Reklama

Reklama

Hologram pro krále

  • Velká Británie A Hologram for the King (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Když je americký obchodník (Tom Hanks) vyslán do Saúdské Arábie, aby zde, jak doufá, uskutečnil nejlepší obchod svého života, naráží zde na značné kulturní rozdíly. Navzdory počátečnímu překvapení místními zvyky a neprůhlednou byrokracií se mu nakonec s pomocí upovídaného taxikáře (Alexander Black) a krásné saudské doktorky (Sarita Choudhury) začíná dařit v neznámém světě orientovat. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (105)

Slarque 

všechny recenze uživatele

V téhle komedii se toho vlastně moc nestane. V tomto žánru je to možná méně obvyklé, ale prostě to tentokrát není o ději, ale o pocitu. A ten se Tomu Tykwerovi navodit povedl. Tom Hanks je skvělý, Alexander Black ale přes veškerou snahu ani trochu nevypadá jako Arab, zato poloviční Indce Saritě Choudhury bych to sežral i s navijákem. Ani Lewis Rainer mi nepřišel příliš podobný mladému Tomu Hanksovi, ale budiž. A ta omáčka kolem cyklistické značky Schwinn byla v té zkratce podaná docela srozumitelně (body navíc od cyklisty). ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dostanete-li se do jakékoli země vyznávající jiné náboženství než křesťanství, je to vždycky megacloumák. Mně osobně ty rozdíly vychytávat vždycky bavilo. Ovšem, pokud je to pracovní návštěva, je to jiné. V zemích "půlměsíce" čas běží podle úplně jiných měřítek a o věcech se rozhoduje často jinde než za jednacím stolem. Orientální despocie- to je oč tu běží. Jste sice nejlepší kandidát, ale vyberou jiného, jelikož má zábavnější manželku nebo zajímavější auťák. Tom Hanks se ocitá tak nějak ve filmu Ztraceno v překladu 2. Ztratil cestu životem a tohle mu mělo pomoct vyrovnat finance v rodinném rozpočtu. Pobyt v Arábii ale vypadá spíš jako jeden velký průser. Jako herec Hanks hraje jako o závod, jde mu to, ale přece jen příběh nemá potřebnou hloubku, je to film pro masy, příliš povrchní a zobecňující. Základním poselstvím je, že Saudové zase tak daleko k Američanům nemají, láska kvete v každém věku a nikdy není na nic pozdě. Víc ale ve filmu nehledejte, jelikož tam opravdu nic není. 70% ()

Reklama

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem našel čistě náhodně. Zaujal mě jeho název. Bude to jistě zajímavý film, pomyslel jsem si. Příběh vypráví o americkém obchodníkovi, který má přednést prezentaci samotnému králi Saudské Arábie. Pozná krásnou doktorku, která mu vyléčí.... Na zbytek se podívejte sami. Mně se film osobně líbil ale nebavil jsem se v celém filmu. Některé části mi připadali ,,suché". Celkové moje hodnocení: 76% Scénář: 7,5/10 Kamera: 10/10 Osazení: 6,9/10 Efekty: ?/10 Hudba: 7,1/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o ne/kompatibilitě dvou zcela odlišných kultur, Tom Tykwer je zpátky v plné formě. Úvodními postmoderně pojatými titulky trochu mystifikuje, když vytváří dojem, že se vrací do éry Loly běžící o život, pak ale otočí formálním kormidlem a začne vyprávět klasickou hořkou komedii o krizi středního věku a ,,tiché dohodě" života ,,amerického snu". Vtip je ovšem v tom, že frustrace ,,Americké krásy" se odehrává v Saudské Arábii, zemi a režimu tak civilizačně vzdáleném, že první polovina filmu vystačí s pouhým výčtem odlišností. Německý tvůrce umně akcentuje civilizační absurdno, mající až kafkovský rozměr (pronikání do ,,zámku", party na dánské ambasádě, Søren Kierkegaard, Copenhagen). V závěru Tykwer jako přesvědčený multi-kulturista sice nabídne coby smíření klasickou (multietnickou) romanci, tedy jakýsi objektivizovaný pohled (na základě premisy, že láska boří jakékoliv bariéry), ovšem chtě nechtě zůstává v intencích svého civilizačního rastru a zákonitostí a klišé západního filmového průmyslu, je nad slunce jasné, že Saudové by tento pohled zcela jistě nesdíleli (a kdyby tenhle film vzešel z jejich národní kinematografie, vypadal by docela jinak). Nic to ovšem nemění na faktu, že Tykwer nastavil svůj zoom na v západní kinematografii celkem opomíjený fenomén reflexe globálního kapitalismu a na vypíchnutí nostalgického zamyšlení se nad tím, zda nebylo ekonomicky a politicky chybné přesunout gró průmyslové výroby mimo území západního civilizačního okruhu, zde konkrétně mimo USA. Je otázkou, zda vývoz a licencování technologií (a nutno podotknout i idejí) mimo Evropu a Severní Ameriku není vysoce kontraproduktivní... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Sľubný začiatok a v podstate celá prvá polovica vyplnená stretom kultúr a Alanovej aklimatizácie na Saudskú Arábiu. Najviac ma bavili pasáže s vodičom Yousufom, ktorého skvelo stvárnil Alexander Black - jednoznačne najlepšia postava celého filmu. Prvá polka ma na rozdiel od tej druhej skutočne bavila a niektoré situácie a rozhovory boli naozaj vcelku úsmevné a zábavné vďaka svojmu dôvtipu. Bohužiaľ, druhá polka v znamení love story ma nemilo prekvapila, a v podstate aj sklamala. Škoda, že film nepokračoval vo svojej prvotnej atmosfére a celé to skĺzlo týmto smerom. Nehovorím, že to bola potom nejaká katastrofa, ale rozhodne to ubralo celkovej kvalite filmu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (5)

  • Alan (T. Hanks) vo filme spomenul, že ako malý chlapec bol spolu s otcom v národnom parku v americkom štáte New Hampshire. V tomto štáte sa však žiadny národný park nenachádza. (MikaelSVK)
  • Produkce byla odstartována finanční sbírkou v rámci projektu Kickstarter. (Terva)

Reklama

Reklama