Reklama

Reklama

Smrt ve tmě

  • USA Don't Breathe (více)
Trailer 1

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (785)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Myslím, že táto kombinácia hororu s thrillerom sa veľmi vydarila. Čistým hororom by som to nenazval, ale film má atmosféru a napätie na rozdávanie. Jednoduchý príbeh by sa v krátkosti dal zhrnúť do jednej vety, ale dôležité je ako k tomu režisér pristúpi. Z pohľadu zlodejov je bývalý slepý mariňák pekný hajzel, ktorý im ide po krku, ale z nestranného pohľadu sa chová tak, ako by sa zachoval asi každý odvážnejší chlap, jednoducho si chráni svoj dom a majetok. Film má krátku stopáž, je napínavý, svižný, stále sa niečo deje a to aj v momentoch keď sa slepý mariňák iba istým smerom "zadíva" a nastraží uši...Film obsahuje pomerne veľa tmavých scén, preto neodporúčam film sťahovať v pochybnej kvalite, ale počkať na kvalitu alebo na vydanie blueray alebo dvd. 80%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEBÝT VAŠÍ LOUPEŽE… PONESEŠ ZA TO ZODPOVĚDNOST!...“ /// Sympatickou záležitostí je tahle návštěva partičky adolescentů u slepýho veterána. Zvlášť když (alespoň se to zdá) je dědek na rozdíl vod nich kapku inteligentní. A tak (často) ve slepeckým módu dostávám reálnej příběh, ve kterým parchanti trpěj a často se přistihnu, že to kurva prožívám s nima! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě, do čeho vrazil prachy Sam Raimi. 2.) V blízkosti slepcova baráku je slyšet řetěz. 3.) Thx za titule „.Bac.“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vybílit sejf slepého válečného veterána není dobrý nápad, obzvláště pokud není hluchý, čichotupý a blbý a do tmy čeká podstatně méně něžněji než Audrey Hepburn.. Dala by se vyčíst úvodní scéna, která docela hodně naznačí, kam bude děj směřovat, úvodní expozice, která určí, které dva ze tří zlodějíčků čeká delší budoucnost či docela zbytečná sklepní přítomnost postav číslo 5 a 6 (nepočítám rotvajlera) a s tím související přerod terminátora na inseminátora, ale budu dělat, že jsem taky dostal v Iráku do očí střepinou. Alvarez proti Evil Dead cíleně ubral na nadpřirozenu, krvi a snaze šokovat obecenstvo a soustředil se na napětí. Že mu to šlo výborně, dokazuje například scéna ve sklepě, kdy majitel domu zajistí všem přítomným rovné podmínky či jinými kritizovaný konec, který v téhle nastavované podobě k žánru prostě patří. U Evil Dead jsem byl na Fedeho v hodnocení přísný, ale teď mu to vrátím, protože ten člověk talent má. P.S: Potkat na noční detroitské ulici Stephena Langa s jeho vodícím pejskem, lehnu si na zem a dělám přechod.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tá mrcha mala ísť sedieť. Ale barbíny do basy nechodia.“ Toto je tzv. „ten“ nápad, s ktorým ak prídete do štúdia, každé normálne ho sfilmuje. Do domu slepého boháča sa v noci vkradne skupina mladistvých zlodejov. Odsúdeniahodné? Určite. Majiteľ nehnuteľnosti (v absolútne démonickom podaní Stephena Langa, ktorý si to patrične vychutnáva a je tu veľmi, veľmi zlý) však ukrýva v skrini (resp. v inej časti domu) nejedno nechutné prekvapenie. Po jeho prevalení je otázne, kto je tu vlastne dobrý a kto zlý (prípadne či tu vôbec nejaké kladné postavy vystupujú). Práve to robí z Muža v temnote psychologicky zaujímavý film, hoci samotné postavy mimoriadne zázračne spracované nie sú. A Jane Levy, ktorú si drsný režisér Fede Alvarez vzal zo svojho ostrého debutu Evil Dead (2013), je približne rovnako sympatická, ako v ňom... čiže málo. Prvá polovica, kedy sa buduje atmosféra, je možno vydarenejšia, než druhá, v ktorej dochádza k potýčkam medzi jednotlivými skupinami (pán domáci disponuje rotvajlerom). Niekto povie, že mu nesedia nelogické kotrmelce, kedy sa v dome a v jeho tesnej blízkosti dejú hlučné a iné šialenosti a nikto z okolia si to nevšíma, ale mňa to práveže oslovilo: je to chudobná štvrť, ktorú postupne zarastá príroda a v dotyčnej ponurej ulici alebo nikto nebýva, čo je depresívne, alebo býva, ale keď počuje výstrely, zatiahne radšej záclonu a o nič sa nestará, čo je desivé. Alvarez si aj do Muža v temnote po Evil Dead prepašoval svoj nešvár: i keď sa postavám dejú fyzicky ťažko únosné (až neúnosné) veci, ony ich v pohode rozchodia. Možno je to jeho poznávacie znamenie a mali by sme si naň proste zvyknúť, aj tak s tým nič nenarobíme. Príjemne poteší nielen rozumná minutáž (cca hodina a pol), ale tiež sympaticky malý bodycount (nejde o lacnú vyvražďovačku). Občas je to klišé (dvaja bojujúci muži, z nich jeden sa z posledných síl načahuje po na zemi ležiacej zbrani - koľkokrát sme to už videli?), ale ako celok som si túto trilerovú (hororovú?) jazdu užil a nemám srdce dať jej 3* a menej. Hra so zvukom, svetlom, šerom, pološerom a tmou je vynaliezavá. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

To, že bejt slepej, ještě neznamená bejt hluchej a blbej, vás přesvědčí tenhle respekt budící veterán. Beze jména, bez rodiny, za to s pekelně nasranou dogou a hnusnou barabiznou, co nejen ukrývá pár hnusárniček, ale navíc z ní neni úniku. To všechno na vlastní kůži pocítí tři mladí delikventi, kteří se podle známé hororové šablony snaží najít cestu ven a při tom nepřijít o hlavu. Že to nebude moc velká sranda, ukáže hned první setkání s Blind Manem. Ten z nevítané návštěvy překvapivě nemá vůbec žádnou radost a bere na vetřelce všechno, co barák nabídne: bouchačku, zahradnické nůžky, kladivo... No, zkrátim to. Je to dobrý, celkem drsný, má to šílený tempo a nenechá vás to vydechnout. Navíc je to přesně obsazený, postavám fandíte a místy soucítíte. No a Lang? Toho potkat v noci na ulici, přikryju se asfaltem. (80%) ()

Galerie (69)

Zajímavosti (28)

  • Film bol pravdepodobne inšpirovaný skutočnou vraždou Haile Kifer a Nicholasa Bradyho v roku 2012. Kifer, 18, a jej bratranec, Brady, 17, sa vlámali do domu Byrona Davida Smitha, 64-ročného „samotára“ na dôchodku v Little Falls, Minnesota. Ten ich však postrelil, opakovane sa im posmieval, keď boli zranení, a potom strieľal na nich znova, kým nezomreli. Oznámenie podal až deň po vraždách, pričom ich mŕtvoly mal v skrini. Dňa 29. apríla 2014 ho uznali vinným z dvoch trestných činov úkladnej vraždy prvého stupňa. Bol odsúdený na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. (Arsenal83)
  • Když Alex (Dylan Minnette) propadne oknem a leží na střešním okně, vznikají na něm pomalu praskliny. Když potom oknem proletí, je jasně vidět, že se jedná o bezpečnostní sklo a tudíž na něm praskliny vznikat nemohou. Ihned by se roztříštilo. (notozjano)
  • Stephen Lang (slepý muž) nosil během natáčení speciální kontaktní čočky, které výrazně omezovaly jeho vidění, zejména při slabém osvětlení. Ostatní herci zase ve scénách odehrávajících se ve tmě nosili čočky, díky nimž vypadali, jako by měli rozšířené zornice, a které také omezovaly jejich vidění. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama