncem. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Michele je opet uzasna a krasna, takovy zensky uz nejsou... Zajimavej cernobilej film se sympatakem Gerardem. Nic uplne prevratnyho, ale natoceny je to pekne (vlastne jeste v duchu doznivajicich ctyricitek). Zvidavy divak by si to nemel nechat ujit. Moc hezkej film. P.S.: Jestli nemate radi injekce, tak pri tom ockovani zavrete oci. To jsem Michelle nazavidel... 10cm jehla do patere...au. ()

JimJam 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého mi bylo horko ještě za dva dny :) Hlavní myšlenka filmu byla poměrně zajímavá, třebaže prostředí, do něhož byl příběh zasazen mě příliš neoslovilo. Škoda, že film se ze začátku hodně vleče a na konci všechno odvypráví za 20 minut, takže proměna hlavních hrdinů (navíc silně odpsychologizovaných) nepůsobí úplně důvěryhodně. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama