Reklama

Reklama

Spartakiáda 1965

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Sportovní
Československo, 1965, 15 min

Obsahy(1)

Dokumentární film Krátkého filmu o III. celostátní spartakiádě konané v roce 1965. Tato spartakiáda se zapsala tragicky do historie Československa, když došlo k pádu reproduktorů nově postavených v areálu studentských kolejí do čekajících dětí, z nichž čtyři na místě zahynuly a další byly těžce zraněny. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Výmluvný příklad sestupu mezi-národních tělocvičných setkání. Zatímco se všesokolské slety (od poslední třetiny devatenáctého století) nesly v duchu skutečné duchovní integrity, vzájemného poznávání a hledání společné řeči, staly se spartakiádní sjezdy ideologickou manifestací a ekonomickou družbou. Z ozvěny kdysi provolávaného sokolského hesla „Paže tuž – vlasti služ!“ nedozněla do šedesátých let ani hláska, a tak se lehce stalo, že se z pojmů vlasti a národa dnes staly služtičky nacionalistů. Při vědomí těchto pádů z předkládané reklamní babylonské směsi propagačních frází a neautentických záběrů Prahy, protkané okázalými záběry na velkorysé gymnastické sestavy, až mrazí. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Dokument o spartakiádě, tedy akci výsostně režimní, pojatý jako propagační film pro turisty z kapitalistické ciziny. Proto na začátku lze spatřit i vítání krajanů ze zámoří chlebem a solí, proto také téměř polovinu stopáže zabírají záběry na pražské pamětihodnosti (včetně hospod), proto je komentář namluvený v několika jazycích. Sama Spartakiáda je traktována jako svátek mládí, krásy, síly a jednotného ducha a je snímána tak, aby okouzlila. Do značné míry jde tedy o takovou Potěmkinovu vesnici, nehledě na možné opravdové nadšení a zaujetí mnohých cvičenek a cvičenců. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený velmi krátký barevný film o spartakiádě roku 1965. Byl pravděpodobně určen k propagaci celé akce v zahraničí, neboť zde zaznívá pouze komentář ve světových jazycích. Svižné tempo, střih a kamera umocňují dojem z filmu. Závěrečné pochvalné komentáře zahraničních reportérů podtrhují propagandistický podtext filmu. ()

Reklama

Reklama