Reklama

Reklama

Horseplay

(festivalový název)
  • Hongkong Dao ma ji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ačkoli na Západě je Hongkong neodmyslitelně spjatý s bojovými filmy a akčními thrillery, v domácím prostředí se největší popularitě těší kantonské komedie, které sázejí na třeskuté burleskní gagy, okázalé přehrávání a slovní humor vycházející ze specifik jazyka. Jeden z nejnovějších příspěvků žánru, snímek Horseplay, si zasluhuje pozornost nejen svou svěží nonšalantností, která vychází z premisy o honbě hongkongského policisty, čínského státního zaměstnance, ambiciózní novinářky a mistrovského zloděje za keramickou soškou koně s nevyčíslitelnou hodnotou. (Filmasia)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

JFL 

všechny recenze uživatele

Lee Chi Ngai před patnácti let býval jedním z filmařů, kteří svými filmy (v jeho případě konkrétně klasiky "He Ain't Heavy, He's My Father" či "Lost and Found") skrze motivy blízké obyčejným lidem zrcadlili lokální specifika Hongkongu a tematizovali jeho specifičnost tváří v tvář hledání identity v době před předáním Číně. Zatímco někteří tvůrci zůstali své domovině tematicky věrní, Lee se od předání spíše potácí bez jisté půdy pod nohama. Jeho návrat k žánru komedie ale bohužel představuje ryzí eskapismus naprosto nesouvisející s realitou; a ostatně se vlastně v Hongkongu ani neodehrává. Téma zlodějů a podvodníků přetahujících se v Evropě o cenné artefakty není hongkongské kinematografii nikterak cizí (Yesterday Once More, Once a Thief) a stejně tak i do Prahy už tamní štáby párkrát zavítaly (Enter the Eagles, Armageddon). Tentokrát ale kýčovité "srdce Evropy" není pouhou exotickou kulisou, ale po boku pitvořících se karikatur se samo stává součástí stylu této hověziny, totiž koniny. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, jestli je to zástupce novročního stylu čínské komedie, nebo jen zlehka naznačený nostalgicky laděný pokus o heist movie s Dannyho parťáky v HK stylu. Asi tak trochu od obojího, ačkoliv příběh o hledání keramického koně z dob dynastie Tang procestuje exkluzivní evropské lokace zůstává svým způsobem velmi hravým, než akčním filmem. Obávám se, že většina diváků tempo příběhu nevydýchá, stejně tak jeho eleganci, lehkost, kterou už dnes vidět nemůžete. Na herecké obsazení si nelze stěžovat, ale je vidět, že filmu chybí nějaký výraznější motiv, energičnost, propracovanější, napínavější zápletka. Přesto po téměř 10 leté tvůrčí pauze je fajn, že Lee Chi-Ngai se vrátil k fochu a natočil tuto rozpustilou nonsensovou komedii s lehkostí, elegancí, jako pohlednici ukazující krásy Evropy. Na Hong Kong pořád nadprůměr a přiznejme si, kdy tam za posledních pár natočili dobrou komedii? Moc jich nebude. ()

Reklama

Galerie (83)

Reklama

Reklama