Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva o Leyte

(TV film)
  • Velká Británie Battle of Leyte Gulf
všechny plakáty
Velká Británie, 1996, 2x58 min

Obsahy(1)

V říjnu 1944 došlo u filipínského ostrova Leyte k rozhodující námořní bitvě mezi Spojenými státy a Japonským císařstvím. Japonské námořnictvo se pokusilo zničit americkou Tichomořskou flotilu a zabránit invazi na Filipíny. Do bojů se na obou stranách zapojilo 280 válečných lodí a 200 000 námořníků a letců. Pokus japonského velení – vsadit vše na jednu kartu – se nezdařil a vedl k devastaci Císařského námořnictva. Američané se na Filipínách úspěšně vylodili a námořnictvo Spojených států ovládlo definitivně Tichý oceán. Poslední velká srážka bitevních lodí v historii byla předehrou k totální porážce Říše vycházejícího slunce, ke které došlo v následujícím roce. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, že tie najvýznamnejšie operácie druhej svetovej vojny poznám, no mýlil som sa a som rád, že som sa dozvedel niečo nové, pretože o Bitke o Leyte som toho vedel skutočne len máličko a o to viac ma tento ďalší diel s tejto série bavil. Menej známe udalosti, ktoré boli ale kľúčové pre víťazstvo. 80% - 4* ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. ()

Reklama

Reklama