Reklama

Reklama

Captain America: Občanská válka

  • USA Captain America: Civil War (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2016, 147 min

Film studia Marvel Captain America: Občanská válka se odehrává v době, kdy Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo. Dojde však k dalšímu incidentu, ve kterém sehrají Avengers nešťastnou roli. Politické tlaky vyústí ve vytvoření systému zodpovědnosti vedenému vládní organizací, jež na tým super-hrdinů dohlíží a řídí ho. Nová skutečnost Avengers rozdělí na dva tábory. Jeden vede Steve Rogers, jež hájí svobodu Avengers, aby mohli bránit lidstvo bez vládních zásahů. Druhý vede Tony Stark, který překvapivě zastává myšlenku vládního dohledu a zodpovědnosti. Připravte se vybrat si svou stranu a přidat se k non-stop akci na dvou frontách. (Falcon)

(více)

Videa (34)

Trailer 2

Recenze (1 240)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Konflikt probíhá trochu jinak než jsem si asi představoval (klasický problém větších eventů v MCU), ale pro potřeby filmu fungoval naprosto dokonale. Záporák překvapivě funkční, motivací uvěřitelný chlápek, kterému došlo, že Avengers nezničí sám. Je to zarážející, ale většině řadových záporáků prostě tohle nikdy nedojde. Russoovi si navíc stejně jako ve Winter Soldierovi s přehledem dávají veškeré akční sekvence, které nenudí a mají nápad. Scéna na letišti je tak třešničkou na dortu, kterou i v roce 2022 překoná jen minimum podobných konfliktů. Každá postava dostává svůj adekvátní prostor, humor sedí na jedničku a uvedení Spideyho a Black Panthera bylo epesní. To všechno je důvodem, proč mám Civil War v MCU na prvním místě. Nehledě na Endgame a všechny díly Avengers - tohle je nedoceněná srdcovka. #TeamIronMan ()

tron 

všechny recenze uživatele

Super, ale je to skôr Avengers 2,5, než Captain America 3. Napriek rovnakej režisérskej opore, akú mala dvojka, je trojka iná. Vrátane akcie, ktorá je mohutná a jej jej veľa a v podstate sa dá hovoriť o tom, že je dobrá a vydarená. Ale nie je zostrihaná tak prehľadne, ako minule. Takisto nepoteší, že kapitán nie je až takou hlavnou postavou, ako (vzhľadom na názov) pravdepodobne mal byť. Občas dokonca pôsobí dojmom, že nevie, čo robí a len sa nechá voľne unášať rozbúrenou riekou. Raz darmo, bez podpory skúseného, všetkými prefíkanými masťami špionážneho sveta mazaného lišiaka Nicka Furyho je vojak Steve zrejme stratený. Celkovo ma to ale bez debaty parádne bavilo, novo implantované postavy (Čierny panter a Spider-Man, ale takisto Ant-Man, ktorý mal v tom čase za sebou iba jeden film a napriek tomu hladko a bez problémov zapadol do takto nastoleného univerza, čo je zrejme špecialita Paula Rudda, ktorý podobne bravúrne a hladko svojho času zapadol aj do Priateľov, spomínate?) dopadli na jednotku s hviezdičkou, staré postavy sa rovnako vydarili a je medzi nimi vydarená konfliktná chémia. Hlavný problém spočíva v ich povahách, čo je pôsobivejšie, než nasilu, umelo vyvolaný konflikt medzi hrdinami v tiež tohoročnom Batman vs. Superman. Komiks u nsá vyšiel dvakrát: prvý raz v rámci UKK v roku 2014 a následne v CREW v roku 2021. Hoci vôbec nebol zlý, vlastne bol miestami vynikajúci, film je lepší a to paradoxne napriek tomu, že má k dispozícii oveľa menej postáv. To je ale v konečnom efekte plus, lebo s tými "pár", čo má, má viac času kvalitne psychologicky narábať (v komikse na detailnejšiu drobnokresbu nebol čas, keďže postáv bolo asi 80). ()

Reklama

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Bratři Russoové nám s Winter Soldierem vytřeli zrak a já si myslím, že s Občanskou válkou zašli ještě dál. Film se volně inspiruje komiksovou klasikou Marka Millera pod stejným názvem. Ve filmu je oproti ostatním marvelovkám cítit jiný dospělejší tón, který k tématu tohohle filmu celkem sedí. Svět není pouze černobílý, nerozděluje se na ryzí hrdiny nebo skrz naskrz zlý záporáky, jsou tam prostě i odstíny šedý a v tomhle filmu se Kapitán Amerika i Iron Man postaví každý na jinou stranu barikády ohledně prosazení vládního programu o registraci a službě superhrdinů – zde se tedy přímo jedná o Sokovijsou smlouvu. V tomhle filmu je i nutné znát předchozí filmy z MCU, jinak se v tomhle filmu moc nechytáte. Pro někoho je to možná mínus, ale mě tím jenom Kevin Feige potvrzuje, že je člověk, který ví, co dělá a vytvořil vlastně superhrdinský filmový seriál, který si nechcete nechat ujít. Nejlepší moment: Všechno z letiště. Odhalení Spider-Mana, představení Black Panthera, Ant-Manova přeměna v Giant-Mana a srdceryvný souboj Tonyho a Kapitána. Více zde: https://www.youtube.com/watch?v=wYjk33MgJSA ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších marvelovek, ne-li ta úplně nejlepší. Trailery naštěstí nevyzradily vše, takže děj Občanské války je překvapivý, ať už předlohu znáte nebo ne, a přitom není ani trochu přeplácaný a navíc od začátku do konce plyne tak přirozeně, ani stopa po nějaké křeči... Zkrátka úplný opak (prvních i druhých) Avengers. Působivé tiché konverzační scény jako ze Singerových X-Men se střídají s akcí jako od Paula Greengrasse, vtipy nejsou nutnost, ale vítané koření, co má být dramatické a osudové, to takové je, a když dojde na emoce, je to stoprocentně dojemné a směšné ani trochu. Nové postavy mezi ty známé zapadají naprosto přirozeně (sympatický Spider-Man), Henry Jackman na rozdíl od minulého Captaina složil vážně poslouchatelnou hudbu a konečně někoho napadlo, že v epickém závěru filmu nemusí záplava digitálních triků ničit velkoměsta, aby se divákům svírala hrdla.___P.S. Až teď jsem si uvědomil, co všechno vlastně schází filmu Batman vs Superman, který má mimochodem velmi podobnou zápletku, ovšem podává ji prostě hůře. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že v záplavě superhrdinských filmů už jaksi není, jak vymýšlet kvalitní zápletky. Proto, byť se to tvůrci snaží maskovat sebevíc, zasekáváme se u zemřelých maminek, bezhlavých pomst, obnovování těch samých problémů v odlišných variacích atd. Nicméně na Občanské válce byl odveden kousek poctivé tvůrčí práce, scénář staví na předešlých marvelovských filmech (takže jsem určitě nepochopil všechny detaily), objasňuje motivace obou stran a hlavně vše směřuje k atraktivním soubojům. Je v tom jistá samoúčelnost, ale nedá se říct, že by příběh urazil. Akční scény jsou zde to hlavní a musím říct, že se dost povedly. Ačkoli střih byl stále docela rychlý, smekám klobouk před kamerou. Ta dokázala vést divácké oko tak, aby se vždy zorientovalo a aby záběry působily energicky a chytlavě. 8/10 ()

Galerie (267)

Zajímavosti (122)

  • "I could do this all day" ("Tohle bych mohl dělat celý den") –⁠ hlášku, kterou pronese Captain America (Chris Evans) při bitce s Iron Manem (Robert Downey Jr.) – mohli pozorní diváci zaznamenat již v prvním filmu Captain America: První Avenger (2011). Tehdy se Steve Rogers bil ve slepé uličce s hulvátem z kina. (Charpy)
  • Jedná se o první film z Marvel Cinematic Universe, ve kterém nám byly představeny nové postavy, které se měly až poté objevit jako hlavní hrdinové vlastních filmů. Jedná se o Spider-Mana (Tom Holland) a Black Panthera (Chadwick Boseman), kteří poté ztvárnili hlavní role ve filmech Spider-Man: Homecoming (2017) a Black Panther (2018). (V999)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Black Widow nabírá starého známého?

Black Widow nabírá starého známého?

18.09.2019

Následující článek obsahuje spoilery k Avengers: Endgame, pokračujte tedy na vlastní nebezpečí. Už příští rok se dočkáme první sólovky pro postavu Black Widow v hlavní roli se Scarlett Johansson. Ve… (více)

Reklama

Reklama