Reklama

Reklama

Fires of Kuwait

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / IMAX
USA, 1992, 36 min

Režie:

David Douglas

Scénář:

David Douglas

Kamera:

David Douglas

Hudba:

Michael Brook

Hrají:

Rip Torn

Obsahy(1)

Rok 1990, válka v Zálivu, Kuvajt je násilně obsazen iráckými jednotkami pod velením Saddáma Husajna, podle jehož slov tento malý kus Země právě "přestal existovat". Situace se vyostřuje, USA společně s dalšími státy spěchají na pomoc. Zhruba rok po vypuknutí konfliktu je nakonec operace k osvobození Kuvajtu "Pouštní bouře" rychlým procesem s Husajnovou rozpínavostí. Ten ale z posledních sil rozkazuje odvetu. Výsledkem je obrovská ekologická katastrofa v podobě téměř sedmi set hořících ropných vrtů na zdevastovaném kuvajtském území.
Dokument FIRES OF KUWAIT (v distribuci uváděn také jako Operace Pouštní bouře - Hrdinové z Kuvajtu) popisuje události bezprostředně po skončení války, kdy se skupiny expertů i dobrovolníků z celého světa společně snažily různými způsoby uhasit hořící vrty a vrátit tak kuvajtskému nebi slunce. (SjamK)

(více)

Recenze (5)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Horiace ropné polia. A práve kvôli ním vznikla celá vojna. Nech mi nikto nehovorí, že by sa americkí záchranári svetovej demokracie zastali nejakého Kuvajtu, keby tam nebola ropa. Je zaujímavé, že pri podobných agresiách napríklad v Afrike sú nositelia jedinej možnej pravdy nejak potichučky. Čo sa týka dokumentu, ten je podľa mňa krátky a nie tak výnimočný, aby bol dokonca nominovaný na oscara. Ale oscary, to je už len politika. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Pokud někdy existovalo něco, čemu se dalo říkat "peklo na zemi" a taky to tak vypadalo, tak to bylo tohle. Ta děsivá a skličující působivost hořících ropných vrtů, zářících jako pochodně pomsty v nekonečné temnotě kuvajtského v dýmu ztraceného nebe, se člověku zaryje pod kůži. Na jednu stranu mě celý ten pohled neskutečně fascinuje a naplňuje takovým zvláštním mrazivým pocitem - a zároveň děkuji bohu, že jsem nic takového nikdy nemusela zažít na vlastní kůži. Dokumenty zobrazují skutečnost (nebo by měly) a v tom tkví jejich síla. Podobné záběry by mě nikdy tolik neoslovily, kdybych věděla, že jde stejně jen o další počítačově vytvořenou fikci, výplod lidské představivosti, který se ale nikdy nestal. Tady je tomu jinak, jednoduché záběry z ruky šikovného kameramana jsou dostatečně výmluvné, skutečné, svým zjevem až neskutečně démonické (ironie? :-) Na tohle by se měl člověk podívat, aby viděl, kam až může vystoupat lidská hloupost. Pusťte si pár pořádných nepodbízivých filmů z nějaké z válek a k tomu potom jako třešničku na dortu špinavé absurdity TOHLE. Přeji hodně zdaru! ___PS: Zajímavá náhoda: hudba mi přišla minimálně v jednom místě až překvapivě podobná té z (o 15 let mladšího) filmu Až na krev... ()

Reklama

Reklama