Reklama

Reklama

Babi

Drama / Rodinný
Jižní Korea, 2011, 97 min

Obsahy(1)

Osud na ramena vybraných jedinců skládá břímě mnohdy tak těžká, až si nezasvěcený může sám k sobě říct, jak je vůbec možné něco takového zvládnout. Jak je možné něco takového přežít. Život je životem každého, a tak není divu, že jej mnozí do morku kostí nenávidí, zatímco jiní nadevše milují. Jsou i tací, kteří nemají na podobné úvahy čas, neboť jsou myšlenkami u lidí, kteří si zaslouží jejich pozornost vždy o něco víc, než oni samotní. Soon-young (Sae-ron Kim) je dívenkou, jejíž drobounká bedra obtěžkává fyzicky a psychicky handicapovaný otec Mang-woo (Yong-suk Jo), k jehož řádnému opatrovnictví je zapotřebí spousty drahého času, který jiné děti jejího věku tráví na sportovních hřištích a dětskými hrami. Ona si však podobných radostí nedopřává. Má na starost vedení celé domácnosti, která zahrnuje bezpáteřního strýce Mang-taek (Chun-hee Lee), v jehož zájmu je pouze vlastní osoba, a mladší sestra Soon-ja (Ah-ron Kim). Ta je navzdory všem logickým vysvětlením stále nemocná. Nemoci ji drží v domácí izolaci a přiživují tak sny o životě v Americe. Její touha po životě v zámoří je natolik silná, že ji po vyslechnutí rozhovoru strýce s majetným Američanem, se zájmem o adopci korejského dítěte, přemáhá žárlivost a strýce atakuje prosbami o svoji vlastní adopci. To ještě ale netuší, jak ošklivý motiv se za celou adopcí skrývá. K jeho odhalení dochází až v okamžiku, kdy je handicapovaný otec postaven před rozhodnutí, kterou z dvojice dcer uvolní k adopci, a kterou z nich si ponechá po svém boku. (Conspi)

(více)

Recenze (4)

Ceres 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny nezáživné, spravuje to až poslední třetina. Dobré obsazení obou sester, kdy Soon-ja mi připomenula, jaké Korejci mají ideály, které jsou naprosto mimo (vypadat nepřirozeně štíhle, i když ve skutečnosti štíhle už vypadají.... A jak správně poznamenala Soon-young, panenka Barbie je vlastně mimozemšťan). USA jako zem snů? Výmysl. Pěkný kontrast zůstat v Koreji a žít v USA. Celkově je to ale průměrný film, ale to jen díky poslední třetině. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Pro velmi drsné téma příběhu poměrně obtížně stravitelný, ale pěkně natočený a děvčaty dobře zahraný snímek na téma lidské zoufalosti. Tento smutný příběh kvalitním způsobem zobrazuje dilema mezi láskou a zradou, otázku morálky a svědomí s nímž všichni zúčastnění musejí zápasit, jen ty nebohé děti netuší, o to vlastně kráčí. Někdo přežije, někdo zemře, peníze a svědomí však rozhodují o tom, kdo to bude... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to úplne priemerná dráma. Má celkom dobrý príbeh o dievčati, ktoré žije so svojim mentálne zaostalým otcom, sebeckým strýkom a žiarlivou mladšou sestrou, takže sa musí spoliehať hlavne na seba a nevie sa dočkať času, keď sa dostane do novej rodiny, keďže si ju vyhliadol Američan so svojou dcérou a všetko je na najlepšej ceste, aby sa tak stalo. Ale hlavne vzťahy v rodine predsa len všetko komplikujú. Spracovanie je ale iba priemerné, dej je až príliš jednoduchý a úplne priamočiary, chýbajú tu akékoľvek výnimočnejšie situácie, takže za dlhší čas sa nenájde nič, čo by mohlo výraznejšie zaujať a nanešťastie ani postavy si ma moc nezískali. Síce sami o sebe sú celkom zaujímavé, ale spolu im to moc nefunguje, aspoň v rámci rodiny, takže si myslím, že hlavne na tých vzťahoch mali lepšie popracovať, keďže potenciál tu kvôli ich odlišnosti na to bol. Ale zase nemôžem si ani úplne sťažovať, dá sa na to bez problémov sťažovať, takže som sa nenudil, zaujalo ma zapojenie amerického muža a hlavne jeho dcéry, ktorá tu má dostatok priestoru, takže som bol zvedavý, ako to s adopciou dopadne, no hlavne v poslednej tretine príde celkom zaujímavý zvrat, ktorý som nečakal a filmu dodá úplne iný náboj. Takže celkovo mi to na ten priemer určite stačí. Herecké obsadenie je celkom slušné, poteší hlavne výborná Kim Sae-Ron v hlavnej úlohe, ale aj zvyšné sú obsadené bez problémov. Réžia a technická stránka sú na tom priemerne, takže tu sa nedá moc čo chváliť, ale aspoň ani moc kritizovať, jedine by som ocenil aj nejaké emócie, lebo som nič necítil. Takže čakal som o niečo viac, z juhokórejskej produkcie som predsa len zvyknutý na vyšší štandard, ale zase nie som ani výraznejšie sklamaný. Dá sa na to bez problémov pozerať, hlavná hrdinka to tiež o niečo povyšuje a navyše poteší aj ten zvrat, takže nemám dôvod byť zbytočne kritický. 52% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení vybraných scén bylo pro dětskou hereckou dvojici úkolem nanejvýš náročným. Při jedné takové, kdy opilý nájemník (Sang-woo Lee) sexuálně obtěžuje Soon-young (Sae-ron Kim) bylo natáčení z důvodu hereččina psychického vypětí na určitou dobu přerušeno. (Conspi)
  • Dvojice Sae-ron Kim a Ah-ron Kim jsou ve skutečnosti sestry. O jejich vůbec prvním společném účinkování ve snímku rozhodla až po vzájemné osobní konfrontaci se samotným režisérem snímku, Sang-woo Lee, jejich matka, která, jak sama v pozdějším rozhovoru uvedla, byla zaujata filmovým zpracováním režisérova předešlého dramatického snímku Mother Is A Whore (2009). (Conspi)
  • Podkladem pro snímek se stala skutečná událost. Její filmové ztvárnění, jak režisér Sang-woo Lee v jednom z pozdějších rozhovorů uvedl, bylo zpracováno dokonce už v devadesátých letech jedním nejmenovaným jihokorejským režisérem. Filmový snímek byl nicméně vládními nařízeními stažen z oběhu a veškerá jeho komerční distribuce byla pozastavena. Jako důvod byla uvedena jeho tristní tématika, která by tak mohla mít neblahý dopad na tehdejší vzájemný vztah Spojených Států Amerických a Jižní Koree. (Conspi)

Reklama

Reklama